Hoppa till innehåll

Farlig kapselboll på den 16:e dagen i Fidget toy julkalendern!

Mediatiedote
Utgivningsdatum 15.12.2021 14.05 | Publicerad på svenska 15.12.2021 kl. 15.09
Pressmeddelande

Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) har upptäckt en fara i överraskningen av morgondagens lucka i Fidget-leksakadventskalender. Överraskningsleksaken i 16:e dagens lucka är förpackad i en öppningsbar bollformad kapsel. Kapselbollen kan utgöra en kvävningsrisk för barn i alla åldrar om barnet öppnar den i munnen.

Tukes har varit i kontakt med Happy Orange, importören av kalendern, och i samarbete vill varna för kapselbollen: Om du har köpt kalendern, låt inte ditt barn öppna luckan ensam imorgon. Ta bort kapselbollen från barnet.

Den upplevda kvävningsfaran gäller bara kapselbollen, inte leksaken inuti, säger överinspektör Johanna Rajasärkkä från Tukes.

- När den öppnas kan halvan av kapselbollen hämnas på bakom av svalget, och på grund av sin storlek kan den fastna där och blockera luftvägarna. Eftersom kapseln har korta kanter kan den vara svår att greppa och kapseln kan bara sticka ut längre och luftvägarna kan inte öppnas, Rajasärkkä förklarar.

Det finns krav på leksakskapslar, som bland annat beror på storleken på kapseln. Delarna av den lilla kapseln (mindre än 44,5 mm i diameter) får inte lossna från varandra. Lossande av delar kan orsaka kvävning på grund av kapseldelarnas storlek och form.

-Små leksaker är inte lämpliga för barn under 3 år. Det är värt att vara noga med att inga små leksaker eller kapslar i julkalendrarna lämnas i händerna på de mindre barn, påminner Rajasärkkä.

Kalenderns identifieringsinformation:

Fidget toy advent calendar
2966 Fidget Joulukalenteri, Order: 574
EAN 6430034961420
 

Bild: Fidget toy advent calendar 

Bild: Kapsel

- Kalendern har sålds främst i butiker över hela Finland. Säkerheten för våra produkter är av högsta prioritet för oss och vi tar alla potentiella risker på allvar. Alla produkter i kalendern är säkra och testade, men den här kapselbollen, när den öppnas, kan utgöra en risk. Bollens halvor borde vara fästa vid varandra för att förhindra att de lossnar och utgör en risk. Vi kommer att fortsätta att ta reda på med tillverkaren hur produkterna ska förpackas och hur sådana förpackningar har valts ut för användning, säger Pasi Liukkonen, vd för Happy Orange.

Ytterligare information: 

Pasi Liukkonen, Happy Orange, verkställande direktör, [email protected]

Johanna Rajasärkkä, Tukes, överinspektör, tfn. 029 5052 136
e-postadresserna har formatet [email protected]