Tatueringsfärger
I en riktig tatuering sticks färgämnet in i huden med en nål. Resultaten varar i flera års tid. Det finns rätt lite information om problem och långvariga effekter med tatueringar.
Sammansättningen hos tatueringsfärger är inte välkänd och färgerna kan innehålla ämnen som klassas som farliga. Man har hittat t.ex. cancerframkallande, genotoxiska och reproduktionstoxiska ämnen i tatueringsfärger. Flera tatueringsfärger har avlägsnats från EU-marknaden eftersom de har innehållit ämnen som klassas som farliga, t.ex. azofärgämnen, aromatiska aminer, polycykliska aromatiska kolväten (PAH) och tungmetaller (nickel, bly, krom).
Tatureringsfärgerna klassas som kemikalier och regleras av kemikalielagstiftningen. Inom ramen för kemikalielagstiftningen har framlagts en begränsning som gäller tatueringsfärger och färger som används för permanent pigmentering. Syftet med restriktionen är att skydda konsumenter som vill göra en tatuering eller permanent makeup från hälsorisker orsakade av problematiska ämnen.
Detta innebär ett förbud mot över 4000 kemiska ämnen i färger för tatueringar och permanent makeup. Restriktionen kommer att skydda konsumenterna från cancerogena, mutagena och reproduktionstoxiska ämnen samt hudsensibiliserande eller ögonskadliga ämnen. Flera ämnen har redan förbjudits eller begränsats i andra produkter som leksaker, textiler och kosmetika.
De nya reglerna kommer att gälla från den 4 januari 2022 men för två specifika pigment, ett blått och ett grönt, kommer rgelerna börja gälla ett år senare.
Tatueringsfärger består av flera olika ämnen. Man kan använda olika metallsalter eller organiska föreningar som färgämnen i tatueringsfärger. Dessutom innehåller färgerna olika hjälpämnen, som lösningsmedel.
Permanenta pigmenteringar och microblading
Liksom tatueringsfärger klassas också de färger som används för permanent pigmentering och microblading som kemikalier och regleras av kemikalielagstiftningen. Det har hittats tungmetaller och sensibiliserande ämnen också i microbladingfärger och färger som används vid permanent pigmentering.
Frågor och svar
-
En begränsning av användningen av tusentals farliga ämnen i färger för tatuering och permanent pigmentering infördes. Begränsningen gäller bland annat cancerframkallande och mutagena ämnen, reproduktionsstörande ämnen, hudsensibiliserande ämnen och irriterande ämnen. Ämnena tilldelades exakta gränsvärden för maximal koncentration i färgerna. I praktiken förbjöds vissa ämnen helt och hållet.
Också i förpackningspåskrifterna för färger för tatuering och permanent pigmentering infördes krav, bl.a. att det ska finnas en förteckning över beståndsdelarna på förpackningen. I fortsättningen ska tatueraren dessutom före användning av en färg ge kunden den information som anges på förpackningen och som ingår i bruksanvisningen.
-
Begränsningen har förberetts redan länge i Europeiska unionen. Genom begränsningen begränsas användningen av sådana ämnen i färger för tatuering och permanent pigmentering som kan vara farliga för hälsan när de sprutas in under huden. Sådana är till exempel cancerframkallande ämnen, mutagener, reproduktionsstörande ämnen, hudsensibiliserande ämnen, frätande ämnen och allergener.
Flera av de begränsade ämnena är sådana vilkas användning redan nu är begränsad i kosmetiska produkter som appliceras på huden. Genom begränsningen säkerställer man att de färger som används i tatueringarna är säkra och att medborgarna i olika EU-länder skyddas på samma sätt.
-
Tatueraren ska ge dig den information om tatueringsfärgen som anges på förpackningen och som ingår i bruksanvisningen. I förteckningen över beståndsdelar kan du till exempel identifiera ämnen som du eventuellt har uppmanats att undvika på grund av allergier. Försäkra dig om att du exempelvis i anslutning till instruktionerna för eftervård får information om vilka färger som används i tjänsten och vilka beståndsdelar de innehåller.
-
Om du är bekymrad över en tatuering eller den har en skadlig inverkan på din hälsa, till exempel kliar eller rodnar, kan du kontakta en yrkesperson inom hälso- och sjukvården.
-
Försäkra dig om att få tillräckliga anvisningar av tjänsteleverantören redan före åtgärden. Exempelvis vissa sjukdomar och medicineringar gör att man inte kan ta en tatuering eller en permanent pigmentering. Diskutera hälsomässiga begränsningar med tjänsteleverantören och vid behov med din läkare.
Det lönar sig att läsa igenom instruktionerna för eftervård redan i förväg. Tatuering och permanent pigmentering kräver omsorgsfull eftervård av kunden under flera dagar efter åtgärden, så det är viktigt att förbereda sig för eftervården.
En ansvarsfull tjänsteleverantör berättar gärna om sin kompetens och om vilka produkter hen använder – tveka således inte att fråga. Försäkra dig också om att få se förteckningen över beståndsdelar i färgerna som används i tatueringen eller den permanenta pigmenteringen, då har du möjlighet att identifiera exempelvis ämnen som du vet att du är allergisk mot.