Hyppää sisältöön

Fidget-lelujoulukalenterin 16. päivän luukussa vaarallinen kapselipallo

Mediatiedote
Julkaisuajankohta 15.12.2021 14.05
Tiedote

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on havainnut vaaran Fidget toy advent calendar -joulukalenterin huomisen luukun yllätyksessä.  Luukun sisältä löytyvä yllätyslelu on pakattu pallon muotoiseen avattavaan kapseliin. Kapselipallo voi aiheuttaa tukehtumisvaaraa kaikenikäisille lapsille, jos lapsi avaa sen suullaan. 


Tukes on ollut yhteydessä kalenterin maahantuojaan Happy Orangeen ja haluamme yhteistyössä varoittaa kapselipallosta: Jos olet ostanut kalenterin, älä anna lapsesi avata huomista luukkua yksin. Poista kapselipallo lapsen saatavilta. 

– Havaittu tukehtumisvaara koskee vain kapselipalloa, ei sen sisällä olevaa lelua, sanoo Tukesin ylitarkastaja Johanna Rajasärkkä.

– Kapselipallon puolikas voi auetessaan sinkoutua nielun perälle ja kokonsa puolesta jäädä sinne jumiin tukkien hengitystiet. Koska kapselin reunat ovat lyhyet, voi siitä olla vaikea saada otetta ja kapseli voi työntyä yrityksissä vain pidemmälle eikä hengitysteitä saada avattua, Rajasärkkä täsmentää. 

Lelukapseleille on olemassa vaatimuksia, jotka riippuvat muun muassa kapselin koosta. Pienen (halkaisijaltaan alle 44,5 mm) kapselin osat eivät saa irrota toisistaan. Osien irtoaminen voi kapselin osien koon ja muodon vuoksi aiheuttaa tukehtumisvaaran. 

– Pienet lelut eivät sovellu alle 3-vuotiaille. Kannattaa olla tarkkana, ettei joulukalentereidenkaan pikkuleluja tai kapseleita jää isompien sisarusten jäljiltä pienempien käsiin, muistuttaa Rajasärkkä.

Kalenterin tunnistetiedot:
Fidget toy advent calendar
2966 Fidget Joulukalenteri, Order: 574
EAN 6430034961420

Kuva Fidget toy advent calendar -joulukalenterista 

Kuva kapselipallosta

– Kalenteri on ollut saatavilla pääasiassa kivijalkamyymälöissä eripuolilla Suomea. Tuotteidemme turvallisuus on meille ensiarvoisen tärkeää ja suhtaudumme vakavasti kaikkiin mahdollisiin riskeihin. Kaikki kalenterin sisältämät tuotteet itsessään ovat turvallisia ja testattuja, mutta tämän yhden tuotteen suojapakkaus eli kapselipallo, suulla avattuna voi aiheuttaa riskin. Pallon puoliskojen tulisi olla yhteydessä toisiinsa, jotta ne eivät pääse irtoamaan ja aiheuttamaan riskiä. Jatkamme asian selvittämistä valmistajan kanssa, miten tuotteet tulisi pakata ja miten tällainen pakkaus on valikoitunut käyttöön, kertoo Happy Orangen toimitusjohtaja Pasi Liukkonen.

Lisätietoja: 

Pasi Liukkonen, Happy Orange, toimitusjohtaja, [email protected]

Johanna Rajasärkkä, Tukes, ylitarkastaja, puh. 029 5052 136
sähköposti muotoa: [email protected]