Glyfosat
Glyfosat är ett av de mest sålda växtskyddsmedlen i Finland.
Glyfosatpreparat används för att bekämpa ogräs på odlingsmark, i trädgårdar, på åkrar, i skogsbruk och i obrukade områden. Glyfosat är effektivt på nästan alla växtarter.
Glyfosat är ett av de mest sålda växtskyddsmedlen i Finland.
Glyfosatpreparat används för att bekämpa ogräs på odlingsmark, i trädgårdar, på åkrar, i skogsbruk och i obrukade områden. Glyfosat är effektivt på nästan alla växtarter.
Glyfosatpreparaten introducerades på marknaden i Finland på 1970-talet och har länge varit de mest sålda växtskyddsmedlen inom jordbruket. Vissa glyfosatpreparat är godkända för konsumentbruk och andra för yrkesmässigt bruk, beroende på preparatets egenskaper.
För att köpa och använda växtskyddsmedel för yrkesmässigt bruk krävs ett intyg över avlagd växtskyddsexamen.
I Tukes register över växtskyddsmedel finns aktuell information om godkända glyfosatpreparat och information om bruksanvisningar och begränsningar i användningen av preparaten. Se här Växtskyddsmedel - KemiDigi.
Växtskyddsmedel är tillståndspliktiga kemikalier, vilket innebär att det krävs en noggrann riskbedömning och ett godkännandeförfarande innan de får säljas eller användas.
Som ett första steg bedöms riskerna med och acceptansen för det verksamma ämnet (t.ex. glyfosat) på EU-nivå. En medlemsstat bereder en riskbedömning av det verksamma ämnet på grundval av de informationskrav som anges i EU-lagstiftningen och i enlighet med EU:s riktlinjer för bedömning.
Riskbedömningen genomgår en djupgående inbördes granskning som samordnas av Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, där andra medlemsstater har möjlighet att kommentera bedömningen.
Endast ett preparat som innehåller ett verksamt ämne som godkänts i EU kan ansöka om godkännande. Ansökan om godkännande är nationell och i Finland ansvarar Tukes för riskbedömningen och godkännandet av preparatet.
Vid riskbedömningen av växtskyddsmedel bedöms växtskyddsmedlets farliga egenskaper, exponeringen av människor och miljö samt riskens storlek. Dessa används för att väga de åtgärder som krävs för att hantera risken. Ett godkännande kan beviljas om användningen av preparatet inte orsakar orimliga negativa konsekvenser för hälsan eller miljön.
När preparatet godkänns införs vid behov restriktioner för användning och anvisningar om personlig skyddsutrustning (PPE) för att garantera säker användning. Användaren ska alltid följa anvisningar och begränsningar noggrant.
Längst ner på denna sida hittar du mer information om bedömningsprocessen för glyfosat i avsnittet Aktuellt om glyfosat.
Begränsningar och rekommendationer för användning av glyfosatpreparat säkerställer en korrekt och hållbar användning av växtskyddsmedel och minskar de hälso- och miljörisker som användningen av dem medför. För att garantera säker användning, ska användaren alltid följa anvisningarna och begränsningarna för användning av preparatet.
Glyfosat når jorden antingen direkt i samband med besprutningen eller genom att frigöras från förmultnade växtdelar.
Kemikaliernas beständighet och spridning i miljön varierar avsevärt beroende på miljöförhållandena. Beständigheten bestäms ofta av halveringstiden, det vill säga den tid då 50 % av ämnet har brutits ned. Halveringstiden kan användas som ett mått på glyfosatets beständighet.
Halveringstiden för glyfosat i jord är i genomsnitt 20 dagar (vid 20°C), men varierar mellan 4 och 161 dagar. Liksom fallet är för andra verksamma ämnen, modelleras glyfosatspridningen. Vid modellering av glyfosatspridningen sätts halveringstiden i proportion till exempel till temperaturen, så att lokala miljöförhållanden kan beaktas. Till exempel i Finland är halveringstiden för glyfosat längre än genomsnittet under de kallaste månaderna. Detta beaktas när man analyserar spridningen.
Glyfosatets starka bindning till fasta ämnen i jorden begränsar dess spridning till vattendrag via yt- och dräneringsavrinning. Utifrån övervakningen av grundvattnet av Finlands miljöcentral är sannolikheten för att glyfosat når grundvattnet liten. I övervakningen av grundvattnet av Finlands miljöcentral (2004–2020) har glyfosat överskridit kvantifieringsgränsen i endast 2 av 229 prover och nedbrytningsprodukten av glyfosat (AMPA) på motsvarande sätt i 5 av 229 prover (grundvattenområdena i MaaMet-uppföljningen). Kvantifieringsgränsen är den minsta mängd av ett ämne som kan mätas.
Livsmedelsverket tar prover på inhemska livsmedel och deras råvaror, medan Tullverket tar prover på utländska livsmedel. Många importörer och marknadsförare genomför också undersökningar av resthalter som en del av egenkontrollen.
Analysresultaten visar att resthalterna av glyfosat i allmänhet är mycket låga eller så ligger de under kvantifieringsgränserna, det vill säga att halterna är så låga att de inte kan mätas på ett tillförlitligt sätt. Produkter som redan finns på marknaden återkallas om det finns misstanke om att produkten utgör en hälsorisk för konsumenten. För mer information, se Livsmedelsverkets webbplats.
En ny utvärdering för eventuellt fortsatt godkännande av glyfosat i EU pågår och slutsatserna kommer att offentliggöras 2024. Europeiska kemikaliemyndighetens (ECHA) riskbedömningskommitté meddelade sin åsikt om klassificeringen av glyfosats hälsorisk i maj 2022.
Glyfosat absorberas dåligt från matsmältningskanalen. Det har uppskattats att människorna får endast 1–6 % av resterna från kosten på detta sätt. Glyfosat utsöndras snabbt från kroppen (ca 90 % inom 24 timmar). Glyfosat har en låg nivå av direkt toxicitet och långtidstoxicitet. ECHA:s riskbedömningskommitté klassificerar glyfosat som ett ämne som allvarligt skadar ögonen. Klassificeringen av ögonfara för preparat som innehåller glyfosat beror på koncentrationen av glyfosat i preparatet, det vill säga att alla preparat inte skadar ögonen. Glyfosat orsakar inte cancer och är inte ett ämne som är giftigt för reproduktion eller genomet.
Som hemträdgårdsmästare bör du överväga om ogräsrensning är nödvändigt. Många växter som betraktas som ogräs är vackra och bidrar till mångfalden i miljön, till exempel genom att erbjuda besöksplatser för pollinatörer.
Tukes uppmuntrar till användning av alternativa metoder till kemisk bekämpning, såsom ogräsrensning, eldning och plasttäckning av små områden. Glyfosatpreparat mot ogräs vilka är avsedda för konsumenter har ersatts av preparat som innehåller andra verksamma ämnen. Mer information och idéer om användning av alternativa metoder och ämnen finns på Tukes sida Slå hål på myterna kring kemikalier.
Det finns inget motsvarande alternativ till glyfosat inom yrkesmässigt jordbruk. Utan glyfosat är kvickrot och många andra fleråriga ogräsväxter svåra att bekämpa, särskilt vid direktsådd och reducerad bearbetning. Metoderna för att ersätta glyfosat utgörs av bland annat växelbruk, bearbetningsmetoder och alternativa växtskyddsmedel.
Användningen av glyfosatpreparat (t.ex. Roundup) har kopplats till en ökad risk för cancer särskilt i USA, där ett företag som tillverkar växtskyddsmedlet har dömts att betala ut ersättning till personer som drabbats av lymfkörtelcancer.
Användaren är alltid exponerad för preparatet och preparatet innehåller andra ämnen än det verksamma ämnet. Det använda Roundup-preparatet innehåller ett ytspänningsreducerande hjälpämne som kallas POEA (polyetoxylated thalalkylamine). POEA är giftigare än glyfosat, och ökningen av cancerfall tros vara kopplad till detta ämne.
För att förbättra säkerheten i glyfosatpreparat har användningen av POEA i preparat förbjudits inom EU. I Finland är det förbjudet att på marknaden släppa ut och använda preparat som innehåller POEA från och med 31.3.2018.
I en referensstudie som utfördes av Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) drogs slutsatsen att glyfosat inte orsakar cancer, baserat på resultaten av djurstudier och epidemiologiska studier. Det samma konstaterades av Europeiska kemikaliemyndighetens (ECHA) riskbedömningskommitté.
IARC (Världshälsoorganisationens internationella organ för cancerforskning) har klassificerat glyfosat i klass 2A (sannolikt cancerframkallande). IARC har baserat sin klassificering till stor del på epidemiologiska studier av människor som exponerats för glyfosatinnehållande preparat.
I Europa gör både EFSA och ECHA en tydlig åtskillnad mellan det verksamma ämnet glyfosat och glyfosatpreparatet, vilket har gjort det möjligt att dra slutsatsen att det verksamma ämnet glyfosat inte orsakar cancer.
Om glyfosat använts i enlighet med bruksanvisningen finns det ingen risk.
Ja. När glyfosat väl har bundits till jordpartiklarna, spolas det egentligen inte alls ut och det är inte tillgängligt för växter genom rotsystemet.
Om glyfosat har använts i skogsbruket, är bärplockning och svampplockning förbjudet fram till årets slut. I bruksanvisningen för preparatet förutsätts det behandlade området märks ut med skyltar.
Om glyfosat används enligt anvisningarna, ska det spridas ut på ett välvuxet växtbestånd så att det absorberas i växternas bladverk och inte lätt spolas ut ur grödan. Preparatet bör inte användas under eller strax före regn för att säkerställa absorptionen i växtbeståndet. I jorden är glyfosat bundet till jordpartiklar och det är inte troligt att det spolas från behandlingsområdet med ytavrinningen, förutsatt att mängderna enligt bruksanvisningarna inte överskrids.
Den som använder växtskyddsmedlet ska se till att ämnet inte sprids till grannens sida. Den som besprutar ansvarar för att växtskyddsmedel inte hamnar på grannens gård, trädgård eller brunnar. Du kan förhindra att växtskyddsmedel sprids till grannens område genom att använda munstycken som minskar vindavdriften. När du besprutar ska du naturligtvis alltid beakta vindförhållandena och andra lokala förhållanden. Dessutom är det viktigt att du tar reda på om det finns hushållsvattenbrunnar på åkern eller nära den.
Lagen fastställer inte något skyddsavstånd i meter till grannen eller brunnar. Ett undantag utgörs av preparat med grundvattenbegränsning. De får inte användas närmare än 30‒100 meter från hushållsvattenbrunnar.
I Finland är det inte tillåtet att använda glyfosatpreparat för forcerad mognad (torkning) av grödor.
Tillsynsmyndigheterna kan ta restprover på spannmål om det finns en stark misstanke om missbruk av glyfosat. Även spannmålsköparna utför restanalyser på den spannmål de vill köpa.
Överblivna eller oanvändbara växtskyddsmedel ska lämnas till en insamlingsplats för farligt avfall.
Överskott av växtskyddsmedel får inte spridas i miljön eller slängas i hushållsavfallet. Föråldrade, avregistrerade och kontaminerade växtskyddsmedel måste lämnas till en insamlingsplats för farligt avfall.
Aktuell information om glyfosat finns på webbplatsen Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet: Glyphosate | EFSA (europa.eu)