Ledare för elarbeten - uppgifter
Ledaren för elarbeten fungerar som ansvarsperson för företaget som utför elarbetet. Om verksamheten inte har företagsform, dvs. personen utför elarbeten för egen räkning, fungerar personen själv som ledare för elarbeten.
Elsäkerhetslagen förutsätter en ledare för elarbeten.
Krav på ledaren för elarbeten
En person som har ett behörighetsintyg beviljat av SETI Ab, kan verka som ledare för elarbeten. Behörighetsintyget ger rätt att verka som ansvarsperson inom de begränsningar som nämns i intyget. Ledaren för elarbeten ska utnämnas innan elarbetets påbörjan. Det ska göras en anmälan till Tukes om utnämnandet. Samma person kan vara utnämnd till ledare för elarbeten för högst tre verksamhetsutövare samtidigt.
Se även de vanligaste frågorna längst ner på denna sida.
Ledare för elarbeten - uppgifter och ansvar
I praktiken består uppgifterna för en ledare för elarbeten av att leda arbetet, vägleda arbetstagarna och säkerställa deras yrkesskicklighet samt ta hand om arbetsredskapen och arbetets yttre ramar.
Ledaren för elarbeten ansvarar för elsäkerheten och utnämner på varje arbetsplats en övervakare för elsäkerheten under arbetstiden. Allmänna krav för arbetssäkerheten finns i (Arbetarskyddslagen 738/2002) och andra författningar som har utfärdats med stöd av den.
Ledaren för elarbeten ska
- kontinuerligt upprätthålla sin yrkeskunskap
- känna till de säkerhetsfrågor som berör arbetet och de gällande elsäkerhetskraven
- leda och övervaka elarbeten på alla de verksamhetsställen som hen ansvarar för.
Ledaren för elarbeten ansvarar för att
- elsäkerhetslagen följs i elarbeten
- elektriska produkter och- installationer (elanläggningar) är i det skick som elsäkerhetslagen fordrar innan de tas i bruk eller överlåts
- personer som utför elarbeten är yrkeskunniga och tillräckligt instruerade för sina uppgifter.
vanliga frågor
-
En driftledare behöver nödvändigtvis inte ha ett tjänsteförhållande med anordningens innehavare och antalet är inte direkt begränsat. Det är dock viktigt att han eller hon kan sköta om de uppgifter som är fastställda för en driftledare.
En person kan verka som driftledare om
- denne är anordningens innehavare eller arbetar för innehavaren eller
- denne arbetar för ett samfund som har ett underhållsavtal med anordningens innehavare eller
- anordningen omfattar högst tre transformatorer.
Samma person kan vid behov verka som driftledare för anordningen och som ledare av elarbeten.
Driftledare ska ha ett behörighetsintyg om gäller för hela verksamhetsområdet.
-
Ledaren av elarbetet ska vara anställd av företaget som utför elarbetena. Med anställd avses ett arbets- eller tjänsteförhållande (löneförhållande). Även företagets direktör eller en komplementär kan komma i fråga om han eller hon har organisatoriska färdigheter att sköta uppgiften och står i nära kontakt med elarbeten. Uppgiften som ledare av elarbeten kan inte skötas genom uppdragsavtal mellan verksamhetsutövare.
Med lagens krav vill man säkerställa att positionen i organisationen ger ledaren av elarbeten faktiska möjligheter att sköta uppgifterna och att han eller hon har en tillräcklig kontaktyta med utförandet av arbetena.
-
Det är möjligt och ganska vanligt att använda hyrd arbetskraft i elarbeten. Den som hyr arbetskraften ska ha en behörighet för elarbeten som motsvarar dess verksamhetsområde. Detta krävs inte av den som hyr ut arbetskraften eftersom de uthyrda arbetstagarna arbetar direkt under och övervakas av hyrestagaren arbetsledning, på samma sätt som hyrestagarens egna anställda. Hyrestagarens ledare av elarbeten ska också ta hand om säkerställandet av de hyrda arbetstagarnas yrkesskicklighet och vägledning.
Om arbetet i sin helhet överlåts åt en annan som en separat uppgift (t.ex. som underentreprenad) ska underentreprenören ha en behörighet att utföra elarbeten som motsvarar arbetet och alltså en egen utsedd ledare av elarbeten.
Lagstiftning: Elsäkerhetslagen (1135/2016) 58 §