Kuivapukukin on henkilönsuojain

Tukes
16.2.2017 8.42
Tiedote

Kuivapukujen on täytettävä eurooppalaiset turvallisuusvaatimukset. Kuivapuvut, jotka suojaavat veden varaan joutunutta kylmältä vedeltä, ovat henkilönsuojaimia. Kuivapuku-nimellä tulisi markkinoida vain tuotteita, jotka täyttävät henkilönsuojainlainsäädännön vaatimukset.

Tällä hetkellä kuivapukuina markkinoidaan kahdenlaisia asuja:

  • Kuivapukuja, joiden tehtävä on tarjota käyttäjälleen mukavuutta ja suojata esimerkiksi sateelta ja vesiroiskeilta.
  • Kuivapukuja, jotka on suunniteltu suojaamaan käyttäjäänsä kylmältä vedeltä.

Kuivapukuja käyttävät muun muassa melojat, purjehtijat ja retkiluistelijat. Veden varaan joutuessaan käyttäjä pysyy kuivapuvun avulla pidempään kuivana ja lämpimänä. Toimintakyvyn säilyminen pidempään edesauttaa vedestä pelastautumista.

Kuivapuku-nimitys voi johtaa harhaan

Kuivapuku-nimellä tulisi markkinoida vain tuotteita, jotka täyttävät henkilönsuojainlainsäädännön vaatimukset.

- Tuotteita, jotka muistuttavat henkilönsuojaimeksi katsottavia kuivapukuja, tulisi markkinoida muulla nimellä kuin kuivapukuina. Myöskään tuotekuvauksissa ei tule esittää väitteitä, jotka viittaavat suojaaviin ominaisuuksiin tai antavat väärän mielikuvan tuotteiden käyttötarkoituksesta, Tukesin ylitarkastaja Katri Sihvola sanoo.

Kun ostat kylmältä vedeltä suojaavaa kuivapukua, varmista että

  • tuotteessa on CE-merkintä.
  • tuotteen mukana on suomen- ja ruotsinkieliset käyttöohjeet.
  • käyttöohjeessa on tuotteen tyyppitarkastaneen ilmoitetun laitoksen nimi, osoite ja nelinumeroinen tunnusnumero.

Henkilönsuojain on laite, väline tai suojavaate, joka on suunniteltu henkilön käytettäväksi suojaamaan terveyttä tai turvallisuutta uhkaavalta vaaralta.

Kuivapukujen luokittelua on käsitelty EU:n komission henkilönsuojaindirektiivin soveltamiskysymyksiä käsittelevässä työryhmässä. Työryhmä on katsonut, että kuivapuvut, jotka suojaavat kylmältä vedeltä, ovat ryhmän II henkilönsuojaimia.

Ryhmän II henkilönsuojaimet on ennen markkinoille saattamista EY-tyyppitarkastettava ilmoitetussa laitoksessa. Ilmoitettu laitos arvioi, että kuivapuku täyttää lainsäädännön vaatimukset ja antaa tuotteelle EY-tyyppitarkastustodistuksen. Valmistajan tai tämän valtuuttaman edustajan on laadittava EY-vaatimustenmukaisuusvakuutus ja kiinnitettävä tuotteeseen CE-merkintä. Tukesin verkkosivuilla on tarkempaa tietoa kuivapukuja ja henkilönsuojaimia koskevista vaatimuksista.

Valmistajalla, maahantuojalla ja jakelijalla on vastuu siitä, että tuotteet ovat turvallisia ja täyttävät niitä koskevat vaatimukset.

Tukes valvoo myynnissä olevia henkilönsuojaimia ja kulutustavaroita riskiperusteisesti pistokokeilla. Viranomainen ei tarkasta myyntiin tulevia tuotteita etukäteen, vaan valmistajan, maahantuojan ja jakelijan tulee varmistua tuotteiden turvallisuudesta ja vaatimustenmukaisuudesta ennen niiden markkinoille saattamista.

Lisätietoja:
Katri Sihvola, ylitarkastaja, puh. 029 5052 197
[email protected]