Processäkerhetssystem

Vad avses med processäkerhet? 

Processäkerheten hänför sig till riskerna med kemikalier och processer. 

Processäkerhetsincidenter och -olyckor är plötsliga, oplanerade och förknippade med ett faktiskt eller potentiellt utsläpp av ett farligt ämne (exempelvis fel på säkerhetssystem). 

Processäkerhetsolyckor är explosioner, bränder och utsläpp av hälso- eller miljöfarliga ämnen som orsakas av kemikalier eller processer. De har potentiellt allvarliga konsekvenser för människors hälsa, miljö eller egendom.

Processäkerhetshantering

Process- och arbetssäkerhetsrisker är olika både vad gäller sannolikhet och hur allvarliga konsekvenserna är. Processäkerhetsincidenter har vanligtvis allvarligare konsekvenser och är mindre sannolika än skador som relaterar till arbetssäkerhet. Det är exempelvis mer sannolikt och mindre allvarligt att snubbla i en trappa i jämförelse med att ett rör som leder kemikalier går sönder och ett giftigt ämne läcker ut.

 

Ledningssystem som hänför sig till arbetssäkerheten fokuserar på hanteringen av arbetssäkerhetsrisker. Ledningssystem som är anknutna till arbetssäkerhetsrisker är i sig inte tillräckliga för hantering av processäkerhet – båda är viktiga, men de kräver olika slags kunnande.  

Det är nödvändigt att beakta processäkerheten i ledningssystem för säkerhetsfunktioner  – det ska finnas anknytande systematiska och dokumenterade tillvägagångssätt, och man måste förbinda sig till hantering av processäkerheten på företagets samtliga organisationsnivåer. Hantering av processäkerhet är en omfattande helhet – det är av yttersta vikt att man vid varje produktionsanläggning övervakad av Tukes och som hanterar eller lagrar farliga kemikalier i stor skala förstår och har den kompetens som krävs.

Tukes processäkerhetssystem

Med processäkerhetssystem avses en ledarskapsorganisatorisk helhet som fokuserar på hantering av risker som kemikalier och processer orsakar.

Ett processäkerhetssystem kan också benämnas ett hanteringssystem för processäkerhet eller ett ledningssystem för processäkerhet. Processäkerhetssystemet kan vara integrerat i verksamhetsutövarens övergripande ledningssystem, eller en separat helhet som beaktas i funktioner som omfattar processäkerhetsrisker. Det är väsentligt att processäkerhetens betydelse har uppmärksammats och att man har fastställt tillvägagångssätt som uppfyller kraven för att hantera processäkerheten.  

Tukes har utarbetat den processäkerhetssystemhelhet som presenteras på denna webbplats. Målet med modellen är att presentera de centrala helheterna inom processäkerhetshantering på ett begripligt sätt. 

Tukes modell för processäkerhetssystem har skapats inom ramen för projektet PROTO som genomfördes av Tukes år 2023. Bland annat nyhetsbreven Ajankohtaista kemikaalien ja nestekaasun käytönvalvojille 01/2023 och Ajankohtaista kemikaalien ja nestekaasun käytönvalvojille 02/2023 har innehållit information om projektet.

Kraven i processäkerhetssystemet förtydligas och harmoniseras i Tukes tolkning av kemikaliesäkerhetslagstiftningen och synliggör den för verksamhetsutövarna. Målet är att Tukes och verksamhetsutövaren ska ha en gemensam syn på och förståelse för kraven och de tillvägagångssätt som ska definieras för att uppfylla dem.

Processsäkerhetssystemets delar och delområden presenteras mer i detalj på följande sidor.

 

Tukes modell för processäkerhetssystem består av delområden och element. Delområdena grundar sig på Statsrådets förordning 685/2015 (bilaga III). Elementen beskriver de mest centrala aspekterna inom varje delområde. Delområden och element i Tukes processäkerhetssystem:

Organisation och personal

  • Roller och ansvarsområden
  • Kompetenshantering
  • Hantering av entreprenörer

Bedömning och hantering av processrisker

  • Processäkerhetsinformation
  • Bedömning och hantering av processrisker

Användning och underhåll

  • Säker användning
  • Hantering av egendom

Hantering av förändringar

  • Hantering av förändringar

Nödlägesplanering

  • Intern räddningsplan
  • Övningar 
  • Information till allmänheten

Observation av prestanda

  • Uppföljning av processäkerhet
  • Undersökning av avvikelser 

Auditering och genomgång

  • Auditeringar
  • Genomgång av den högre ledningen

Tukes har fastställt kraven för varje delområde och element ur perspektivet för processäkerhetshantering. För varje krav har även identifierats ett godkänt förfaringssätt som beskriver det sätt Tukes har identifierat för att uppfylla kravet – det kan också finnas andra sätt att uppfylla kravet. Kraven och de godkända tillvägagångssätten presenteras som delområdesspecifika undersidor på denna webbplats.

Många företag har redan tidigare skapade standarder och anvisningar för hantering av processäkerhet.

Verksamhetsutövarens processäkerhetssystem behöver inte överensstämma med den modell som Tukes presenterar – kraven ska dock uppfyllas. Genomförandena och åtgärderna för att uppfylla kraven kan variera beroende på de risker produktionsanläggningen kan utgöra, verksamhetens omfattning och organisationens struktur. 

Tukes upprätthåller kraven för processäkerhetssystem och de godkända tillvägagångssätten på basis av övervakningsobservationer och olycksutredningar. Verksamhetsutövarna informeras om förändringar via nyhetsbrevet.  Prenumerera på nyhetsbrevet

Beaktande av kraven på produktionsanläggningar och i Tukes övervakning

Produktionsanläggningar som hanterar och lagrar farliga kemikalier i stor skala (anläggningar som kräver tillstånd, anläggningar med dokument om verksamhetsprinciper eller anläggningar som kräver en säkerhetsrapport) ska bedöma täckningen av sitt eget säkerhetsledningssystem i förhållande till de krav som Tukes har fastställt. Tukes rekommenderar att verksamhetsutövaren genomför bedömningarna inom ramen för sitt program för interna auditeringar.

Tukes utför periodiska besiktningar av produktionsanläggningar på basis av verksamhetens omfattning och risker (riskbaserad övervakning). Processäkerhetssystemet är centralt för besiktningarna. I sin övervakning bör Tukes förutsätta att verksamhetsutövarna utarbetar bedömningar, och vägleda verksamhetsutövarna i bedömningen och utvecklingen av processäkerhetssystemet.

Tukes processäkerhetssystemhelhet har färdigställts i december 2023. Utarbetandet av bedömningar kommer att behandlas vid nästa periodiska besiktning av produktionsanläggningen.

Tukes har utarbetat en dokumenteringsmall (xlsx, 180 kb) för verksamhetsutövarnas bedömningar av processäkerhetssystemet. Observationer eller utvecklingsförslag gällande bedömningsverktyget kan skickas till Veikko Kujala på Tukes ([email protected]).