Hoppa till innehåll

Bitleksak kan orsaka kvävning: sluta använda den!

Mediatiedote
Utgivningsdatum 23.5.2022 14.30 | Publicerad på svenska 25.5.2022 kl. 18.40
Pressmeddelande

Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) varnar för en bitleksak av svampform som orsakat en babys död i Storbritannien. Bitlekksaken har sålts åtminstone på Fruugo.fi och Amazon.

En liten baby i Storbritannien har kvävts av bitleksaken. Toppen på den svampformade bitleksaken kan vändas upp och ner, så att den blir koppformad. I fallet med babyn som dog hade svampmössan svängt sig och blockerat barnets näsa och mun.

– Bitleksaken har sålts åtminstone på Fruugo.fi och Amazon. Det här innebär att bitleksaken kan förekomma även i Finland och vi vill varna familjerna för den allvarliga faran. Om du har den här leksaken hemma ska du omedelbart ta den ur bruk och bort från barnens lekar, säger överinspektör för leksakssäkerhet Anja Merenkivi.

Tukes fick veta om produktens farlighet via det europeiska Safety Gate-systemet, genom vilket marknadskontrollmyndigheter i olika länder anmäler produkter som utgör en fara.

Sällsynt varning

 

Safety Gate-systemet är de europeiska marknadskontrollmyndigheternas gemensamma varningssystem för farliga produkter. Det larm som nu utfärdas är på systemets högsta nivå.

När en nationell myndighet såsom Tukes upptäcker en fara kontaktar myndigheten normalt tillverkaren eller säljaren av produkten och kräver åtgärder, såsom att försäljningen stoppas eller att produkten återkallas från konsumenterna. I det här fallet har leksaken sålts i utländska webbutiker och därför varnar Tukes exceptionellt konsumenterna genom ett meddelande. Tukes befogenheter att exempelvis utfärda en återkallelse gäller endast säljare och importörer som är verksamma i Finland.

Enligt uppgifter som Tukes erhållit har de webbutiksplattformar som sålt produkten vidtagit åtgärder för att sluta sälja leksaken.

Känner du till några farosituationer med liknande bitleksaker?

För närvarande undersöker Tukes i samarbete med de europeiska tillsynsmyndigheterna om faran gäller en enskild produkt eller om det eventuellt kan finnas ett behov att se över säkerhetskraven för bitleksaker. 

– Om du känner till en liknande faro- eller nära ögat-situation med svampformade bitleksaker ber vi dig anmäla den till Tukes. Anmälan kan göras med hjälp av en blankett via Marknadsövervakningsregistret, säger överinspektör Anja Merenkivi.

Mer information om produkten i EU Safety Gate (på engelska): https://ec.europa.eu/safety-gate-alerts/screen/webReport/alertDetail/10006165

Anmäl en fara: https://marek.tukes.fi/ilmoitus.aspx

Mer information till medier:

Överinspektör Anja Merenkivi 029 505 221 92 [email protected]

Tillbaka till toppen