Vanliga frågor om KemiDigi
KemiDigi.fi är en webbplats med fokus på kemikalieinformation. Webbplatsen tillhandahåller information om kemikalier såväl för konsumenter som för yrkespersoner.
Företag kan dessutom göra olika slags lagstadgade anmälningar till myndigheterna via KemiDigi. Detta gäller till exempel kemikalieanmälningar och anmälan om årliga försäljningsmängder i anknytning till farliga kemikalier.
Bakom KemiDigi står många olika myndigheter, såsom Säkerhets- och kemikalieverket, NTM-centralerna och Regionförvaltningsverket.
INLOGGNING I SYSTEMET OCH BEHÖRIGHETER
-
Du kan logga in i KemiDigi direkt om du i handelsregistret är antecknad som företagets verkställande direktör, vice verkställande direktör, företagets firmatecknare eller en enskild näringsidkare.
Om du inte har någon av dessa roller, ska företaget först ge dig fullmakt att sköta dess ärenden i KemiDigi. Befullmäktigandet sker genom att användaren ges ärendefullmakt för ”Hantering av kemikalieuppgifter” i tjänsten Suomi.fi: e-Authorizations - Suomi.fi
Om ett företag, en förening eller ett annat samfund inte på egen hand kan ge fullmakt i Suomi.fi-fullmakter, kan myndigheten registrera fullmakterna på ansökan: Fullmakt med ansökan - Suomi.fi
Närmare anvisningar för befullmäktigandet finns i Suomi.fi-tjänstens anvisningar.
Logga in via ’Gå till Suomi.fi-identifieringen’ och identifiera dig med ett certifikatkort, ett mobilcertifikat eller nätbankskoder.
Om du har problem med befullmäktigandet kan du kontakta Medborgarrådgivningen på Suomi.fi, telefon +358 295 535115..
Se anvisningen om ibruktagande av KemiDigi i företag (pdf, 2,3 MB).
-
Den person som först loggar in i KemiDigi som företagets representant blir automatiskt företagets KemiDigi-huvudanvändare och får samtidigt alla behörigheter till funktionerna i KemiDigi.
Huvudanvändaren kan tilldela behörigheter till andra användare. Huvudanvändaren kan även ge andra användare huvudanvändarensbehörighet. Företaget kan ha flera huvudanvändare.
Efterföljande användare får inga behörigheter till funktionerna i KemiDigi vid första inloggning. Huvudanvändaren ska tillägga nödvändiga behörigheter för de övriga användarna, också för någon annan huvudanvändare.
-
När en användare har fått fullmakten och loggat in i KemiDigi för första gången finns hens namn på listan över företagets KemiDigi-användare men hen har inga behörigheter till funktionerna. Huvudanvändaren tillägger nödvändiga behörigheter för användaren.
Om du är företagets huvudanvändare, gå till företagets uppgifter genom att klicka på företagets namn högst upp på sidan. I företagets uppgifter finns fliken ’Användare’, och upptill på den finns knappen ’Redigera användarrättigheter’.
Vissa funktioner är s.k. företagsspecifika och behörigheterna till dem ges via behörigheter på övre raden. Observera att en del av behörigheterna ges separat för varje verksamhetsställe, såsom behörigheten till kemikalieförteckningen och mängduppgifter som gäller företagets kemikalieanmälningar samt mängduppgifter om biocider och växtskyddsmedel. Då ska det verksamhetsställe vars kemikalieförteckning användaren får redigera anges för användaren.
Gällande kemikalier som anmälts genom kemikalieanmälan och deras mängduppgifter, får företaget bestämma om det anmäler mängderna med en anmälan från huvudverksamhetstället eller samlade från flera verksamhetsställen. Vanligtvis anmäls mängduppgifter från huvudverksamhetsstället, och då ska huvudverksamhetsstället tilläggas för den person som ska lämna mängduppgifterna med behörigheten ”Författare av anmälning om mängduppgifter”.
Användaren har behörigheterna när hen loggar in följande gång.
Se anvisningen om ibruktagande av KemiDigi i företag (pdf, 2,3 MB).
Se avsnittet ”Anvisningar” på KemiDigis förstasida efter inloggningen.
-
Företaget ska befullmäktiga de användare som inte kan logga in i systemet direkt att sköta företagets ärenden i KemiDigi. Befullmäktigandet sker genom att ge användaren ärendefullmakt för Hantering av kemikalieuppgifter i tjänsten Suomi.fi. Närmare anvisningar för befullmäktigandet finns i Suomi.fi-tjänstens anvisningar.
När en användare har fått fullmakten och loggat in i KemiDigi för första gången finns hens namn på listan över företagets KemiDigi-användare men hen har inga behörigheter till funktionerna. Huvudanvändaren ska ge användaren behörigheter till nödvändiga funktioner i KemiDigi. Användaren har behörigheterna när hen loggar in följande gång.
Företaget kan befullmäktiga användare enligt eget val, till exempel en konsult eller ett konsultföretag.
Se anvisningen om ibruktagande av KemiDigi i företag (pdf, 2,3 MB).
-
Identifikationstjänsten Finnish Authenticator i tjänsten Suomi.fi ska användas för identifiering av utländska användare. Tidigare användes för deras del användarnamn och lösenord för att logga in i KemiDigi.
Instruktioner för ibruktagande av Finnish Authenticator finns i tjänsten Suomi.fi: Ibruktagning av appen Finnish Authenticator – Suomi.fi.
Vid eventuella problem kan du kontakta kundservicen på Suomi.fi genom att ringa numret +358 295 53 5115.
Se anvisningen om ibruktagande av KemiDigi i företag (pdf, 2,3 MB)
-
Företaget ska själv radera användare som inte längre representerar företaget i KemiDigi. Fullmakten ska raderas från den befullmäktigade användaren via tjänsten Suomi.fi, och då kan användaren inte längre logga in i KemiDigi. Så länge fullmakten är giltig kan användaren logga in i systemet.
Företagets huvudanvändare kan radera KemiDigi-användaren på fliken ”Användare” genom att klicka på användarens namn, varvid användaruppgifter öppnas. Upptill på sidan finns knappen ”Radera användare”.
Observera, att även om användaren har raderats från KemiDigi-användarna, kan hen logga in i systemet och visas på nytt bland företagets användare utan behörighet till funktionerna, om personens fullmakt inte har tagits bort i tjänsten Suomi.fi.
Se anvisningen om ibruktagande av KemiDigi i företag (pdf, 2,3 MB)
KEMIKALIEANMÄLNINGAR
-
När det nya FO-numret har registrerats i företags- och organisationsdatasystemet FODS, importeras uppgifterna för företaget med det nya FO-numret automatiskt till KemiDigi när den första användaren i företaget loggar in i systemet. Även företaget med det gamla FO-numret blir kvar i KemiDigi som ett nerlagt företag och dess kemikalieanmälningar blir kvar i företagets uppgifter.
Uppgifterna i kemikalieanmälningarna kan vid behov kopieras automatiskt i systemet från det gamla FO-numret till det nya FO-numret.
Kemikalieanmälningarna under det gamla FO-numret ska passiveras, om detta företag slutar släppa ut kemikalier på marknaden. De passiveras inte automatiskt när FO-numret upphör att gälla eller när kemikalieanmälningarna automatiskt har överförts till det nya FO-numret i systemet.
Se avsnittet ”Anvisningar” på KemiDigis förstasida efter inloggningen.
-
Också i fråga om tillståndspliktiga biocid- och växtskyddsmedel ska en kemikalieanmälan göras, om skyldigheterna att göra en kemikalieanmälan uppfylls. Skyldigheten att göra en kemikalieanmälan följer skyldigheten att upprätta och lämna in ett säkerhetsdatablad.
Kemikalieanmälan görs av den finländska tillverkare eller importör av en kemikalie som har ett finländskt FO-nummer. Detta företag är inte nödvändigtvis tillståndshavaren för biocidprodukten eller växtskyddsmedlet, utan importören av produkten till Finland.
Den som gör en kemikalieanmälan ska hämta uppgifterna om produkten i biocid- eller växtskyddsmedelsregistret när kemikalieanmälan upprättas. När uppgifterna har hämtats ur biocid- eller växtskyddsmedelsregistret under produktens handelsnamn eller tillstånds-/registernummer, skapas samtidigt en länk mellan kemikalieproduktregistret och de aktuella registren. Detta underlättar bland annat uppdateringen av uppgifterna om produkten i kemikalieproduktregistret.
Se avsnittet ”Anvisningar” på KemiDigis förstasida efter inloggningen.
-
Enligt artikel 3.3 i Reach-förordningen avses med vara ”ett föremål som under produktionen får en särskild form, yta eller design, vilken i större utsträckning än dess kemiska sammansättning bestämmer dess funktion”.
För att bestämma om produkten uppfyller definitionen av ett föremål enligt Reach-förordningen ska man bedöma produktens uppgift samt form, yta eller design.
Produktens form, yta och design bör inte förväxlas med fysiska egenskaper som är resultat av de kemiska egenskaperna hos det material (eller de material) som använts i tillverkning av produkten. Exempel på sådana egenskaper eller drag hos ett material är bland annat spaltning, täthet, flexibilitet, ledningsförmåga, hårdhet, magnetiska egenskaper och smältpunkt.
Om produkten är en kombination av ett ämne/en blandning och ett föremål (ett ämne eller en blandning levereras i en behållare eller en bärare), ska en kemikalieanmälan vid behov göras för ämnet/blandningen i produkten (såsom tvättmedlet i en rengöringsservett, ett ljus eller bläcket i en skrivares bläckpatron).
Om produkten däremot anses vara ett föremål som hör fast ihop med ämnet/blandningen (dvs. ämnet/blandningen är en fast del av föremålet), behöver man inte göra en kemikalieanmälan (såsom batterisyra i ett batteri).
Se även ECHAs anvisningar om Reach-förordningen (Vägledning om krav för ämnen i varor).
-
I systemet samlas de uppgifter som det är nödvändigt att rikta sökningar på. Fälten som registreras i systemet har valts utifrån vilka uppgifter olika myndigheter behöver i sitt arbete. Olika sökfunktioner kan riktas på dessa fält för uppgifter till myndigheterna och för rapporter. Sökfunktioner kan inte riktas på en bifogad pdf-fil och därför frågar systemet om uppgifterna separat.
-
För tillfället saknas en tillräckligt pålitlig och kostnadseffektiv teknisk lösning för överföring av uppgifter från en bifogad pdf-fil till systemet. Frågan behandlas på nytt om en teknisk lösning för problemet hittas.
-
Varje företag som släpper ut kemikalien på marknaden ansvarar för att lämna ett säkerhetsdatablad samt för innehållet och språkkraven i det, även om företaget inte självt har upprättat säkerhetsdatabladet.
Om säkerhetsdatabladet är bristfälligt ska företaget kontakta aktören som upprättat säkerhetsdatabladet och be den korrigera säkerhetsdatabladet eller upprätta ett eget säkerhetsdatablad med de korrekta uppgifterna.
-
Utkastet är en icke färdig kemikalieanmälan som endast visas för de användare i företaget som har rätt att upprätta företagets kemikalieanmälningar. När kemikalieanmälan har publicerats är den synlig för alla användare i företaget, myndigheterna och andra användare av KemiDigi beroende på vilken offentlighetsnivå anmälaren har valt (med offentlighetsnivå avses hur synlig kemikalieanmälan är för andra användare).
Den publicerade versionen visas för andra användare, även om en ny version av kemikalieanmälan har tagits för redigering. Ett nytt utkast till en publicerad kemikalieanmälan visas endast för den användare i företaget som har rätt att upprätta kemikalieanmälningar.
Den nya versionen av kemikalieanmälan blir synlig för de övriga användarna när det nya utkastet har publicerats. Samtidigt överförs den tidigare publicerade äldre versionen till versionshistoriken över kemikalieanmälan.
-
När ett företag upphör med att släppa ut en kemikalie på marknaden kan kemikalieanmälan passiveras. En passiverad kemikalieanmälan stannar kvar i systemet och visas för myndigheter och företag, men inte för andra användare.
Om den passiverade kemikalieanmälan ingår i en kemikalieförteckning för ett annat företag blir den kvar i kemikalieförteckningen (statusen ändras till passiverad). Kemikalien kan användas av andra företag även om importören har upphört med att släppa ut kemikalien på marknaden. Ett annat företag kan dock inte välja eller lägga till en passiverad kemikalieanmälan i sin kemikalieförteckning.
-
Den som upprättar en kemikalieanmälan väljer bland tre olika offentlighetsnivåer hur kemikalieanmälan visas för övriga KemiDigi-användare.
Anmälaren kan välja att 1) uppgifter inte kan tas upp i ett annat företags kemikalieförteckning, 2) uppgifterna om kemikalien i fråga om punkterna 1 (anmälare) och 2 (klassificering och märkningar) eller 3) utöver dessa även i fråga om punkterna 3 (uppgifter om beståndsdelar), 9 (tillstånd och pH) samt 14 (transportens TFÄ-nummer) finns tillgängliga för andra företag i deras kemikalieförteckning.
Dessutom kan anmälaren välja om det bifogade säkerhetsdatabladet ska överföras till ett annat företags kemikalieförteckning genom att välja 1) visas inte för andra, 2) visas för andra inloggade användare (andra företag) eller 3) visas för alla användare (även i det offentliga registret).
Endast den senaste versionen av kemikalieanmälan visas för andra användare, och kan väljas till ett annat företags kemikalieförteckning. Om ett annat företag publicerar en ny version av en kemikalieanmälan som är på kemikalieförteckning, visas i kemikalieförteckningen en varseltext om att det finns en nyare version av kemikalieanmälan. Den gamla versionen av kemikalieanmälan kvarstår dock i förteckningen tills den som upprättat förteckningen uppdaterar kemikaliens uppgifter i sin förteckning.
-
Överföring av uppgifter i kemikalieanmälningar från ett företag till ett annat kan ske automatiskt i systemet, men de bifogade säkerhetsdatabladen överförs inte med uppgifterna. De kemikalieanmälningar som uppgifter överförs stannar också hos uppgifterna om det överlåtande företaget och de ska passiveras om företaget inte längre släpper ut dessa kemikalier på marknaden.
Kemikalianmälningar kan överföras även med hjälp av systemets CSV-funktion.
Se avsnittet ”Anvisningar” på KemiDigis förstasida efter inloggningen
-
En lista över de kemikalieanmälningar som upptas i faktureringen går att hämta i KemiDigis utökad sökning.
I KemiDigis utökad sökning finns i avsnittet Kemikalier som sökkriterium ”Fakturerad, Tukes referens” och i sökvillkoren ”Fakturans referens”. ”Fakturans referens” visas på fakturan.
Med hjälp av rätt referens, listas alla kemikalieanmälningar som fanns i den aktuella faktureringen. Faktureringsförteckningen kan även föras in i Excel och önskade kolumner kan väljas på listan.
Observera att på listan finns alla kemikalier som ska faktureras, men det största beloppet som faktureras är 5 200 €.
-
Nej.
Anmälan till giftinformationscentralerna har skötts tidigare i samband med att företaget har lämnat en kemikalieanmälan om farliga kemikalier och kemikalier som orsakar fara till Tukes via KemiDigi.
I fortsättningen ska en anmälan enligt bilaga VIII till CLP-förordningen till giftinformationscentralerna göras via Europeiska kemikaliemyndigheten ECHAs inlämningsportal inom de övergångsperioder som fastställs i bilagan. Den nationella skyldigheten att lämna en kemikalieanmälan till kemikalieregistret i KemiDigi blir kvar och har ett annat syfte än anmälan till giftinformationscentralerna.
Mer information: Inlämnande av uppgifter till giftinformationscentraler
UPPGIFTER OM MÄNGDER SOM HÄNFÖR SIG TILL KEMIKALIEANMÄLNINGAR
-
Mängden anges i ton enligt följande:
- 0–0,1 ton samt för biocidprodukter och växtskyddsmedel anges mängden med en noggrannhet av 0,001 ton
- 0,1–1 ton anges mängden med en noggrannhet av 0,1 ton
- 1-100 ton anges mängden med en noggrannhet av 1 ton
- 100–1 000 ton anges mängden med en noggrannhet av 10 ton
- > 1 000 ton anges mängden med en noggrannhet av ± 10 %.
-
Mängduppgifterna begärs i början av varje år av de kemikalier som har släppts ut på marknaden under föregående år. Anmälan för mängduppgifter genereras automatiskt i systemet och kan inte redigeras. Om en kemikalieanmälan har varit publicerats i kemikalieproduktregistret under det begärda året, blir den senaste versionen av kemikalieanmälan på anmälan om mängduppgifter. På frivilliga anmälarna kräver inte mängder.
Företagets kemikalieanmälningar bör hållas uppdaterade. Innan årsskiftet kan man ännu kontrollera att alla de kemikalier som företaget har släppt ut på marknaden under året har registrerats så att anmälan om mängduppgifter har de kemikalier som krävs när året ändras.
-
Mängderna efterfrågas för kemikalier som enligt företagets anmälan har funnits på marknaden under det år som begäran gäller, dvs. de kemikalier för vilka det har varit publicerad kemikalieanmälan under det år som begäran gäller.
Anmälan on mängduppgifter bildas automatiskt i systemet och kan inte ändras.
Om en kemikalie inte har släppts ut på marknaden under det år som begäran gäller, trots att kemikalieanmälan har varit publicerad i registret, kan rutan ”Varken tillverkad eller importerad” kryssas för på anmälan. Uppgiften överförs dock inte från anmälan om mängduppgifter till kemikalieanmälningarna, dvs. kemikalieanmälan måste passiveras i avsnittet ”Kemikalieanmälningar”, om företaget inte längre släpper ut kemikalien på marknaden.
-
I kolumnen ”tid på marknaden” på mängduppgiftsrapporten ser ut tidsperioden som företaget har haft kemikalieanmälan i fråga publicerad i registret under det aktuella året, dvs. publiceringen under det år för vilket mängduppgifterna efterfrågas.
Biocidprodukter och växtskyddsmedel – register och mängduppgifter
-
KemiDigi innehåller bland annat biocidregister, växtskyddsmedelsregister och register för kemikalieanmälningar.
I växtskyddsmedelsregistret finns de växtskyddsmedel som är godkända i Finland enligt växtskyddsmedelsförordningen.
I biocidregistret finns de biocidprodukter som är godkända i Finland enligt kemikalielagen (599/2013), biociddirektivet (98/8/EG) eller biocidförordningen (EU/528/2012). Biocidprodukter kan även ha ett unionstillstånd som omfattar hela EU. De biocidprodukter som erhållit unionstillstånd finns på Europeiska kemikaliemyndighetens (Echa) webbplats.
Dessutom anmäls via KemiDigi mängduppgifterna om de biocidprodukter som släppts ut och tillhandahållits på marknaden i Finland, även när produkten inte har släppts ut på marknaden, varje år enligt 22 § i kemikalielagen. (Social- och hälsovårdsministeriets förordning om lämnande av uppgifter om mängder i fråga om kemikalier, 1118/2020).
Tillståndshavarna för växtskyddsmedel är skyldiga att årligen anmäla försäljningsvolymerna av de växtskyddsmedel de har släppt ut på marknaden i Finland till Tukes. Försäljningsvolymerna ska anmälas för alla växtskyddsmedel som funnits i växtskyddsmedelsregistret under det aktuella året. I anmälan ska även anges om medlet inte har släppts ut på marknaden. (Växtskyddsmedelsförordningen (EG) nr 1107/2009, artikel 67 1107/2009 och förordningen om statistik om bekämpningsmedel (EG) nr 1185/2009 1185/2009).
-
Om ditt företag har ett FO-nummer sker inloggning i KemiDigi via Suomi.fi-identifiering.
Närmare anvisningar för befullmäktigandet finns i Suomi.fi-tjänstens anvisningar.
Identifikationstjänsten Finnish Authenticator i tjänsten Suomi.fi ska användas för identifiering av utländska företag samt utländska användare. Tidigare användes för deras del användarnamn och lösenord för att logga in i KemiDigi.
Instruktioner för ibruktagande av Finnish Authenticator finns i tjänsten Suomi.fi: Ibruktagning av appen Finnish Authenticator – Suomi.fi.
Vid eventuella problem kan du kontakta kundservicen på Suomi.fi genom att ringa numret +358 295 53 5115.
Logga in via ’Gå till Suomi.fi-identifieringen’ och identifiera dig med ett certifikatkort, ett mobilcertifikat eller nätbankskoder.
Se även övre avsnittet ”INLOGGNING I SYSTEMET OCH BEHÖRIGHETER”
Se anvisningen om ibruktagande av KemiDigi i företag (pdf, 2,3 MB)
-
Mängduppgifterna om biocidprodukterna och växtskyddsmedlen anmäls via KemiDigi före utgången av mars följande år. Mängderna ska anmälas i kilogram för det föregående kalenderåret.
-
Mängderna ska anmälas i kilogram med ett kilograms noggrannhet.
-
Mängduppgifterna om biocidprodukterna och växtskyddsmedlen ska anmälas av en inloggad KemiDigi-användare som är tillståndshavare för den aktuella biocidprodukten eller det aktuella växtskyddsmedlet eller en aktör befullmäktigad av denna tillståndshavare.
-
Från biocidregistret till mängduppgiftsblanketten importeras de biocidprodukter som har godkänts under det aktuella året, som har ett nationellt tillstånd i Finland och som har en inloggad användare som tillståndshavare.
Från växtskyddsmedelsregistret till mängduppgiftsblanketten för växtskyddsmedel importeras de medel som har godkänts under det aktuella året, som har ett nationellt tillstånd i Finland och som har en inloggad användare som tillståndshavare.
Det går inte att lägga till produkter på blanketten. Om en produkt saknas på förteckningen, kontakta: biocidprodukter: biosinfo(a)tukes.fi eller växtskyddsmedel: ppp(a)tukes.fi.
-
I kolumnen ”tid på marknaden” på mängduppgiftsblanketten ska anges den tidsperiod som biocidprodukten eller växtskyddsmedlet har tillhandahållits på marknaden i Finland med tillstånd under det aktuella året, dvs. tillhandahållningsperioden på marknaden under det år för vilket mängduppgifterna efterfrågas.
-
Produkterna med unionstillstånd finns inte i KemiDigis biocidregister utan endast på Europeiska kemikaliemyndighetens (Echa) webbplats.
Mänguppgifterna om dessa produkter lämnas endast i samband med kemikalieanmälan. Det första företaget med ett finländskt FO-nummer i produktens distributionskedja ska göra en kemikalieanmälan om en produkt som företaget släpper ut på marknaden i Finland. Kemikalieanmälans tillhörande mängduppgifter kan lämnas av den aktör som gjort kemikalieanmälan.
Mängduppgifterna om även dessa biocidprodukter ska anmälas med ett kilograms noggrannhet på kemikalieanmälningarnas tillhörande mängduppgiftsblankett. Observera när du anger uppgifterna att insamlingsenheten för mängduppgifter är 1 ton. Till exempel om företaget har tillverkat 1 kilogram av produkten ska detta anmälas med värdet 0,001 i kolumnen Tillverkningsmängd.
-
Biocidprodukter som erhållit unionstillstånd finns endast på Europeiska kemikaliemyndighetens (Echa) webbplats. Om en biocidprodukt med unionstillstånd släpps ut på marknaden i Finland, ska det första företaget med ett finländskt FO-nummer i produktens distributionskedja vid behov göra en kemikalieanmälan, varefter uppgifterna om produkten finns i kemikalieproduktregistret i KemiDigi.