Skip to Content

Joululeluista ja jouluvaloista löytyi aiempia vuosia vähemmän turvallisuuspuutteita

Tukes
Julkaisuajankohta 12.12.2013 10.00
Tiedote

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on löytänyt joulunajan valvonnassaan aiempia vuosia selvästi vähemmän vaarallisia tuotteita. Tukes testautti tänä syksynä 30 joululelua, joista kahdessa havaittiin turvallisuuspuutteita. Tähän mennessä 27 jouluvaloa on lähetetty testeihin, ja toistaiseksi vain kaksi niistä on joutunut myyntikieltoon. Turvallisuustesteissä oli lisäksi pienten lasten vaatteita.

Tukes testautti tänä vuonna joululeluja jo 18. kerran. Testaustulosten perusteella lelujen turvallisuus on kehittynyt hyvään suuntaan niiden sekä mekaanisten ja kemiallisten ominaisuuksien osalta. Tänä vuonna vain kahdessa lelussa havaittiin turvallisuuspuutteita, joiden osalta toiminnanharjoittajaa velvoitettiin tekemään korjaavat toimenpiteet.

Leluista löytyi jonkin verran myös merkintäpuutteita, mutta nekin olivat testatuissa leluissa aiempaa paremmin kunnossa. Leluista pitää löytyä CE-merkintä. Sillä valmistaja vakuuttaa, että lelu täyttää kaikki sille asetetut turvallisuusvaatimukset.

– Hyvin yleistä on, että jos lelun merkinnät eivät ole kunnossa, siitä saattaa löytyä testeissä myös muita puutteita. Tänä vuonna testitulokset olivat hyviä ja myös merkinnät vaikuttaisivat olevan entistä paremmin kunnossa, vaikka toki merkintäpuutteita edelleen löytyi, tuoteturvallisuusinsinööri Asta Koivisto Tukesista sanoo. 

CE-merkinnän lisäksi niin leluissa kuin jouluvaloissakin pitää olla käyttöohjeet sekä suomeksi että ruotsiksi.

Leluja koskevat vaatimukset kehittyvät jatkuvasti. Ensi vuonna Tukesin lelujen valvonnan painopisteenä ovatkin erityisesti kemiallisia ominaisuuksia koskevat uudet vaatimukset.

Jouluvaloissa vaara liittyy useimmiten rakenteeseen. Jos tuotteesta irtoaa helposti osia, jännitteiset johtimet voivat tulla näkyviin ja niihin koskemalla jouluvalosta voi saada hengenvaarallisen sähköiskun.

– Eniten puutteita löytyy sellaisista jouluvaloista, jotka ovat suoraan kytkettävissä verkkovirtaan. Muuntajalla toimivat jouluvalot ovat lähtökohtaisesti turvallisimpia, yli-insinööri Hannu Mattila Tukesista sanoo.

Neljässä pienten lasten vaatteessa vaatimustenvastaisia nauhoja ja kiristysnyörejä

Tukes löysi joulunajan valvonnassaan neljä pienten lasten vaatetta, joissa on ollut vaatimustenvastaisia nauhoja ja kiristysnyörejä hupuissa. Pienten lasten vaatteissa (koot 134 senttiä ja alle) ei saa olla hupun ja pääntien alueella kiristysnyörejä tai muita nauhoja, joista aiheutuu kuristumisvaara.

– Jos tällaisia nyörejä pienten lasten vaatteista löytyy, vaatteet on helppo tehdä turvalliseksi katkaisemalla tai poistamalla vaaralliset nauhat ja nyörit vaatteesta, tuoteturvallisuusinsinööri Jaakko Laitinen Tukesista neuvoo.

Pään ja kaulan alueella nyörejä sisältäviä lasten vaatteita löytyi Tukesin etsinnöistä huolimatta melko vähän. Tältä osin lastenvaatteiden turvallisuus on Suomessa hyvällä tasolla.

Tänä syksynä Tukes testautti ensimmäistä kertaa myös lastenvaatteiden sisältämiä kemikaaleja. Kemiallisiin analyyseihin toimitettiin 12 vaatetta: lasten sadetakkeja, farkkuja, sukkia ja t-paitoja. Vaatteista etsittiin dimetyylifumaraattia, atsovärejä tai ftalaatteja (DEHP, BBP, DBP, DIBP).

Osa muovin pehmentämiseen käytetyistä ftalaateista on luokiteltu lisääntymiselle vaarallisiksi aineiksi. Iho-oireita aiheuttavaa, hengitysteitä ja silmiä ärsyttävää dimetyylifumaraattia puolestaan käytetään homeenestoaineena varastoinnin ja kuljetuksen aikana. Tietyistä atsoväreistä vapautuvien aromaattisten amiinien tiedetään olevan vaarallisia ihmisten terveydelle, minkä vuoksi niitä ei saa käyttää tekstiili- ja nahkaesineissä, jotka saattavat joutua pitkäaikaiseen tai suoraan kosketukseen ihon tai suuontelon kanssa.

Toisin kuin joululeluja, jouluvaloja sekä mahdollisesti kuristumisvaaraa aiheuttavia lastenvaatteita, kemikaalianalyyseihin valittuja vaatteita ei ostettu kaupoista riskiperusteisesti. Tarkoituksena oli selvittää, täyttävätkö suomalaisten yritysten valmistavat lastenvaatteet EU:n kemikaalilainsäädännön velvoitteet tutkituilta osin. Tukesin otannan perusteella suomalaiset lastenvaatteet täyttävät hyvin kemikaaleihin liittyvät vaatimukset, sillä yhdestäkään tuotteesta ei löytynyt tutkittuja kemikaaleja yli raja-arvojen.

Tukesin joulun ajan valvonnassa löytämät vaaralliset tuotteet

  • Melissa & Doug -rakennusmiesrooliasu. Rakennusmiehen silmäsuojain rikkoontui turvallisuustesteissä aiheuttaen silmävamman vaaran. Lelun maahantuojaa kehotetaan keräämään rooliasun suojalasit pois jälleenmyyjiltä.
  • Juhlataika- lamppusarja. Tuote on myyntikiellossa, turvallisuuspuute laitteen liitäntäjohdossa.
  • Finn-Lumor-lamppusarja. Tuote on myyntikiellossa, valaisimessa on sähköiskun vaara.
  • Virgo Stringlights W/20 Lights -lamppusarja. Maahantuoja on määrätty lopettamaan tuotteen uudet toimitukset jälleenmyyjille. Johtimien vedonpoistossa lampunpitimillä puutteita.
  • UMB ADAM JR, oranssi hupparitakki 128 cm, 131717KW, 0134, 0104000502000103. Vaatteessa on kuristumisvaara, kuluttajia pyydetään leikkaamaan tai irrottamaan kaulan ympärillä olevat narut.
  • Geggamoja, lasten collegehuppari, 110/116 cm, SS13 harmaa, 234SS131016. Vaatteessa on kuristumisvaara, kuluttajia pyydetään leikkaamaan tai irrottamaan kaulan ympärillä olevat narut.
  • KIDSkids, L collegetakki 110 cm, Walt 7823. Vaatteessa on kuristumisvaara, kuluttajia pyydetään leikkaamaan tai irrottamaan kaulan ympärillä olevat narut.
  • Claire, koralli Love-collegehuppari 122 cm, 1328954B, Style No: 39528954, Col: 1753. Vaatteessa on kuristumisvaara, kuluttajia pyydetään leikkaamaan tai irrottamaan kaulan ympärillä olevat narut.

Vakava merkintäpuute, joka saattaa vaarantaa turvallisuuden

  • Ford Anglia -pikkuauto. Pikkuautosta irtoavat helposti käsin renkaat, jotka mahtuvat pienten osien lieriöön. Näytteestä puuttuu kuitenkin ikävaroitusmerkintä "Ei sovellu alle 3-vuotiaille lapsille". Lelun maahantuoja lisää myymälöissä myymättä oleviin tuotteisiin ikävaroitusmerkinnän.

Tukesin asiantuntijat päivystävät perjantaina 13.12. klo 9-15 Facebookissa vastaamassa kuluttajien kysymyksiin lelujen ja lastenvaatteiden turvallisuudesta. Kysymyksiä voi jättää niin Tukesin Facebook-seinälle kuin tapahtumankin sivulle.

Voit seurata torstain tilaisuuttamme Twitterissä hashtagilla #jouluturvallisuus13. Lisäksi vaaralliset tuotteet päivitetään Tukesin Twitter-tilille.

Lisätietoja:

Kuvia vaarallista tuotteista

Tukesin markkinavalvontarekisteri

Tietoja testatuista tuotteista www.turvallistajuhlaa.info

Katso videot, miten valitsemme jouluvaloja (linkki videoon) ja leluja (linkki videoon) turvallisuustesteihin.

Miten kodin kemikaalit säilytetään turvallisesti? Katso video vierailustamme päiväkodissa.

joululelut, tuoteturvallisuusinsinööri Asta Koivisto, p.029 5052 187

jouluvalot, yli-insinööri Hannu Mattila, p. 029 5052 103

lastenvaatteet (kuristumisvaara), tuoteturvallisuusinsinööri Jaakko Laitinen, p. 029 5052 194

lastenvaatteet (kemikaalit), ryhmäpäällikkö Marilla Lahtinen, p. 029 5052 048

sähköpostit: [email protected]

Back to top