Palovaroittimia testattu – yksi malli poistettu markkinoilta

Tukes
21.8.2017 8.30
Tiedote

 

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on testannut markkinoilla olevien palovaroitinmallien savuherkkyyttä. Seitsemästä testatusta mallista yhdestä löytyi puutteita. Malli on poistettu markkinoilta.

 Tukes testasi markkinoilla olevien palovaroitinmallien savuherkkyyttä. Testattavaksi valittiin kuusi optista ja yksi ionisoiva palovaroitinmalli.

Markkinoilta poistetun ElectroGEAR HS-102 / 93600 -palovaroittimen kaikki näytekappaleet eivät reagoineet riittävällä tavalla testipaloissa, joissa poltettiin puuta ja puuvillaa. Maahantuoja poisti tuotteen vapaaehtoisesti markkinoilta. Markkinoilta poisto koskee erää, joka on valmistettu 22.6.2016. Muut testatut palovaroittimet täyttivät savuherkkyysvaatimukset tutkituilta osin.

Testit tehtiin Ranskassa sijaitsevassa CNPP-testauslaitoksen laboratoriossa eurooppalaisen standardin EN 14604 mukaisesti. Testeissä mitataan varoittimen hälytysherkkyyttä erilaisiin savutyyppeihin neljässä eri testipalossa, joissa muodostuu joko tummaa tai vaaleaa savua poltettavasta materiaalista riippuen. Jokaisesta mallista testattiin neljä näytettä.

Palovaroitin on uusittava 5–10 vuoden välein

Pelastuslain mukaan palovaroitin on pakollinen asuinrakennuksissa. Palovaroittimia tulee olla vähintään yksi jokaista alkavaa 60 neliömetriä kohti jokaisessa kerroksessa. Palovaroitin on halpa henkivakuutus, ja sellainen olisi suositeltavaa olla jokaisessa makuuhuoneessa ja poistumisreitillä.

Palovaroittimen valmistajat ilmoittavat varoittimien käyttöiän olevan keskimäärin 5–10 vuotta. Varoitin tulee uusia viimeistään ilmoitettuna uusimisajankohtana. Laitteen uusimisajankohta on merkitty palovaroittimen pohjaan.

Tukes valvoo myynnissä olevien uusien palovaroitinten vaatimustenmukaisuutta. Parhaillaan on käynnissä myös selvitys, jossa mitataan käyttöikänsä loppuvaiheessa tai sen jo ylittäneiden palovaroittimien savuherkkyyttä. Tukesin ja alan muiden tahojen yhteistyöprojektin tuloksista tiedotetaan vuoden 2018 alkupuolella.

Testatut palovaroittimet:

•                          Icas IIR-SLi (ionisoiva)

•                          Airam KD-133A

•                          Deltronic PS-1211

•                          ElectroGEAR HS-102

•                          Fireman 5705 230 V

•                          Housegard SA401S

•                          NordSafe HS-104

 Linkki markkinavalvontarekisteriin 

Mediatiedote 21.6.2017: Vanhojen palovaroittimien toimintaa tutkitaan

Lisätietoja:

Ylitarkastaja Karoliina Meurman, p. 029 5052 651,

[email protected]

Tiedotetta on täydennetty klo 10.10. seuraavalla tekstillä: Markkinoilta poisto koskee erää, joka on valmistettu 22.6.2016.