Nödlägesplanering
Nödlägesplanering är ett av processäkerhetssystemets delområden och består av tre element: en intern räddningsplan, övningar och information till allmänheten. Delområdets mål är att säkerställa en planerad och inövad beredskap för olyckor och nödsituationer samt att förse den omgivande allmänheten med adekvat information om anläggningens olycksrisker.
Den interna räddningsplanen grundar sig på identifierade olycksrisker. Den används för att planera åtgärderna vid en olycka och för att avsätta tillräckliga resurser för att agera vid en olycka. Vid olyckor kan även krävas gemensamma åtgärder för att förhindra att olyckorna sprids.
Verksamhet i enlighet med den interna räddningsplanen övas systematiskt. Övningarna anknyter till identifierade olycksrisker. På basis av övningarna identifieras utvecklingsbehov för att ytterligare förbättra åtgärderna vid olyckor.
Skyldigheten att informera allmänheten gäller för anläggningar som kräver verksamhetsprinciper och en säkerhetsrapport. Anläggningar som kräver en säkerhetsrapport delar ut ett meddelande till allmänheten i det område som kan utsättas för en potentiell olycka. Anläggningar som kräver en säkerhetsrapport och verksamhetsprinciper håller kontinuerligt meddelandet till allmänheten tillgängligt elektroniskt och i andra format.
INTERN RÄDDNINGSPLAN
Krav
Verksamhetsutövaren ska utarbeta en intern räddningsplan med åtgärder för att bekämpa effekterna och begränsa konsekvenserna av eventuella kemikalieolyckor vid anläggningen samt förbereda för sanering av efterverkningarna.
Godkänt tillvägagångssätt
Produktionsanläggningen har en intern räddningsplan. Tukes har utarbetat anvisningar om innehållet i den interna räddningsplanen.
Krav
Den interna räddningsplanen ska beskriva anläggningens egen beredskap för att agera vid olyckor och personalens kompetens ska motsvara de planerade åtgärderna.
Godkänt tillvägagångssätt
Den interna räddningsplanen beskriver den egna beredskapen för att agera vid olyckor och personalens kompetens i detta avseende.
Krav
Den interna räddningsplanen ska innehålla anvisningar (för räddningsgruppen, ledningen, alla medarbetare) enligt typer av olyckor.
Godkänt tillvägagångssätt
I den interna räddningsplanen beaktas exempelvis läckage, bränder, explosioner, olyckor i omgivningen och naturfenomen.
Anvisningarna för ledningen, experter och kommunikation behandlar bland annat:
- inledning och organisering av verksamheten
- lednings- och arbetsutrymme
- kontakt med räddningsgrupper
- samarbete med räddningsmyndigheterna och anordnande av vägledning
- kommunikationsansvar: objekt i närområdet, media, anhöriga, kommunen, tillsynsmyndigheterna
- inledning av eftervården av en olycka.
Anvisningarna för räddningsgruppen behandlar bland annat:
- inledning och organisering av verksamheten
- kontakt med ledningen och experter
- skyddsutrustning och korrekt användning av denna
- åtgärder för att begränsa följderna av en olycka, och som insatsgruppens har möjlighet att genomföra
- vägledning av räddningsmyndigheten
- nedkörning av verksamheten och förflyttning till en samlingsplats.
Krav
Av den interna räddningsplanen ska framgå de viktigaste resultaten av bedömningen av processrisker.
Godkänt tillvägagångssätt
Den interna räddningsplanen presenterar ett sammandrag av bedömningen av processriskerna, inklusive de identifierade olycksscenarierna, deras konsekvenser och anknytande riskhanteringsåtgärder.
Den interna räddningsplanen kan också hänvisa till ett annat dokument som upprätthålls (exempelvis en säkerhetsutredning eller en separat sammanfattning av riskbedömningar), där de ifrågavarande frågorna tas upp. Medarbetarna har tillgång till den ovannämnda informationen.
Krav
Den interna räddningsplanen ska definiera de personalresurser som behövs i händelse av en olycka: ledning av verksamheten, experter, insatsgrupper, kommunikation.
Godkänt tillvägagångssätt
Verksamhetsutövaren bedömer och planerar de personalresurser som behövs för att genomföra de åtgärder som planeras i den interna räddningsplanen och för att tillhandahålla räddningsverket tillräcklig experthjälp. Verksamhetsutövaren organiserar personalresurserna på ett sådant sätt att den planerade prestationsförmågan uppnås. I planeringen beaktas också avvikande tidpunkter (semestrar, helger etc.).
Krav
Den interna räddningsplanen ska definiera vilken utrustning, skyddsutrustning och vilka larmsystem som behövs i händelse av en olycka.
Godkänt tillvägagångssätt
Den utrustning och de tillbehör som används väljs på basis av risk, så att man med hjälp av dem kan utföra de räddningsåtgärder som planeras för den egna personalen i den interna räddningsplanen.
Krav
I den interna räddningsplanen anges tillvägagångssätten för att varna/informera allmänheten om olyckor.
Godkänt tillvägagångssätt
I förfarandet beaktas både stöd av kommunikation med myndigheterna och verksamhetsutövarens egen kommunikation.
Krav
Den interna räddningsplanen ska utarbetas i samråd med anläggningens personal, inklusive långvariga underleverantörer.
Godkänt tillvägagångssätt
Förfaranden för hörande dokumenteras som en del av den interna räddningsplanen, dokumentet om verksamhetsprinciper eller en säkerhetsutredning.
Krav
Den interna räddningsplanen ska alltid hållas aktuell och kontrolleras vart tredje år och vid behov. Den uppdaterade interna räddningsplanen ska lämnas till räddningsverket.
Godkänt tillvägagångssätt
Den interna räddningsplanen uppdateras vid förändringar i verksamheten eller vid ändringar av räddningsväsendets arrangemang, på basis av observationer från uppdateringar av riskbedömningar, efter olyckor eller betydande incidenter eller när ny information blir tillgänglig om de åtgärder som ska vidtas vid storolyckor.
Krav
Den interna räddningsplanen ska beaktas i förändringshanteringen och uppdateras alltid när det sker förändringar som påverkar räddningsverksamheten eller olycksriskerna.
Godkänt tillvägagångssätt
Rutinerna för uppdatering av räddningsplanen beaktas i tillvägagångssätten för förändringshantering.
ÖVNINGAR
Krav
Verksamhetsutövaren ska anordna regelbundna aktiva övningar i kemikalieolyckor för alla personer som arbetar upprepat i området.
Godkänt tillvägagångssätt
Deltagarna i övningarna journalförs. Övningar anordnas regelbundet med avseende på verksamheten och processäkerhetsriskerna. I praktiken innebär det övningar minst med några års mellanrum eller flera gånger per år.
Krav
Verksamhetsutövaren ska utarbeta en aktuell övningsplan för anläggningen i händelse av kemikalieolyckor.
Godkänt tillvägagångssätt
Övningsplanen innehåller övningar som anknyter till kemikalieolyckor. I övningsplanen beskrivs övningens ämne, tidsplan och de parter som deltar.
I den interna räddningsplanens övningar beaktas även ledningen av räddningsverksamheten.
En personen/personer som ansvarar för att planera och genomföra den interna räddningsplanens övningar definieras.
Krav
Förloppet och observationer av den interna räddningsplanens övningar ska journalföras. Verksamhetsutövaren ska ha ett förfarande för att utveckla den interna räddningsberedskapen på basis av observationer som gjorts under räddningsövningarna.
Godkänt tillvägagångssätt
Förfarandet omfattar följande:
- följa med övningar
- journalföra observationer
- identifiera utvecklingsobjekt
- förbättra tillvägagångssätt och dokumentering baserat på utvecklingsobjekt och uppföljning av åtgärder
- kommunikation till personalen.
Krav
Verksamhetsutövare som är belägna på samma fabriksområde ska samarbeta för att förebygga storolyckor och förhindra att konsekvenserna av olyckor sprids.
Godkänt tillvägagångssätt
I samarbetet beaktas den gemensamma beredskapen för olyckssituationer, inklusive anordnande av räddningsövningar.
Krav
Alla som arbetar i området, inklusive underleverantörer, ska utbildas i de centrala aspekterna av i den interna räddningsplanen och åtgärderna vid nödsituationer.
Godkänt tillvägagångssätt
Genomförda utbildningar införs i ett utbildningsregister.
INFORMATION TILL ALLMÄNHETEN
Krav
Meddelanden till allmänheten eller regionala gemensamma meddelanden från anläggningar som är skyldiga att upprätta en säkerhetsrapport och ett dokument om verksamhetsprinciperna ska innehålla de uppgifter som fastställs i Statsrådets förordning 685/2015 bilaga VI.
Godkänt tillvägagångssätt
Information till allmänheten kan ordnas genom ett regionalt gemensamt meddelande. Samma innehållskrav gäller för gemensamma meddelanden som för anläggningsspecifika meddelanden till allmänheten.
Krav
Meddelanden till allmänheten från anläggningar som är skyldiga att upprätta en säkerhetsrapport och ett dokument om verksamhetsprinciperna ska finnas till allmänhetens påseende både i elektroniskt format och pappersform.
Godkänt tillvägagångssätt
Meddelandet till allmänheten finns tillgängligt på företagets eller räddningsverkets webbplats.
Meddelandet till allmänheten finns också tillgängligt i ett icke-elektroniskt format (till exempel vid porten); tillgängligheten för meddelandet till allmänheten i ett icke-elektroniskt format gäller även anläggningar som är skyldiga att utarbeta ett dokument om verksamhetsprinciperna.
Krav
Meddelanden till allmänheten som utarbetats av verksamhetsutövare som är skyldiga att upprätta en säkerhetsrapport ska distribueras till det område som påverkas av effekterna av en olycka vid anläggningen samt till kommunen.
Godkänt tillvägagångssätt
Meddelanden till allmänheten från verksamhetsutövare som är skyldiga att upprätta en säkerhetsrapport distribueras till alla fastigheter i det område som påverkas av en olycka. Distributionen sker exempelvis enligt postnummerområde.
Krav
Meddelanden till allmänheten från anläggningar som är skyldiga att upprätta en säkerhetsrapport och ett dokument om verksamhetsprinciperna ska hållas aktuella och uppdateras minst vart femte år eller vid betydande förändringar.
Godkänt tillvägagångssätt
Meddelanden till allmänheten från anläggningar som är skyldiga att upprätta en säkerhetsrapport och ett dokument om verksamhetsprinciperna ska hållas aktuella och uppdateras minst vart femte år eller vid betydande förändringar.