Byggprodukter som ska CE-märkas
CE-märkning är obligatorisk för de flesta byggprodukter som säljs på den inre marknaden i Europa.
CE-märkning är obligatorisk för de flesta byggprodukter som säljs på den inre marknaden i Europa.
Genom att CE-märka sina byggprodukter uppger tillverkaren produktegenskaperna på ett harmoniserat europeiskt sätt. CE-märkningen av byggprodukter är ett sätt för att påvisa produktens egenskaper på ett sådant sätt att produkten kan säljas i alla länder inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet.
För att en produkt ska få CE-märkas ska det finnas en harmoniserad produktstandard (hEN) för produkten i fråga eller så ska produkten ha beviljats en europeisk teknisk bedömning (ETA).
När tillverkaren fäster CE-märket på en byggprodukt garanterar tillverkaren att produktegenskaperna motsvarar de angivna och att produkten uppfyller EU:s harmoniseringslagstiftning.
Byggprodukter som omfattas av harmoniserade standarder ska CE-märkas enligt EU:s byggproduktförordning.
En harmoniserad produktstandard har utarbetats av ett europeiskt standardiseringsorgan, den gäller en viss produktgrupp och ett meddelande om den har publicerats i kommissionens officiella tidning. Standarden anger för varje produktgrupp vilka egenskaper som ska utredas, kraven på kvalitetskontrollen inom tillverkningen och vilka uppgifter som ska framgå av CE-märkningen.
Rådgivningstjänsten hEN Helpdesk för harmoniserade standarder som avser byggproduktförordningen upprätthåller information om vilka harmoniserade produktstandarder som finns och vilka produkter som omfattas av tillämpningsområdet för standarderna i fråga.
Det är frivilligt att göra en CE-märkning som baseras på en europeisk teknisk bedömning (ETA). ETA gäller alltid en tillverkare och den beviljas på tillverkarens ansökan. Om tillverkaren har ansökt om och beviljats en ETA för sin produkt, ska tillverkaren därefter CE-märka sina produkter.
En europeisk teknisk bedömning kan även beviljas för byggprodukter som saknar en harmoniserad produktstandard. De organ som utför europeiska tekniska bedömningar finns i den databas som upprätthålls av NANDO.
En prestandadeklaration (Declaration of Performance, DoP) är ett obligatoriskt, formbundet dokument som ska finnas för varje CE-märkt byggprodukt. Prestandadeklarationen ska ges till produktens slutanvändare med produkten eller som ett elektroniskt dokument.
Av prestandadeklarationen ska framgå värden för produktens grundläggande egenskaper och klasser som baseras på tillämplig produktstandard eller teknisk bedömning. Av prestandadeklarationen ska framgå åtminstone:
prestandadeklarationens nummer
Tillverkaren utarbetar prestandadeklarationen och svarar för att uppgifterna är korrekta.
Prestandan för byggproduktens väsentliga egenskaper bedöms och verifieras i enlighet med det AVCP-system som berör produkten. Det erforderliga AVCP-systemet framgår antingen av den harmoniserade standarden för produkten i fråga, det europeiska bedömningsdokumentet eller så finns det som ett separat, delegerat beslut från EU-kommissionen.
AVCP-systemet anger huruvida produkten behöver testas och/eller om kvalitetskontrollen av produkten måste verifieras av ett externt organ eller om tillverkaren själv kan utföra dessa aktiviteter enligt produktstandarden. AVCP-systemet har fem nivåer: 1+, 1, 2+, 3 och 4, där 1+ är det mest krävande och 4 är det lättaste systemet.
Källa: Europeiska kommissionen – CE-märkning av byggprodukter steg för steg.
CE-märket möjliggör fri rörlighet för byggprodukter på EU:s inre marknad.
En prestandadeklaration för en byggprodukt samt CE-märke på produkten innebär att tillverkaren vid tillverkningen av produkten har följt en harmoniserad teknisk specifikation och meddelar de grundläggande egenskaperna hos produkten på ett harmoniserat sätt. Prestandadeklarationerna gör det enklare att jämföra de grundläggande egenskaperna hos produkter.
CE-märkningen av en produkt innebär inte att produkten automatiskt uppfyller de nationella bestämmelser som berör byggnadsverket.
Lämpligheten av en byggprodukt ska alltid bedömas utifrån hurdant byggnadsverket är och vilka byggbestämmelser som rör det. De prestandanivåer eller -klasser som anges i prestandadeklarationen ska jämföras mot de nationella kraven.
De väsentliga tekniska kraven framgår av markanvändnings- och bygglagen och de förordningar som föreskrivs med stöd av den. En CE-märkt byggprodukt kan användas i ett byggnadsverk om den uppfyller de nationella kraven och lämpar sig för användning med beaktande av konstruktionslösningarna för byggnadsverket i fråga.
Alla byggprodukter varken kan eller får CE-märkas. För sådana produktgrupper saknas det en harmoniserad standard eller så har ingen europeisk teknisk bedömning (ETA) ansökts om för dem. En byggprodukt kan även vara CE-märkt enligt andra direktiv eller förordningar. Till dessa föreskrifter räknas bland annat ekodesign-, maskin- och tryckkärlsdirektiven samt förordningarna om elsäkerhet. Dessa CE-märkningar omfattar inte produktens egenskaper som byggprodukt.
En byggprodukt är en produkt eller ett produktsystem som tillverkas och är tillhandahållande på marknaden för att användas som en bestående del i ett byggnadsverk eller del av sådant och vars egenskaper påverkar de väsentliga tekniska kraven för byggnadsverket.
Med byggnadsverk avses byggnader samt mark- och vattenbyggnadsobjekt.
Alla byggprodukter varken kan eller får CE-märkas. CE-märkning är obligatorisk om produkten omfattas av en harmoniserad standard eller om tillverkaren frivilligt har ansökt om CE-märkning av produkten genom en ETA.
Harmoniserade standarder kallas ofta även för harmoniserade produktstandarder, hEN. De är produktstandarder som har utarbetats av en europeisk standardiseringsorganisation och som har publicerats i kommissionens officiella tidning. Standarderna anger för varje produkt vilka egenskaper som krävs, kraven på kvalitetskontrollen inom tillverkningen och vilka uppgifter som ska framgå av CE-märkningen.
Henhelpdesk.fi upprätthåller en databas som innehåller de harmoniserade standarderna för byggprodukter. Cirka 80 % av byggprodukterna omfattas av CE-märkning.
CE-märket på en byggprodukt är inte ett märke som anger säkerhet eller godkännande.
Om det finns en harmoniserad standard för produkten eller en europeisk teknisk bedömning och produkten inte är CE-märkt, kan du göra en anmälan till den nationella marknadskontrollmyndigheten för byggprodukter (Tukes).
Om det inte finns någon harmoniserad standard eller europeisk teknisk bedömning för byggprodukten, ska dugligheten påvisas i enlighet med den nationella produktgodkännandelagen.
Prestandadeklarationen (declaration of performance, DoP) är ett dokument med vilket tillverkaren ger upplysningar om de väsentliga egenskaperna hos en byggprodukt i enlighet med en harmoniserad standard.
Prestandadeklarationen (DoP) ska levereras på det eller de språk som talas i den medlemsstat där produkten tillhandahålls.
Förteckning över vilka språk som medlemsstaterna förutsätter (271 kB)
Tillverkarna ska leverera säkerhetsinformation och anvisningar på ett sådant eller sådana språk som användarna lätt kan förstå.
Byggproduktförordningen (CPR) anger inga krav på vilket språk som ska användas vid CE-märkning.
Typgodkännande av byggprodukter är ett frivilligt godkännandeförfarande som tillämpas i Finland för sådana produkter som det föreskrivs om genom en typgodkännandeförordning från miljöministeriet. Ett typgodkännande enligt produktgodkännandelagen kan endast beviljas av ett typgodkännandeorgan som auktoriserats av miljöministeriet.
I enlighet med principen om EU:s ömsesidiga godkännande ska produkter som lagligt tillhandahålls på marknaden i en medlemsstat släppas in på marknaden i alla medlemsstater. Utländska typgodkännanden och certifikat kan användas vid byggplatsspecifik utredning av dugligheten, varvid byggnadstillsynen avgör huruvida utredningarna är tillräckliga för att påvisa om produkten uppfyller kraven för byggnadsverket i fråga.
En produkt som får säljas i ett EU-land kan lagligt säljas i alla EU-länder, om det inte finns separata nationella beslut om att begränsa eller förbjuda utsläppandet av produkterna på marknaden i landet i fråga. Företaget har möjlighet att lämna en frivillig försäkran om ömsesidigt erkännande till myndigheterna i de medlemsstater till vilka företagets produkter importeras. Med försäkran kan företaget påvisa att produkten har släppts ut på marknaden enligt de nationella författningarna i medlemsstaten i fråga.
Ytterligare information om ömsesidigt erkännande av varor finns på Europeiska kommissionens webbplats.
Försäkran om ömsesidigt erkännande