Kemikalier i kosmetika

Uppfattningar och påståenden om kosmetika:

  • "Kosmetika som framställs av syntetiska råvaror består främst av vatten, mineralolja och paraffinderivat. Naturlig kosmetika är full av verksamma ämnen som vårdar och stärker huden på djupet."
  • "Denna kräm lindrar smärta och läker inflammation."
  • "Tukes har undersökt alla kosmetiska produkter innan de får säljas i affärer."

Sinikka köpte en hudkräm från marknaden. Hon kontrollerade ingrediensförteckningen på etiketten för att se att produkten inte innehåller metylisotiazolinon, som hon visste att hon är allergisk mot. Hudkrämens etikett och det medföljande reklambladet lovade mycket: krämen hjälper mot ischiassmärta och huvudvärk, den gör huden mjuk, doftar ros och är helt naturlig. Sinikka tyckte att krämen var dyr, men köpte den eftersom hon tänkte att myndigheterna ju hade testat produktens formula och godkänt förpackningsmärkningarna. Den önskade effekten uppstod inte ens efter flera användningar, vilket förargade Sinikka. Som tur var doftade krämen av ros, och Sinikka använde den tills den tog slut eftersom hon inte ville slänga den.

Experten tipsar

Precis som Sinikka gjorde bör man titta igenom förpackningsmärkningarnas ingrediensförteckning för att se om de innehåller ingredienser som inte passar en själv. Det är särskilt viktigt om man vet att man är allergisk mot en ingrediens eller vill undvika t.ex. parfymerade produkter.

Man bör dock observera att det även finns växtbaserade produkter med försäljningstillstånd på marknaden som kan ha medicinska påståenden i sin marknadsföring. Kosmetikalagstiftningen tillämpas inte på sådana produkter. Produkten som Sinikka köpte är säkert ingen växtbaserad produkt, utan en kosmetisk produkt som marknadsförs med felaktiga påståenden.

Blogg: Naturkosmetik – löfte om säkerhet eller en miljögärning?

 

 

Video: Anna Vuori (överinspektör, kosmetik, Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) (på finska, 5 min 38 sek).

Vad avses med kosmetisk produkt?

Med kosmetisk produkt avses ett medel eller en blandning som är avsett att vara i kontakt med människokroppens yttre delar eller med tänder och munhålans slemhinnor i syfte att endast eller i huvudsak rengöra dessa delar, ändra deras doft, ändra deras utseende, skydda dem eller hålla dem i gott skick eller ta bort lukter.

Exempelvis franslim eller färgmedel som används vid tatuering och för att lyfta fram ögonbryn, fransrader och läppar genom permanent pigmentering är inte kosmetika. De omfattas av EU:s kemikalielagstiftning.

Rosa Centifolia och andra INCI-namn

Vad som ska anges i förpackningsmärkningarna på kosmetiska produkter baseras på EU-områdets gemensamma kosmetikalagstiftning:

  • EU:s kosmetikaförordning 
  • EU-kommissionens förordning om påståenden om kosmetiska produkter

I Finland regleras dessutom finsk- och svenskspråkiga förpackningsmärkningar av den nationella kosmetikalagen.

Förpackningsmärkningarna ska innehålla en ingrediensförteckning, ”ingredients”. Ingrediensen märks ut på produktens förpackningar med ingrediensens INCI-namn, dvs. det namn som finns i den internationella nomenklaturen för kosmetiska ingredienser.  När INCI-namnet används i förpackningsmärkningarna hjälper det konsumenter, som Sinikka, att identifiera ingredienserna i produkten, oavsett om hon köper produkten i Finland eller inom övriga EU.  INCI-namnen används också i många länder utanför EU-området.

Förekomsten av doftämnen anges i ingrediensförteckningen med termen ”parfum” eller ”aroma”. INCI-namnet som beskriver doften av ros är Rosa Centifolia. Doftämnesingredienser som identifierats som sensibiliserande ska dessutom anges i ingrediensförteckningen med ämnets INCI-namn. För närvarande finns det 26 sådana ingredienser.

Tukes övervakning har haft effekt

Sinikka visste att hon var allergisk mot konserveringsmedlet metylisotiazolinon, eller MIT (INCI: methylisothiazolinone), som används även i kosmetika. Ämnet har identifierats som ett ämne som orsakar kontaktallergi och får inte användas alls i kosmetiska produkter som lämnas kvar på huden.  Användningen av ämnet har bedömts som säkert i kosmetiska produkter som sköljs bort, då dess maximala halt är 0,0015 %.

Tukes har i sin övervakning konstaterat att verksamhetsutövare i Finland också har reagerat på dessa ändringar och tagit bort lagstridiga produkter som innehåller metylisotiazolinon från sina hyllor.  2017 fastnade 68 lagstridiga produkter med metylisotiazolinon i övervakningen, medan bara 22 fastnade år 2018.

Konsumenten kan också anmäla en produkt som inte uppfyller kraven till Tukes. Här kan du anmäla en farlig eller bristfällig produkt.

Hur gick det med föreställningarna och påståendena?

Medicinska påståenden hör inte hemma hos kosmetika. Syftet med kosmetiska produkter är inte att lindra sjukdomssymtom eller läka sjukdomar. Syftet med användning av kosmetika är exempelvis att:

  • rengöra huden
  • skydda huden
  • hålla huden i gott skick.

Kosmetika används också för doftens skull eller för att ändra utseendet.

Tukes kontrollerar eller godkänner inte kosmetiska produkter eller deras marknadsföringspåståenden innan de kommer ut i affären. Ansvaret för att produkten uppfyller kraven på den ligger hos den ansvariga för produkten och delvis också hos distributören.

Du hittar namnet på och kontaktuppgifterna till den ansvariga personen i den kosmetiska produktens förpackningsmärkningar. Den ansvariga personen är vanligtvis EU-importören eller tillverkaren, då tillverkningen sker inom EU.

Vad gäller hur naturlig produkten som Sinikka köpte är så består en kosmetisk produkt av flera ingredienser, råvaror. Ingredienserna kan komma från naturen eller vara syntetiskt tillverkade.

Vad en produkt består av kan vara en viktig grund till om en person köper den eller inte. Kraven är dock desamma för alla kosmetiska produkter.

Funderar du på något mer?

Vilka frågor kring kosmetikasäkerhet funderar du på och hur har du försökt påverka dem i din vardag? Delta i diskussionen och dela med dig av dina tankar:

#slåhålpåmyternakringkemikalier

#luulotpoiskemikaaleista

Du kan skicka feedback eller frågor kring kemikalier i kosmetika till oss på: kosmetiikka(at)tukes.fi

Här kan du anmäla en farlig eller bristfällig produkt.

#luulotpoiskemikaaleista

#slåhålpåmyternakringkemikalier

Mer information

Märkning på kosmetika
Marknadsföringspåståenden för kosmetik
Scientific Committee on Consumer Safety SCCS: Opinion on Methylisothiazolinone (MI) (P94)
Chemicals - Detergents - 26 allergenic substances (26 doftämnesingredienser som identifierats som sensibiliserande)