Kläder

Förbjudna kemikalier i kläder

Olika kemikalier används t.ex. vid färgning av textilier, för att trycka bilder på tyger eller för att åstadkomma vissa egenskaper i tyget. Ofta tillsätter man kemikalier i kläder även för att undvika att de blir skrynkliga eller får fuktskador under transport.

Nitar, dragkedjor, spännen och andra metalldetaljer på kläderna kan innehålla nickel, men det finns gränsvärden för hur mycket nickel som får upplösas vid kontakt med huden. Långvarig kontakt med nickel kan ge upphov till allergi.

Användningen av bl.a. formaldehyd och azofärger i kläder har också begränsats, eftersom de kan orsaka t.ex. allergiska reaktioner.

Tvätt av kläder

 • Tvätta alla nya kläder som bärs mot huden före användning.
 • Tvätta textilier som används av småbarn med oparfymerade tvättmedel. Detta är också Allergi- och astmaförbundets rekommendation.
 • Om du vet att ditt barn är allergiskt mot ett visst ämne, kontrollera i innehållsdeklarationen att tvätt- eller sköljmedlet inte innehåller detta ämne.

Snören, dragband och tryckknappar i kläder

Försäkra dig om att det inte finns snören eller dragband kring huvan och halshålet i kläder för små barn.

I kläder för små barn (kläder avsedda för barn under 7 år, storlek upp till 134 cm) får det inte finnas dragsnören kring huvan och halshålet, eftersom de medför risk för att fastna och risk för strypning. Kläderna kan fastna i till exempel klätterställningar eller träd. Även snören som knyts bakom nacken är förbjudna. Inte heller i kläder för större barn (7-14-åringar) får det finnas fritt hängande ändor i dragsnören i huvud- och halsregionen.

Långa snören även på andra ställen (t.ex. i midjan eller byxbenen) kan medföra olycksrisk om de fastnar t.ex. i hissdörrar eller rulltrappor. Den säkraste huvmodellen är en löstagbar huva (t.ex. med tryckknappar).

När du själv syr kläder till ditt barn, undvik

 • användning av snören och dragband särskilt i huvor och halshålet i kläder för små barn
 • snören som hänger under höftnivån i nederkanten, eftersom de kan fastna i fordon i rörelse särskilt hos äldre barn
 • användning av små delar (dekorationer, knappar och tryckknappar) som kan medföra kvävningsrisk i kläder för barn under tre år.

Skor

 Kontrollera att dekorationerna i skor för små barn sitter fast så att barnet inte kan ta loss dem och stoppa dem i munnen.

På vintern ska man fästa särskild uppmärksamhet på att barnens skor har bra grepp:

 • Bra skor för halt väder har en låg och bred klack, sula med kraftigt mönster och sulans material med bra grepp.
 • Använd halkskydd vid behov – halkskydd eller dubbar som fästs på skorna ger ett bra grepp.

Kemikalier i skor

Skor kan innehålla t.ex. sexvärdigt krom eller mögelmedel som kan ge allergiska reaktioner. T.ex. dimetylfumarat (DMF) är ett sådant mögelmedel, och dess användning har begränsats inom EU. Användningen av sexvärdigt krom i läderdelar som kommer i kontakt med huden har också begränsats inom EU. Om du känner dig osäker på de kemikalier som skorna innehåller, fråga försäljaren om saken.

Fysioterapeutens tips för köp av skor:

 • Barn ska ha skor av rätt storlek. Skor i fel storlek kan orsaka t.ex. felställningar av fotbladen redan hos barn i förskoleåldern.
 • Barnets skostorlek kan ändras upp till tre gånger under året. Kontrollera flera gånger per år att barnet har rätt storlek på sina skor.
 • Sulan på barnskor ska vara tunn och flexibel. Sulan ska böja sig vid trampdynan så att foten kan fungera normalt. Om sulorna är för tjocka och för stela, kan hudkänseln i fotsulorna inte aktiveras och därmed förhindras barnets naturliga gång.
 • Även strumporna ska vara av rätt storlek. Om strumporna är för små kan de ge upphov till hammartå m.m.

Smycken

Fråga försäljaren om smycket kan innehålla nickel eller andra farliga metaller.

Smycken och andra metallföremål kan innehålla nickel och andra tungmetaller, till exempel bly eller kadmium, som är skadliga för hälsan. Användningen av dessa kemikalier i smycken begränsas genom lagstiftning, men trots det kan det finnas produkter på marknaden som innehåller dessa ämnen. Ädelmetallprodukter är märkta med ädelmetallhalten och namn/granskningsstämpel.

Ett amningssmycke är avsett för vuxna

Låt inte barn leka med amningssmycken. Bilder på djur och leksaker som fästs på smyckena lockar barn till att leka med dem. Smycken som är avsedda för vuxna är emellertid inte lämpliga som leksaker för barn, eftersom halsbandet kan medföra risk för strypning.