Hoppa till innehåll

Toukotalkoot: Sähköiset ratkaisut vanhusten apuna

Julkaisuajankohta 10.9.2019 9.38
Tiedote

Sähkö on oikein käytettynä iso apu ikääntyneen arjessa. Toimivat ja ajastimilla varustetut sähkölaitteet, oikeaoppinen valaistus, kosteus-, vuoto- ja palovaroittimet auttavat, kun oma kunto ja jaksaminen hiipuvat, mutta kotona asuminen on vielä mahdollista.

Toukotalkoot-kampanja muistuttelee ikääntyvien omaisia, ystäviä ja hoitokontakteja tärkeistä, asumismukavuuteen ja -turvallisuuteen liittyvistä asioista.

Ensimmäisenä listalla on riittävä valaistus, joka helpottaa liikkumista ja auttaa näkemään kodin askareissa. Valon tarve lisääntyy iän myötä ja näkömuutokset liittyvät usein yksityiskohtien erottamiseen, kontrastien havainnointiin, häikäisyherkkyyteen ja värien erotteluun.

Ruuanlaittoa, lukemista, käsitöitä ja muita tarkkaa näkemistä vaativia askareita varten tarvitaan työvaloa yleisvaloa täydentämään. Valoisuuteen vaikuttaa lamppujen määrän ja valaisimien ominaisuuksien lisäksi pintojen väritys; vaaleat pinnat heijastavat valoa ja tummat pinnat imevät sitä.

Valaistus tilan ja sen käytön mukaan

Hehku- ja halogeenilamppujen jäljiltä monessa kodissa on totuttu lämpimän keltaiseen valon väriin, joka on värilämpötilaltaan 2 700–3 000 kelviniä. Ledien myötä kodeissa viihdytään yhä enemmän myös viileämmän valkoisessa 4 000 kelvinin valossa, joka pienen totuttelun jälkeen piristää ja lisää asumisturvallisuutta.

Katosta roikkuvien valaisimien valoa voi täydentää kattopinnoista heijastuvalla epäsuoralla valolla, joka lisää huoneen valoisuutta. Kaappeihin ja muihin säilytystiloihin asennettavat valot voivat syttyä ovea avattaessa. Liiketunnistimet helpottavat valojen käyttöä varsinkin WC- ja pesutiloissa. Yöaikaista turvallista liikkumista voi auttaa liiketunnistimella toimivilla yövaloilla, jotka valaisevat reitin makuuhuoneesta WC-tilaan. Pistorasioiden käyttö on helpompaa, kun ne eivät ole lattian rajassa vaan esimerkiksi valokatkaisijoiden korkeudella.

Vesi- ja palohaaverit kuriin automaatiolla

Vesivahinkoja estävät kosteusvahdit valvovat vettä käyttäviä laitteita tai paikkoja, joissa vesivuoto on mahdollinen. Paikallisen kosteusvahdin voi asentaa esimerkiksi tiskipöydän tai pesukoneen alle. Merkkiäänellä hälyttävät kosteusvahdit ovat joko paristokäyttöisiä tai verkkovirralla toimivia. Järeämmät vuotovahdit valvovat veden virtausta putkistossa ja katkaisevat tarvittaessa virtauksen. Vuotovahti toimii verkkovirralla ja tarvitsee pistorasian.

Monet kotien tulipaloista saavat alkunsa liedestä. Liesivahteja ja -hälyttimiä on monenlaisia ja niitä voi asennuttaa sekä vanhoihin että uusiin liesiin. Vahti kytkee lieden pois päältä vaaratilanteen havaittuaan. Ajastimella tai automatiikalla varustetut liesivahdit varmistavat, että päälle unohtunut levy ei aiheuta vaaraa. Lisäksi kannattaa käyttää harkintaa siitä, onko liesi tarpeellinen vai riittääkö esim. mikro.

Sähköllä toimivat palovaroittimet ovat uudisrakennuksissa pakolliset, mutta varmatoimisina niitä asennetaan paljon myös vanhoihin rakennuksiin. Ne ovat aina akkuvarmennettuja, joten ne toimivat myös sähkökatkon aikana. Ne ovat sarjaan kytketyt, eli jos yksi hälyttää, kaikki hälyttävät. Häkävaroittimia on niin ikään olemassa sähköllä toimivina.

Vanhentunut elektroniikka kierrätykseen

Älylattiat ja -matot ovat uusinta teknologiaa, mutta kotikäytössä vasta tuloillaan. Ne hälyttävät valvontahenkilöstön kännykkään tai tietokoneelle, jos asukas poistuu ulos outoon kellonaikaan, putoaa sängystä tai asunnossa ei liikuta pitkään aikaan.

Kannattaa myös kiinnittää huomiota siihen, että sähkölaitteiden johdot ovat ehjiä eikä niissä ole teippiviritelmiä kuluneiden kohtien paikkoina. Jatkojohtovyyhtejä ei kannata kotiin kerätä, ja nurkissa pyörivät vuosikymmeniä vanhat kahvinkeittimet, leivänpaahtimet ja muu ikääntynyt elektroniikka kannattaa pistää kierrätykseen. Näin myös asumuksen palokuorma kevenee.

5 askelta sujuvaan arkeen

1 Eteinen

Helposti avattava ulko-ovi
Riittävästi valoa myös vaatekaapin sisälle
Tukeva käsinojallinen tuoli
Käteen miellyttäviä tukikaiteita ja -kahvoja

2 Keittiö

Usein käytetyt tavarat helposti esillä
Kevyesti esiin vedettävät laatikot alakaappien tilalle
Työpöytä- ja kaappivalaistus
Liesivahti
Keittiön altaan ylivuotovahti
Helppokäyttöiset laitteet ja säätimet

3 Kylpyhuone

Lattia, joka ei ole märkänä liukas
Lattialämmitys kuivattamaan märkä lattia nopeasti
Lattian alle henkilön asennon tunnistavat anturit ja hälytysautomaatio
Sopivan korkuinen WC-istuin
Nojaamisen mahdollistava tukikaide altaan reunaan ja allas tukevasti seinään

4 Makuuhuone

Tukevat kalusteet
Vuode, josta on helppo nousta ylös
Vuoteesta näkymä ulos, jos tarvitsee olla sängyssä myös päivällä
Yövalo, esimerkiksi liiketunnistimella

5 Olohuone

Tukevat kalusteet, joihin voi tukeutua liikkuessa
Tuoleissa hyvät käsinojat ja riittävästi korkeutta
Kätevät säilytyspaikat usein käytettäville tavaroille (kaukosäädin, puhelin, lääkkeet)
Hyvä yleisvalaistus ja kohdevalaistus lukemista ja käsitöitä varten
Tukikaiteita ja -kahvoja tarpeen mukaan

Lähde: Ikääntyneiden asuminen

Katso myös Suomen Pelastusalan Keskusliiton turvallisen asumisen tarkistuslista

Tillbaka till toppen