Så här ansöker du om guldvaskningstillstånd

För ansökan om guldvaskningstillstånd måste du utreda olika uppgifter om det område som ansökan gäller. Dessutom ska du i ansökan presentera en plan för genomförandet av guldvaskning samt bedöma guldvaskningens inverkan på området. Nedan berättar vi närmare om de uppgifter som behövs för ansökan. Du kan bekanta dig med ansökningsblanketten via länken nedan.  

Gå till ansökan om guldvaskningstillstånd.

Du kan bekanta dig med tillståndsansökningar och tillståndsbeslut på sidan Beslut och kungörelser.  

Skapa geografisk data om området

För ansökan behövs uppgifter om storleken och placeringen av det område för vilket guldvaskningstillstånd söks. Dessa uppgifter beskrivs genom att bifoga geografisk data om området till ansökan. Du kan producera geografisk data i tjänsten Paikkatietoikkuna (ett fönster till kartlager publicerade av olika organisationer). Man måste skapa ett användarkonto i tjänsten, men dess användning är gratis.  

Gå till tjänsten Paikkatietoikkuna. 

Beskriv dina förutsättningar för guldvaskning 

För att ansökan ska kunna godkännas måste sökanden ha tillräckliga färdigheter och resurser för guldvaskning. Berätta i ansökan om din sakkunskap, din tekniska prestationsförmåga samt dina ekonomiska och andra förutsättningar att genomföra sådan guldvaskning som du ansöker om tillstånd för. 

I detta sammanhang efterfrågas i ansökan också information om andra tillstånd du har ansökt om eller innehar som är relaterade till guldvaskning. Dessa är till exempel andra guldvaskningstillstånd och eventuella tillstånd som beviljats av miljötillståndsmyndigheten. 

Ta reda på begränsningarna för användningen av området

Vissa egenskaper i området kan hindra beviljandet av guldvaskningstillstånd eller medföra begränsningar i tillståndet. Bekanta dig med området genom att besöka terrängen och undersöka uppgifterna om området innan du gör ansökan. 

I ansökan ska du ange följande uppgifter om området:  

  • Är området beläget i ett naturskyddsområde eller i dess närhet? Du hittar uppgifter om naturskyddsområdena i Gruvregistrets karttjänst
  • Är området på ett detaljplaneområde? Detaljplanen kan förhindra beviljande av guldvaskningstillstånd. Du hittar information om planläggning på kommunernas webbplatser. 
  • Finns det andra hinder i området enligt gruvlagen (t.ex. hus och andra byggnader, andra tillståndsområden som avses i gruvlagen, ellinjer på över 35 000 volt, trafik- och trafikleder, områden där rörelsefriheten har begränsats, områden som används av försvarsmakten)?

Beskriv också i ansökan hur du tänker beakta eventuella begränsningar när du är verksam i området. 

Beakta också ödemarkslagen och förutsättningarna för att utöva samekulturen i området. Verksamheten ensam eller tillsammans med andra motsvarande tillstånd eller andra former av områdesanvändning får inte orsaka sådan olägenhet som väsentligt skulle försämra förutsättningarna att idka samenäring eller annars bevara och utveckla samekulturen.

Dessutom bedömer myndigheterna i tillståndsprocessen andra egenskaper hos området som kan förhindra beviljande av tillstånd (t.ex. gällande plan eller andra hinder enligt 46 § i gruvlagen) eller medföra begränsningar i tillståndet. Begränsningar i tillståndet kan orsakas till exempel av skyddade växt-, fågel-, fisk- eller insektsarter, sällsynta livsmiljöer, andra betydande naturvärden samt fasta fornlämningar som omfattas av lagen om fornminnen (t.ex. forntida boplatser, gravplatser, stenrösen och lapprösen).  

Gör upp en plan för guldvaskning

Tillståndstidens längd

Ett nytt guldvaskningstillstånd kan sökas för högst fyra år. Man kan ansöka om förlängning av ett beviljat tillstånd för högst 10 år. Båda tillstånden söks med samma ansökningsblankett. 

Beskrivning av verksamheten i området

Verksamheten i området ska planeras på förhand och beskrivas i ansökan. 

I ansökan måste du beskriva:

  • Areal som används årligen
  • Verksamhetens tidtabell: vad planerar du att göra i området årsvis 
  • Utrustning, anordningar och metoder som används vid guldvaskning
  • Hur ordnas tillträde till området?
  • Ska man bygga på området eller ta med sig en husvagn? Byggbehovet måste alltid motiveras. I nationalparkerna (Lemmenjoki och Urho Kekkonens nationalpark) beslutar Forststyrelsen om byggrätten.  
  • Plan för hantering av utvinningsavfall. Planen kan formuleras fritt eller göras på en blankett. 

Plan för nedläggning av verksamheten

Du måste planera och beskriva i ansökan hur guldvaskningsområdet iståndsätts efter att guldvaskningen upphört. Området måste återställas till ett så naturenligt och landskapsmässigt tillfredsställande skick som möjligt. Hit hör bland annat:

  • Avlägsnande av allt material som inte hör till området (bl.a. maskiner, anordningar) från området
  • Avlägsnande av byggnader och konstruktioner 
  • Brytning av gropar med branta kanter
  • Återställning av markytan som förändrats på grund av guldvaskning så att växtligheten kan återhämta sig 

Området kan dock inte städas upp endast i slutet av tillståndstiden, utan naturvårdsarbeten ska göras i takt med att grävningen framskrider och området ska hållas snyggt under hela tillståndsperioden. Särskilt vid maskinell grävning ökar ett icke-landskapsanpassat område den markyta som används för guldgrävning och kan avsevärt höja den säkerhet som krävs för verksamheten enligt tillståndet.

Bedöm effekterna av guldvaskningen

I tillståndsansökan måste du bedöma och beskriva hur guldvaskningen påverkar miljön och hur du tänker minimera konsekvenserna. Beakta allt som nämns nedan. 

Konsekvenser för naturen

  • Inverkan på trädbeståndet och växtligheten i området
  • Inverkan på vattendragen
  • Utjämning av schaktspår på ett sätt som passar in i landskapet så att området inte avsevärt avviker från det övriga landskapet

Vid utjämningen av schaktspåren ska man i mån av möjlighet se till att det finns tillräckligt med organiskt material ovanpå spåren för att återställandet kan börja. 

Saklig behandling av avfall och skrot måste skötas under hela tillståndsperioden. Skrot får inte lämnas på grävplatsen. 

Konsekvenser för renskötseln

  • Inverkan på renarnas rörelsemönster
  • Renskötselns strukturer i området (t.ex. renstängsel)
  • Transportrutter 

Du kan be renbeteslaget i området om uppgifter om renskötseln. Renbeteslaget har rätt att avbryta guldvaskningen medan renarna förflyttar sig. 

Man måste förhindra att renar hamnar i grävgropar med branta kanter och schakten måste märkas ut eller släntas så att de inte orsakar fara för dem som rör sig i området. Det är inte tillåtet att ställa ett snöre eller motsvarande mellan träden i tillståndsområdet, vilket kan orsaka farliga situationer för dem som rör sig i området. Dessutom ska guldvaskningsmaterialet lagras centraliserat på området så att det inte medför olägenheter för renskötseln.

Konsekvenser för samernas rätt att bevara och utveckla sitt språk och sin kultur i området samt att idka sina traditionella näringar

Bekanta dig med samekulturen och samernas verksamhet i området och bedöm hur den guldvaskning du planerar kan påverka den. Du kan till exempel bekanta dig med Sametingets webbplats.  

Handläggning av guldvaskningsansökan

När Tukes har tagit emot ansökan om guldvaskningstillstånd bedömer vi först om all information som gruvlagen förutsätter har angetts i ansökan. Tukes behandlar inte bristfälliga ansökningar. Om det finns överlappande ansökningar för samma område, har den företräde som först har lämnat in alla uppgifter som behövs för ansökan.  

Tukes kungör ansökan om den innehåller alla nödvändiga uppgifter. Ansökan publiceras på Tukes sida Beslut och kungörelser

Tukes begär utlåtanden om ansökan av myndigheter och de vars rättigheter kan påverkas av guldvaskningen. Om det i dessa utlåtanden framkommer något sådant som den sökande inte har beaktat i sin ansökan, ber Tukes om en förklaring av den sökande. 

Handläggningstiden för ansökan om guldvaskningstillstånd är cirka 6–12 månader. 

Tukes publicerar alla beslut på sin webbplats och dessutom får sökanden beslutet per post.