Organisation och personal
Organisation och personal är ett av delområdena inom processäkerhetssystemet och består av tre element: roller och ansvar, kompetenshantering och administrering av entreprenörer.
Ändamålet med delområdet är att fastslå vilka personer som ansvarar för hanteringen av processäkerheten och att fastställa de uppgifter och kompetenskrav som är förknippade med hanteringen av processäkerheten på olika organisationsnivåer.
De personer som ansvarar för hanteringen av processäkerhet är driftsövervakaren för kemikalier och flytgas samt den person som ansvarar för verksamhetsprinciperna. Personalens uppgiftsspecifika kompetens- och utbildningsbehov inom processäkerhet ska definieras. Utbildning planeras och genomförd utbildning dokumenteras.
Även entreprenörer har en central roll i hanteringen av processäkerhet. Entreprenörerna introduceras till arbetsobjektet och riskerna i dess miljö, och man säkerställer att de har tillräckligt kunnande om och förståelse för företagets processäkerhetspraxis.
ROLLER OCH ANSVARSOMRÅDEN
Krav
Verksamhetsutövaren ska för produktionsanläggningen utse en driftsövervakare för farliga kemikalier och/eller flytgas som har genomfört Tukes behörighetprov med godkänt resultat.
Godkänt tillvägagångssätt
Driftsövervakarens behörighetsprov genomförs i eTentti-tjänsten
Vid utnämningen beaktas de aspekter som anges i avsnittet om driftsövervakarens rättigheter och skyldigheter.
Kursen i Tukes eTentti-tjänst förbereder inför driftsövervakarens behörighetsprov.
Intyget över driftsövervakarens behörighetsprov registreras i Tukes tentamenssystem och/eller finns i driftsövervakarens besittning.
Om provet har genomförts före 2013 ska det förnyas. Personen kan dock fortsätta som driftsövervakare om han eller hon har utsetts för uppgiften före 1.1.2013.
I regel kan driftsövervakaren inte utkontrakteras, utan ska utses bland produktionsanläggningens egen personal.
En driftsövervakare för flytgas ska alltid utses när det finns mer än 5 t flytgas på produktionsanläggningen.
Krav
Driftsövervakarens ansvar, skyldigheter och rättigheter samt den tidsresurs som är tillgänglig för uppgiften ska fastställas skriftligt, och driftsövervakaren ska ge sitt samtycke till att sköta uppgiften.
Godkänt tillvägagångssätt
Driftsövervakarens uppgifter, ansvarsområden och eventuella avgränsningar av rollen antecknas exempelvis i det dokument genom vilket driftsövervakaren utses eller i personens arbetsbeskrivning.
En produktionsanläggning kan ha flera driftsövervakare, vars ansvarsområden är fördelade över olika helheter (exempelvis per produktionslinje eller avdelning). I dessa fall beskrivs rollavgränsningarna.
Krav
Verksamhetsutövaren ska se till att driftsövervakarens uppgifter utförs när driftsövervakaren är frånvarande. Vid byte av driftsövervakare ska verksamhetsutövaren utse en ny driftsövervakare inom 3 månader.
Godkänt tillvägagångssätt
Verksamhetsutövaren utser en driftsövervakare i reserv som har genomfört Tukes behörighetsprov, och som vid ordinarie driftsövervakarens frånvaro tar över dennes uppgifter.
Driftsövervakaren i reserv utnämns på motsvarande sätt som ordinarie driftsövervakaren.
Krav
Verksamhetsutövaren ska säkerställa att driftsövervakaren har tillräcklig kompetens och insikt beträffande de processer som han eller hon ansvarar för för att kunna sköta uppgifterna.
Godkänt tillvägagångssätt
Driftsövervakaren får en dokumenterad introduktion till anläggningens risker, tekniska genomförande och säkerhetsledningssystemet.
Krav
Verksamhetsutövaren ska fastslå och utse de ansvariga personer som krävs för verksamheten i enlighet med lagstiftningen.
Godkänt tillvägagångssätt
De ansvarspersoner som ska utses kan exempelvis vara en driftsövervakare för naturgas, en driftsövervakare för tryckbärande anordningar, en driftsövervakare för pannanläggningar och en driftsövervakare för användning av elanläggningar. Utnämningen av ovan nämnda ansvarspersoner sker i enlighet med anvisningarna på Tukes webbplats:
Driftsövervakare för tryckbärande anordningar och pannanläggningar
Krav
Verksamhetsutövaren ska utse en ansvarsperson för varje delområde av processäkerhetssystemet.
Godkänt tillvägagångssätt
Det kan finnas en utsedd ansvarsperson (ansvarig för verksamhetsprinciper) eller så kan ansvaret delas mellan flera personer.
Verksamhetsutövaren ska säkerställa att ansvarspersonen/-personerna har utsetts.
Krav
Verksamhetsutövaren ska bedöma behovet av och utse en ansvarsperson eller -personer för säkerhetsautomatiksystemet.
Godkänt tillvägagångssätt
Utnämningen av en ansvarsperson/ansvarspersoner för säkerhetsautomatiksystemet är nödvändig om produktionsanläggningen har ett säkerhetsautomatiksystem. Utnämningen förutsätts också i standarden IEC 61511.
Uppgifterna och ansvaren för den person som ansvarar för säkerhetsautomatiksystemet finns beskrivet i standarden. Verksamhetsutövaren fastställer praxis för utnämningen.
Ansvarspersonen för säkerhetsautomatik har en väsentlig roll inom processäkerheten, och ändringar av denna hanteras på motsvarande sätt som för andra lagstadgade ansvarspersoner.
Krav
Verksamhetsutövaren ska skriftligt definiera de arbetsuppgiftsspecifika ansvar som förknippas med processäkerhet, och avsätta tillräckligt med tid för ansvarspersonen att utföra sina ansvarsuppgifter.
Godkänt tillvägagångssätt
Ansvarsområdena och den tid som finns tillgänglig för dem ska dokumenteras: i en uppgiftsbeskrivning, räddningsplan, handling över verksamhetsprinciperna eller säkerhetsutredning.
Krav
Verksamhetsutövaren ska informera personalen om de ansvarsområden och ansvarspersoner som förknippas med processäkerhet.
Godkänt tillvägagångssätt
Kommunikationsmetoderna beror på organisationens storlek. Tabellen över ansvarsområden inom processäkerhet kan ingå bland annat introduktionsprogrammet, sättas upp på anslagstavlan eller läggas ut på företagets intranät.
Krav
Verksamhetsutövaren ska ha dokumenterade tillvägagångssätt för att identifiera förändringar i kemikaliesäkerhetslagstiftningen och bedöma konsekvenserna av förändringarna.
Godkänt tillvägagångssätt
Verksamhetsutövarens representanter prenumererar på Tukes nyhetsbrev om processäkerhet.
Verksamhetsutövaren följer med ändringar i lagstiftningen via Tukes Edilex-tjänst.
Förändringar i lagstiftningen som påverkar produktionsanläggningen dokumenteras och de åtgärder som följer av dem följs upp.
KOMPETENSHANTERING
Krav
Verksamhetsutövaren ska bedöma och fastställa personalens uppgiftsspecifika kompetens- och utbildningsbehov vad gäller processäkerhet.
Godkänt tillvägagångssätt
De uppgiftsspecifika kompetens- och utbildningsbehoven i anknytning till processäkerhet ska definieras skriftligt.
Resultatet av bedömningen kan vara att vissa arbetsuppgifter inte förutsätter definiering av kompetens- och utbildningsbehov vad gäller processäkerhet.
Krav
Verksamhetsutövaren ska anordna utbildning i processäkerhet för personalen. Utbildningen ska vid behov upprepas regelbundet.
Godkänt tillvägagångssätt
Utbildning i processäkerhet ingår i utbildningsplanen.
Utbildningens ämne ska i mån av möjlighet identifieras, exempelvis atex, utbildning i processäkerhet, utbildning i CLP-märkning, utbildning i förändringar såsom efter utarbetande av ett explosionsskyddsdokument/annan betydande förändring
I utbildningen ska de riskanalyser som genomförts beaktas. God praxis för mer komplexa processer är att utnyttja metoder av typen bow-tie i utbildningen.
Krav
Verksamhetsutövaren ska föra journal över den utbildning som tillhandahållits och personalens kunnande och kompetens.
Godkänt tillvägagångssätt
All utbildning ska registreras. Utbildningsregistret ska ge en överblick över den utbildning som varje anställd har fått. Detta innebär att utbildningen antecknas både för varje utbildningstillfälle som anordnas (deltagarlista), och för varje enskild anställd (lista över genomförda utbildningar, eventuella kvalifikationer etc.).
Krav
Nya personer ska ges introduktion i anläggningens processäkerhetsrisker. Introduktion ska även tillhandahållas vid byte av arbetsuppgifter.
Godkänt tillvägagångssätt
Verksamhetsutövaren har ett introduktionsprogram och introduktionsmaterial för ny personal, som inkluderar anläggningens processäkerhetsrisker och hur man förbereder sig för dem. Genomförandet av introduktionen ska registreras och kvitteras.
ADMINISTRERING AV ENTREPRENÖRER
Krav
Vid konkurrensutsättning av entreprenörer ska verksamhetsutövaren beakta säkerhetsaspekter, kunnande och kompetens.
Godkänt tillvägagångssätt
Entreprenörens beredskap och kompetens i anknytning till processäkerhet beaktas till exempel i upphandlingsriktlinjerna.
Krav
Verksamhetsutövaren ska ha ett förfarande för att säkerställa att entreprenörer uppfyller de lagstadgade behörighetskraven.
Godkänt tillvägagångssätt
Verksamhetsutövaren har upphandlingsriktlinjer eller en minneslista för upphandlingar.
Lagstadgade behörigheter är exempelvis ledare för elarbeten, och andra rekommenderade behörigheter är exempelvis hetarbetskort och arbetssäkerhetskort.
Krav
Verksamhetsutövaren ska fastslå det arbete som ska utföras och anknytande kompetenskrav samt vid val av entreprenör försäkra sig om att entreprenören har tillräcklig kompetens för uppgiften i fråga.
Godkänt tillvägagångssätt
Verifiering av kunnande och kompetens beaktas i upphandlingsriktlinjerna.
Krav
Verksamhetsutövaren ska fastställa kontaktpersoner och praxis för informationsutbyte mellan entreprenören och verksamhetsutövaren för den period en arbetsplats pågår.
Godkänt tillvägagångssätt
Kontaktpersonerna och praxis för informationsutbyte kan exempelvis fastställas i upphandlingsavtalet, arbetstillståndet, promemorior från projektmöten eller andra skriftliga dokument.
Krav
Entreprenörer ska tillhandahållas anläggningsspecifik introduktion.
Godkänt tillvägagångssätt
Verksamhetsutövaren har ett program och material för introduktion till anläggningen, och introduktionen dokumenteras. Programmet innehåller allmänna säkerhetsfrågor som gäller alla, såsom larm, mötesplatser, nödvändig säkerhetsutrustning etc.
Krav
Entreprenörer ska få arbetsuppgiftsspecifik introduktion, som inkluderar de kemikalier och processer som ingår i arbetet och definiering av arbetsobjekt på fältet.
Godkänt tillvägagångssätt
Tillhandahållen introduktion journalförs. Introduktionen kan exempelvis kvitteras i arbetstillståndet.
Krav
Entreprenörer ska ges tillräcklig utbildning i den interna räddningsplanen.
Godkänt tillvägagångssätt
Utbildning i den interna räddningsplanen kan ges i en separat säkerhetsintroduktion eller i samband med arbetstillståndet.
Krav
Verksamhetsutövaren ska ha ett tillvägagångssätt för att samordna de egna anställdas arbete med arbetet för olika underleverantörer.
Godkänt tillvägagångssätt
När arbetstillståndet utfärdas kontrollerar man att andra arbeten i området har beaktats i arbetstillståndet. Man kan också använda ett elektroniskt system.
Krav
Verksamhetsutövaren ska känna till och föra journal över antalet egna anställda, besökare och underleverantörer som arbetar i området.
Godkänt tillvägagångssätt
Produktionsanläggningen har journalföring som gör det möjligt att omedelbart kontrollera vem som befinner sig på plats (exempelvis i händelse av en olycka).