Hennatatueringar

Hennatatueringar varar på huden en viss tid. Till skillnad från riktiga tatueringsfärger som sticks inuti huden med nål, dekorerar man bara hudens yta med henna. Hennafärger är också kosmetiska produkter och regleras av kosmetikalagstiftningen.

Enligt de nyaste uppgifterna betraktas naturlig henna som relativt tryggt, eftersom tatueringar som gjorts med naturlig henna medför en betydligt lägre allergirisk än svart henna.

Svart henna är mörkare till färgen än naturlig henna, men med blotta ögat kan det vara svårt att urskilja vilken som är vilken. Risken finns att det har lagts till parafenylendiamid (PDD) i den svarta hennan för att göra färgen mörkare och resultatet mer hållbart. PPD är en sensibiliserande kemikalie.

Samma ämne, parafenylendiamid (PDD), eller derivat av det används också i oxiderande hårfärger. Det är möjligt att bli allergisk mot PPD. Risken för sensibilisering är hög i anslutning till svarta hennatatueringar eftersom ämnet kommer i kontakt med huden under en lång tid. Efter att man blivit överkänslig kan nästa kontakt med ämnet, t.ex. i samband med hårfärgning, orsaka en kraftig allergisk reaktion. En person som blivit överkänslig för PPD kan få allergiska reaktioner också av ämnen om har strukturella likheter med PPD. Sådana ämnen är bland annat toluen-2,5-dimain, 2-nitro-p-fenylendiamin, p-aminofenol.