Skip to Content

Puutteellisia lastenvaunuja ja -rattaita markkinoilla

Mediatiedote
Julkaisuajankohta 15.3.2019 8.48
Tiedote
Kuvituskuva: Lastenrattaat (ei liity testeihin)

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on testauttanut lastenvaunujen ja -rattaiden turvallisuutta. Testatuista seitsemästä tuotteesta yksi vaunumalli sai myyntikiellon. Lisäksi yhden vaunun lisäosa määrättiin kerättäväksi pois kuluttajilta.

Tukes hankki seitsemän lastenvaunua ja -ratasta lastentarvikemyymälöistä ja lastentarvikkeita myyvistä verkkokaupoista. Mukana oli sekä edullisia että kalliimpia merkkejä ja malleja. Tukesin asiantuntija valitsi näytteet riskiperusteisesti. Lisäksi kuluttajat saivat osallistua testattavien tuotteiden valintaan.

 – Pyysin vinkkejä testattavista malleista Facebookin ”Lastenvaunuhullut” -ryhmästä, jotta testiin päätyisi malleja, joita ostetaan paljon tai joissa on havaittu käytössä ongelmia, kertoo Tukesin ylitarkastaja Anja Merenkivi.

– Lisäksi projektiin valittiin yhdet rattaat suomalaisten suosiossa olevasta ruotsalaisesta verkkokaupasta, vaikkakin Tukesilla ei ole toimivaltaa Suomen rajojen ulkopuolella. Asiasta sovittiin etukäteen Ruotsin viranomaisen Konsumentverketin kanssa ja rattaiden selvitystyö tehtiin yhteistyössä heidän kanssaan, Merenkivi jatkaa.

Lastenvaunujen turvallisuudessa ja laadussa puutteita

Tuotteet testattiin lastenvaunuja koskevan turvallisuusstandardin mukaan SGS:n laboratoriossa Englannissa. Tuotteet testattiin niiden mekaanisen turvallisuuden osalta ja myös käyttöohjeet tarkastettiin. Lisäksi kahden tuotteen autokaukalot testattiin lastenvaunuvaatimusten osalta, mutta ei turvaistuimena autossa. Testatuista seitsemästä tuotteesta yksi vaunumalli määrättiin myyntikieltoon ja yhden vaunun lisäosa määrättiin vedettäväksi pois markkinoilta. Lisäksi kolmen mallin lievemmät puutteet kehotettiin korjaamaan.

Milla & Måns SoHo -yhdistelmävaunujen jalkapeite määrättiin kerättäväksi pois kuluttajilta.  Vaunujen jalkapeitteestä irtosi testeissä tukehtumisvaaraa aiheuttava kiinnitysnappi. Tuotteessa tai sen merkinnöissä ei havaittu muita puutteita.

Kunert VIP yhdistelmävaunut autokaukalolla saivat myyntikiellon. Yhdistelmävaunun turvavaljaat irtosivat selkänojasta ja pehmeästä vaunukopasta puuttui kiinnitysmekanismi, jolla se pysyy rungossa tai rattaissa kiinni. Vaarana on, että lapsi voi pudota rattaista tai vaunusta ja loukkaantua. Myös tuotteen merkinnöissä oli puutteita. Lisäksi tuotteessa oli muutamia lievempiä turvallisuus- ja laatupuutteita.

Tukes kehotti korjaamaan Mountain Buggy Swift 3.0 -yhdistelmävaunuissa ja Beemoo Race Light -rattaissa havaitut lievemmät mekaaniset puutteet ja puutteelliset käyttöohjeet sekä Bugaboo Fox -yhdistelmävaunujen käyttöohjeissa olleen puutteellisen merkinnän.

Muita testattuja tuotteita olivat Emmaljunga Scooter S4 -rattaat ja Britax Smile II -yhdistelmävaunut autokaukalolla. Näiden osalta testeissä ei tullut esille sellaisia puutteita, joihin olisi tarvinnut puuttua Tukesin valvonnassa.

Lasten turvallisuus on ykkösasia

Lastenhoitotarvikkeet ovat tuoteryhmä, joiden turvallisuuteen kiinnitetään erityistä huomiota. Tukes valvoo jatkuvasti lapsille tarkoitettuja tuotteita, kuten lastenvaunuja. Lastenvaunuja ja -rattaita on tutkittu myös vuonna 2014 EU-maiden yhteisessä projektissa  ja 2011 Tukesin omassa projektissa.  

Tukesin lastenvaunuja koskevien valvontaprojektien perusteella on havaittavissa, että puutteellisia tuotteita on edelleen markkinoilla. Vastuu lastenvaunujen ja -rattaiden turvallisuudesta kuuluu valmistajalle, maahantuojalle ja jakelijalle. Maahantuojat ja myyjät ovat vastuussa lastenvaunujen rakenteellisen turvallisuuden lisäksi siitä, että varoitukset ja käyttöohjeet ovat suomeksi ja ruotsiksi.

– Vaunujen turvallinen käyttö on aina vanhempien ja muiden lasta hoitavien aikuisten vastuulla, muistuttaa Merenkivi.

Vaunuja ja rattaita käytettäessä on noudatettava käyttöohjeita ja vaunuja on huollettava säännöllisesti. Esimerkiksi raskaiden kauppakassien kiinnittäminen työntöaisaan on turvallisuusriski.  https://www.youtube.com/watch?v=VMt4heR49hk  Lasta ei pidä koskaan jättää vaunuihin ilman valvontaa.

Lisätietoja: Ylitarkastaja Anja Merenkivi, p. 029 5052 192, [email protected]

– Tukesin lastentuotteiden asiantuntija Anja Merenkivi viestii Facebookissa lasten tuotteisiin ja turvallisuuteen liittyvistä aiheista:
Anja Merenkivi Tukes Lastenturvallisuus

Linkit: Tukesin markkinavalvontarekisteri  ja lastenhoitotarvikkeet-sivu
 

Liite: Lastenvaunujen hankkijan muistilista

Huomioi vaunuja ja rattaita ostettaessa

– Varmista minkä ikäiselle ja painoiselle lapselle vaunut tai rattaat on tarkoitettu.

– Mihin käyttöön vaunut tulevat? Pohdi:

– Täytyykö niiden mahtua autoon?

– Lenkkeiletkö paljon?

– Sopivatko vaunut juoksuun ja rullaluisteluun?


Merkinnät ja käyttöohjeet:

– Vaunuissa pitää olla: Valmistajan nimi, tuotemerkki, turvallisuusstandardin numero EN 1888.

– Varoitukset ja käyttöohjeet suomeksi sekä ruotsiksi.

–Varmista, ettei lapsen ulottuvilla ole tukehtumisvaaraa aiheuttavia pieniä irtoavia osia tai pitkiä kuristumisvaaraa aiheuttavia nauhoja.

–Testaa kippaavatko vaunut helposti painamalla aisaa alaspäin sekä heijaamalla vaunuja sivuttaissuunnassa.

Vaunukopan turvallisuus:

– Kopassa ei saa olla valjaita.

– Pohdi mahtuuko vauva toppavaatteissa.

– Tarkista kopan laitojen korkeus.

Maksimissaan 80 cm pitkän kopan korkeus sen keskikohdasta pitää olla vähintään 15 cm ja yli 80 cm pitkän kopan korkeus sen keskikohdasta vähintään 18 cm.

Mikäli tilaat EU:n ulkopuolisista verkkokaupoista, huomioithan että

– turvallisuusvaatimukset Euroopassa voivat joltain osin olla tiukemmat tai erota tilausmaassa olevista

– Euroopasta ei löydy vastuutahoa, jolle voisit vaarallisen tuotteen palauttaa ja jolta voisit vaatia korvauksia.

Kun tilaat EU:n ulkopuolelta, vastuu on sinulla.
 

Huomio käytössä

– Vaunukopan oman patjan lisänä käytetty toinen patja tai paksu talja alentaa kopan reunojen korkeutta ja vauva voi pudota vaunuista.

– Kuomun poikki ripustettava vaunulelu pitää poistaa, kun vauva oppii nousemaan. Pitkässä narussa on kuristumisvaara.

– Raskaiden kassien kiinnittäminen työntöaisaan saattaa kaataa vaunut tai rattaat ja lapsi voi loukkaantua.

– Älä peitä vaunuja tiiviisti kankaalla tai harsolla, jotta ilma pääsee kiertämään ja lämpötila ei nouse

vaunujen sisällä kuumaksi.
 

Huoltaminen

– Säilytä vaunuja lämpimässä tilassa.

– Puhdista renkaat ja runko säännöllisesti.

– Voitele renkaiden kiinnityskohdat ja tarkista jarrut.

– Noudata hoito-ohjetta kankaiden pesussa.

– Vie vaunut huoltoa tarjoavaan liikkeeseen tarvittaessa.

Jos epäilet lastenvaunujen tai -rattaiden turvallisuutta, ole ensin yhteydessä myyjään. Jos kyseessä on vakava vaaratekijä, tee ilmoitus Tukesiin.

Kuluttajatuotteet
Back to top