Skip to Content

Mitä saan asentaa itse?

Tukes
Julkaisuajankohta 24.8.2017 14.20
Tiedote

 

Millaisia sähköön liittyviä toimenpiteitä voi tehdä itse? Tukesin ylitarkastaja Esko Iivonen vastaa tavallisimpiin kysymyksiin.

Kaupasta löytyi kiva sisustusvalaisin. Se pitäisi vain saada paikalleen kattoon. Katossa on ”sokeripala”, valaisimessa oudon näköinen pistotulppa. Liitäntäjohtokin on aivan liian pitkä. Saanko lyhentää johdon ja tehdä asennuksen itse? Varsinaisia sähkötöitähän saavat tehdä vain rekisteröidyt sähköalan ammattilaiset, mutta joitakin pieniä sähkötöitä saa tehdä myös tavallinen sähkön käyttäjä.

Kysyvätkö kuluttajat pienistä sähkötöistä?


 – Puheluja tulee jonkin verran. Kysyjällä on mielessään joku työ ja hän haluaa tietää, saako sen tehdä itse. Usein kysytään neuvoa juuri esimerkiksi valaisimen asennukseen.

Saako valaisimen liitosjohdon lyhentää?

 – Saa, jos varmasti tietää, mitä tekee. Standardi sallii sen, että kaikki liitosjohdon johtimet ovat samanvärisiä. Katkaisemisen jälkeen kädessä voi olla kolme samanväristä johdinta, joista pitää mittaamalla selvittää, mikä on suoja-, vaihe- ja nollajohdin. Asennus pitää myös aina testata. Tärkeintä on, että suojajohdinmaadoitus on kytketty oikein.

Minkälaisten töiden luvallisuudesta ihmiset kysyvät?

– Aika usein kysytään, saanko tehdä kesämökin sähköasennukset tai ostin sähköttömälle kesämökille dieselaggregaatin, saanko tehdä tarvittavat asennukset itse. Kumpaankin vastaus on ei. Väärin tehty asennus on yhtä vaarallinen joka paikassa. Merkitystä ei ole silläkään, onko rakennus kytketty yleiseen sähköverkkoon.

Tavallinen sähkönkäyttäjä saa tehdä vain pienoisjännitteellä – siis enintään 50 voltin vaihto- ja 120 voltin tasajännitteellä – toimivien laitteistojen asennustöitä. Itse saa siis asentaa akkukäyttöiset järjestelmät niitä varaavine aurinkokennoineen sekä valaisinjärjestelmät, joiden muuntaja kytketään verkkoon pistotulpalla. Turvallisin vaihtoehto on antaa näidenkin asentaminen sähköalan ammattilaisen tehtäväksi.

Saako neuvoja kysyvä asennusohjeet?

 – Tukes ei neuvo kysyjää töissä, joihin kysyjällä ei ole oikeutta. Jos kysytään neuvoa työhön, jonka maallikkokin saisi osatessaan tehdä, neuvotaan yleensä kääntymään sähköurakoitsijan puoleen. Mitään sähkötyötä ei tule tehdä jos ei varmasti tiedä mitä tekee, eikä neuvoista voi ottaa vastuuta käymättä paikan päällä.

Sallittua on esimerkiksi yksivaiheisen jatkojohdon tekeminen. Väärin tehtynä se on kuitenkin vaarallinen. Miksi se on sallittua?

 – Jotkut ihmiset tekevät niitä joka tapauksessa, joten on pidetty parempana antaa ohjeet siihen kuin kieltää asia, jota ei voi valvoa. Toisaalta kaupasta ostettavat jatkojohdot ovat nykyisin niin halpoja, ettei itse tekeminen juurikaan kannata.

Lisätietoja Tukesin verkkosivultaja Kodin sähköturvallisuusoppaasta.
Back to top