Menu

Varo kasvinsuojeluaineiden tuoteväärennöksiä

Tukes 14.9.2012 10.16
Tiedote

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) kehottaa kasvinsuojeluaineiden käyttäjiä tarkkaavaisuuteen tuoteväärennösten varalta. Euroopan kasvinsuojelujärjestön ECPA:n (European Crop Protection Association) mukaan parin viime vuoden aikana EU:ssa ja lähialueilla on takavarikoitu satoja tonneja kasvinsuojeluaineiden tuoteväärennöksiä. Kasvinsuojeluaineita hankkivan pitää muistaa myös, että toisesta maasta ostettuja valmisteita ei saa käyttää Suomessa.

Suomessa viranomaisten tietoon on tullut vain joitain tuoteväärennöstapauksia. Toisaalta ei ole varmuutta, mikä on markkinoiden todellinen tilanne väärennösten suhteen.

Tuoteväärennösten määrä maailmalla on kasvanut rajusti viime vuosina. Väärennöksien pakkaukset muistuttavat alkuperäisiä pakkauksia niin hyvin, ettei ostaja yleensä pysty havaitsemaan tuotetta huijaukseksi pakkauksen perusteella. Väärennetty kasvinsuojeluaine voi joskus poiketa alkuperäisvalmisteesta vain vähän. Tästä huolimatta ei ole takeita siitä, että väärennös olisi työntekijän, ympäristön tai kuluttajan kannalta turvallinen. Tuoteväärennös voi sisältää esimerkiksi jäämiä toisesta tehoaineesta, epäpuhtauksia tai jopa kokonaan väärää tehoainetta.

Väärennettyjä kasvinsuojeluaineita yritetään usein myydä verkkokaupoissa tai suoraan pakettiautosta maaseudulla. Viljelijä ei voi tietää, miten ulkomailta hankittu valmiste käyttäytyy täkäläisissä oloissa.  Sato voi tuhoutua tai siihen voi jäädä sallitut enimmäismäärät ylittäviä määriä jäämiä.

Verkkokaupat ovat ongelmallisia niin maanviljelijän kuin kotipuutarhurinkin kannalta. Ulkomaisissa verkkokaupoissa myydään valmisteita, jotka eivät ole sallittuja Suomessa. Tukes muistuttaa, että Suomessa saa käyttää vain Tukesin hyväksymiä kasvinsuojeluaineita ja että pakkauksista pitää aina löytyä käyttöohjeet suomeksi ja ruotsiksi.

Hyväksytyt valmisteet löytyvät Tukesin kasvinsuojeluainerekisteristä.

Kasvinsuojeluaineväärennökset esillä keskustelutilaisuudessa

Tukes järjestää yhdessä kasvinsuojeluaineita maahantuovan DuPont Finland Oy:n kanssa keskustelutilaisuuden kasvinsuojeluaineiden tuoteväärennöksistä 19. syyskuuta klo 12.30–16 Pasilan virastotalon Jupiter-salissa (Opastinsilta 12 B). Mukana keskustelua alustamassa ovat muun muassa Hampurin tullissa kasvinsuojeluaineiden tutkimisesta vastaava Gregor Hilfert ja ECPA:n kasvinsuojeluaineiden väärennöksiin erikoistuneen ryhmän puheenjohtaja Tom McHale.

Tilaisuuteen pyydetään ilmoittautumaan 17.9. klo 14 mennessä sähköpostitse osoitteeseen [email protected]

Lisätietoja:

jaostopäällikkö Eija-Leena Hynninen, p. 029 5052 049

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) suojelee ihmisiä, omaisuutta ja ympäristöä turvallisuusriskeiltä. Tukes edistää monialaisesti teknistä turvallisuutta ja vaatimustenmukaisuutta sekä kuluttaja- ja kemikaaliturvallisuutta. Tukes valvoo toimialojensa tuotteita, palveluita ja tuotantojärjestelmiä ja toimeenpanee niihin liittyvää lainsäädäntöä. Tukesissa työskentelee noin 200 henkilöä, päätoimipaikat ovat Helsinki, Tampere ja Rovaniemi.