Aktörer och förpliktelser
Dina ansvar och skyldigheter beror på din roll i distributionskedjan. Beskrivningarna av aktörerna nedan hjälper dig att identifiera din roll.
Observera att du kan ha fler än en roll.
- Du är tillverkare om du tillverkar ett ämne i EU.
- Du är importör om du importerar ett ämne eller en blandning till EU.
- Du är producent av en vara om du framställer eller sätter samman en vara i EU.
- Du är importör av en vara om du importerar en vara till EU.
- Du är nedströmsanvändare om du använder ett ämne som sådant eller i en blandning i din egen industriella eller yrkesmässiga verksamhet. Till exempel målarfärgstillverkare och målare är nedströmsanvändare. Du är också nedströmsanvändare om du återimporterar ett registrerat ämne som exporterats från EU som sådant eller i en blandning, dvs. när du fungerar som återimportör. Du är nedströmsanvändare också när en tillverkare utanför EU har utsett en enda representant inom EU som fullgör dina skyldigheter som importör. Återförpackare som överför ämnen eller blandningar från en förpackning till en annan är nedströmsanvändare.
- Du är distributör om du endast lagrar och säljer ämnen eller blandningar. Även ommärkare (ändring av handelsnamn eller etikett) är distributörer.
Med ämne avses ett kemiskt grundämne och föreningar av detta grundämne i naturlig eller tillverkad form, inklusive de eventuella tillsatser som är nödvändiga för att bevara dess stabilitet och sådana föroreningar som härrör från tillverkningsprocessen, men exklusive eventuella lösningsmedel som kan avskiljas utan att det påverkar ämnets stabilitet eller ändrar dess sammansättning.
Med blandning avses en blandning eller lösning som består av två eller flera ämnen.
Med vara avses ett föremål som under produktionen får en särskild form, yta eller design, vilken i större utsträckning än dess kemiska sammansättning bestämmer dess funktion.
FÖRPLIKTELSERNA I REACH- OCH CLP-FÖRORDNINGARNA ENLIGT ROLL
- Om du tillverkar ett ämne minst ett ton per år ska du förmodligen registrera ämnet hos Europeiska kemikaliemyndigheten (Echa). Registreringen är ett villkor för att ämnet kan tillverkas och släppas ut på marknaden. Blandningar som består av två eller flera ämnen behöver inte registreras.
- Du ansvarar för klassificeringen av det ämne du tillverkar. Om ämnet har klassificerats som farligt ska du säkerställa att ämnet har märkts och förpackats i enlighet med bestämmelserna innan ämnet släpps ut på marknaden. Märkningarna i Finland ska vara på finska och svenska. Dessutom ska du rapportera klassificeringsuppgifterna till Echa (klassificeringsanmälan) för ett ämne som klassificerats som farligt, oberoende av tillverkningsmängd. För ämnen som ska registreras krävs ingen särskild klassificeringsanmälan, eftersom klassificeringsuppgifterna lämnas i samband med registreringen.
- För användning av tillståndspliktiga ämnen krävs tillstånd. Kontrollera om du använder eller tillverkar tillståndspliktiga ämnen och handla därefter.
- Kontrollera om det finns begränsningar för tillverkning, utsläppande på marknaden eller användning av ämnet och följ dem.
- Du ska eventuellt upprätta ett säkerhetsdatablad för det ämne du tillverkar och lämna det till dina kunder, i Finland på finska och/eller svenska beroende på mottagaren.
- Kom också ihåg att lämna en kemikalieanmälan till Tukes, om det krävs ett säkerhetsdatablad för ämnet.
- Det kan också finnas produktspecifika bestämmelser för ämnet.
- Om du importerar ett ämne som sådant eller i en blandning till EU över ett ton per år ska du förmodligen registrera ämnet hos Europeiska kemikaliemyndigheten (Echa). En kemikalie kan vara ett enskilt ämne eller en blandning som består av två eller flera ämnen. Om det är fråga om en blandning ska du ta reda på registreringsskyldigheten för varje enskilt ämne som ingår i blandningen.
- Du ansvarar för klassificering, märkning och förpackning av det ämne/den blandning du importerar i enlighet med CLP-förordningen. Märkningarna i Finland ska vara på finska och svenska
- Om du importerar ämnen som klassificerats som farliga som sådana eller i en blandning, ska du lämna klassificeringsuppgifterna till Echa (klassificeringsanmälan), oberoende av importmängd. För ämnen som ska registreras krävs ingen särskild klassificeringsanmälan, eftersom klassificeringsuppgifterna lämnas i samband med registreringen.
- Om en importerad blandning är hälsofarlig eller medför fysikalisk fara, ska du göra en anmälan till giftinformationscentralen och lägga till UFI-koden i varningspåskriften.
- För användning av tillståndspliktiga ämnen krävs tillstånd. Kontrollera om du importerar tillståndspliktiga ämnen som sådana eller i en blandning och handla därefter.
- Kontrollera om det finns begränsningar för de ämnen eller ämnen i den blandning som du importerar och följ dem.
- Du ska eventuellt upprätta ett säkerhetsdatablad för ämnet/blandningen och lämna det till dina kunder, i Finland på finska och/eller svenska beroende på mottagaren.
- Kom också ihåg att lämna en kemikalieanmälan till Tukes, om det krävs ett säkerhetsdatablad för ämnet/blandningen.
- Det kan också finnas produktspecifika bestämmelser för ämnet eller blandningen.
- Om ett ämne som inte är nödvändigt för användning av en vara, till exempel parfym i en vara, avsiktligen avges från varan vid användningen av varan och mängden ämne i varor som du tillverkar eller importerar överskrider ett ton per år, ska du registrera ämnet hos Europeiska kemikaliemyndigheten (Echa).
- Om en vara innehåller mer än 0,1 viktprocent ett SVHC-ämne och SVHC-ämnen förekommer i de varor som du tillverkar eller importerar sammanlagt mer än ett ton per år, ska du göra en anmälan om SVHC-ämnen till Echa.
- Om en vara du levererar innehåller mer än 0,1 viktprocent ett SVHC-ämne, ska du göra en anmälan om varan till Echas SCIP-databas och lämna dina kunder uppgifter om SVHC-ämnet för att säkerställa säker användning av varan.
- Om du vid tillverkning av varor använder ett tillståndspliktigt ämne, behöver du ett tillstånd för användningen.
- Om det finns begränsningar för ämnen som varan innehåller, ska du iaktta de villkor som nämns i begränsningarna. Det kan finnas fastställda koncentrationsnivåer för användning eller utsläppande på marknaden av ett ämne i en vara eller så kan ämnet vara helt förbjudet.
- Mer information om förpliktelser och undantag finns i Echas vägledning om krav för ämnen i varor.
- Det kan också finnas produktspecifika bestämmelser för varor.
- Om du tillverkar blandningar ska du klassificera, märka och förpacka dem i enlighet med CLP-förordningen innan de släpps ut på marknaden. Märkningarna på produkter som säljs i Finland ska vara på finska och svenska. Dessutom ska du göra en anmälan till giftinformationscentralen om en blandning som klassificerats som hälsofarlig eller som medför fysikalisk fara och lägga till UFI-koden i varningspåskriften. Även återförpackare är skyldiga att göra en anmälan till giftinformationscentralen, om inte leverantörens anmälan omfattar de nödvändiga uppgifterna för återförpackarens del.
- Du får endast använda ett tillståndspliktigt ämne om du eller din distributionskedja har tillstånd för användningen. Om det inte är fråga om ett tillstånd som beviljats dig ska du göra en anmälan om användningen till Europeiska kemikaliemyndigheten (Echa).
- Kontrollera om det finns begränsningar för de ämnen du använder och följ dem.
- Om du tillverkar blandningar ska du eventuellt upprätta ett säkerhetsdatablad för blandningarna och lämna det till dina kunder, i Finland på finska och/eller svenska beroende på mottagaren. Kontrollera också din skyldighet att göra en kemikalieanmälan till Tukes, om det krävs ett säkerhetsdatablad för ämnet/blandningen.
- Om du använder ett ämne som sådant eller i en blandning på annat sätt än enligt exponeringsscenariot i det säkerhetsdatablad som du fått, ska du upprätta en nedströmsanvändares kemikaliesäkerhetsrapport. Du ska göra en nedströmsanvändares anmälan till Echa, om du upprättar en kemikaliesäkerhetsrapport eller utnyttjar undantaget från skyldigheten.
- Mer information om förpliktelser och undantag finns i Echas vägledning för nedströmsanvändare.
- Det kan också finnas produktspecifika bestämmelser för ämnet eller blandningen.
- Du ska se till att ämnena och blandningarna har märkts och förpackats i enlighet med CLP-förordningen innan de släpps ut på marknaden. Utöver märkningskraven för ämnen och blandningar som klassificerats som farliga kan ett ämne som klassificerats som farligt i en blandning medföra märkningskrav för en blandning som inte klassificerats som farlig. Märkningarna på produkter som säljs i Finland ska vara på finska och svenska.
- I fråga om blandningar som är hälsofarliga eller medför fysikalisk fara ska du kontrollera att en anmälan till giftinformationscentralen har gjorts på behörigt sätt. Om uppgifterna är ofullständiga, till exempel när det gäller blandningar som du har ommärkt (ändrat namnet eller ometiketterat), ska du se till att anmälan görs med korrekta uppgifter.
- Kontrollera begränsningarna.
- Som leverantör av ett ämne eller en blandning ska du ge dina kunder ett säkerhetsdatablad med dina kontaktuppgifter, i Finland på finska och/eller svenska beroende på mottagaren.
- Kontrollera din skyldighet att göra en kemikalieanmälan till Tukes, om det krävs ett säkerhetsdatablad för ämnet/blandningen.
- Det kan också finnas produktspecifika bestämmelser för ämnet eller blandningen.
Förpliktelserna enligt REACH- och CLP-förordningarna i tabellform
Förpliktelser | Tillverkare | Importör | Producent eller importör av varan | Nedströmsanvändare | Distributör |
---|---|---|---|---|---|
CLP: Klassificering av ämnen och blandningar |
|
(ämnen, explosiva varor) |
- | ||
CLP: Märkningar och förpackning |
(explosiva varor) |
||||
CLP: Klassificeringsanmälan om ämnet | - | - | - | ||
CLP: Anmälan om blandningen till giftinformationscentralen | - | - | - | ||
REACH: Registrering av ämnet |
(ämnen som avges med avsikt) |
- | - | ||
REACH: Ansökan om tillstånd för användning av ämnet |
(producenter) |
- | |||
REACH: Anmälan om användning av ett tillståndspliktigt ämne | - | - |
(producenter) |
- | |
REACH: Iakttagande av förbud och begränsningar | |||||
REACH: Upprättande av ett säkerhetsdatablad | - | - | |||
REACH: Inlämnande av ett säkerhetsdatablad | - | ||||
REACH: Nedströmsanvändarens kemikaliesäkerhetsrapport och anmälan om upprättande av rapporten eller undantag från skyldigheten | - | - |
(producenter) |
- | |
REACH: Anmälan om ett SVHC-ämne i varan till Echa | - | - | - | - | |
REACH: Information om ett SVHC-ämne i varan till kunden | - | - | - | - | |
WFD (EU:s avfallsdirektiv): SCIP-anmälan om en vara som innehåller ett SVHC-ämne | - | - | - | - |
(varu-leverantörer) |
Förvaring av uppgifterna i 10 år |
: aktörens förpliktelse
-: ingen förpliktelse