Skip to Content

Mökki talvikuntoon

Tukes
Julkaisuajankohta 27.10.2016 16.41
Tiedote

 

Mitä kaikkea mökillä kannattaa tehdä ennen talven tuloa? Lue vinkkimme liittyen kaasu- ja sähköturvallisuuteen!

Suomalaiset ovat varsinaista mökkikansaa, sillä Suomessa on Tilastokeskuksen mukaan noin puoli miljoonaa kesämökkiä. Niistä noin neljäsosa on talviasuttavia ja loput sellaisia, joissa asustellaan pääasiassa kesällä tai piipahdetaan viikonloppuisin. Talviasuttavat mökit saattavat olla varustetasoltaan lähes vakinaisen asunnon veroisia kaikkine kodinkoneineen ja viihdelaitteineen. Toisaalta on myös hyvin askeettisia mökkejä ilman sähköä, juoksevaa vettä tai sisävessaa, puhumattakaan mistään viihde-elektroniikasta. Mökin syystoimet riippuvat pitkälti siitä, millaisesta mökistä on kyse.

Kaasulaitteet

Sähköttömässä mökissä on usein erilaisia kaasulaitteita, kuten kaasuliesi, -jääkaappi, -lämmitin ja ulkona kaasugrilli. Mitä mökin kaasulaitteille kannattaa tehdä syksyllä?

Kaasugrilli on hyvä puhdistaa viimeisen käytön jälkeen, jotta sen käyttöönotto on keväällä vaivattomampaa ja turvallisempaa. Jos grilli on ollut pihalla, se kannattaa siirtää suojaan ulkovarastoon, jos mökiltä sellainen löytyy. Jos grilli jätetään terassille tai ulkokatokseen, se peitetään hupulla. Nestekaasu ei jäädy pakkasellakaan,  joten kaasupullot säilyvät myös kylmässä.

Kaasuliesi ei vaadi erityisiä toimia talvea varten, jos se on toiminut moitteettomasti.Kaasulieden polttimot kannattaa kuitenkin puhdistaa, jos ne ovat likaantuneet kesän mittaan.

Kaasujääkaappi on hyvä tyhjentää ja puhdistaa. Jos jääkaapin toiminnassa havaitaan  häiriöitä, kannattaa tarkastuttaa laite huoltoliikkeessä. Kaasulaitteita ei saa korjata itse, vaan työssä on käytettävä hyväksyttyä kaasuasennusliikettä. Luettelo liikkeistä löytyy Tukesin verkkosivuilta.

Kaasulämmitin on tarkoitettu vain lyhytaikaiseen käyttöön ja lisälämmittimeksi. Jos käyt mökillä talven aikana ja lämmität kaasulämmittimellä, niin muista varovaisuus. Noudata laitteen käyttöohjeita ja huolehdi ilmanvaihdosta. Kaasulämmitintä ei pidä jättää päälle nukkumaan mennessä.

Kaasulaitteet tarvitsevat toimiakseen palamisilmaa. Siksi mökin raitisilmaventtiileitä ei saa tukkia edes kylmällä säällä. Älä käytä useita kaasulaitteita yhtä aikaa pienissä tiloissa häkämyrkytysvaaran vuoksi!


Sähkölaitteet


Mitä mökin sähkölaitteille kannattaa tehdä kun mökkikausi päättyy?

Jos mökki on talviasuttava ja siellä on peruslämpö päällä, selviät melko vähillä toimenpiteillä. Useimmat toimet liittyvät normaaliin käyttöön ja kunnossapitoon.

Tee pieni tarkastuskierros pihapiirissä ja katso, ettei sähkölaitteita (esim. sähkötyökaluja) tai jatkojohtoja ole jäänyt lojumaan ulos. Jos näin on käynyt, kerää ne talteen sisälle tai varastoon.

Mökin jääkaappi on hyvä tyhjentää ja sulattaa ennen talven tuloa. Samalla kannattaa imuroida jääkaapin tausta.

Joidenkin laitteiden (esim. tv, kahvinkeitin, jne.) pistotulpat kannattaa irrottaa pistorasiasta. Näin vähennät myös tulipaloriskiä.

Hiiret saattavat aiheuttaa tuhoa sähkölaitteille esim. järsimällä johtoja. Kerää roikkuvat tai lattialla lojuvat sähköjohdot pois  jyrsijöiden ulottuvilta. Hyvä keino jyrsijöiden karkottamiseksi on  ultraäänikarkotin. Karkottimia on saatavilla sekä sisä- että ulkokäyttöön.

Jos mökki jää kylmilleen, niin ole tarkkana kun otat sähkölaitteita jälleen käyttöön. Lämmitä ensin mökkiä, anna sähkölaitteiden lämmetä hitaasti ja haihduttaa kosteutta ennen kuin laitat ne päälle. Tarkista myös sähköjohtojen kunto. Sähköiskuvaaran vuoksi älä käytä laitteita, joiden johdot ovat rikki!

Jos käyt mökillä vain harvoin talvisaikaan, niin kerää arvotavarat sieltä pois.  Jos mökki on hyvin varusteltu ja sisältää vaikkapa paljon elektroniikkaa, sinne kannattaa hankkia hälytysjärjestelmä. Myös liiketunnistimella toimiva ulkovalaistus voi häätää asiattomia pois pihapiiristä kuljeksimasta.

....................

Muita mökin syystoimia:

  • tarkista katon kunto

  • tarkista, että piipun päällä on hattu

  • tyhjennä räystäskourut lehdistä

  • varmista ovien lukitus

  • tarkista ikkunoiden tiiviys

  • jätä verhot auki ja mökki asuttavan näköiseksi

  • tyhjennä kaapit pilaantuvista ruoista ja pakkaa kuivamuona kannellisiin astioihin.


tekstit: Paula Kuusio

Juttua varten on haastateltu Tukesin ylitarkastaja Seppo Huttusta ja tarkastaja Ahti Auvista.
Back to top