Hoppa till innehåll

Kom ihåg att använda skyddsglasögon, gäller även åskådare, stötta upp fyrverkeritårtor

Tukes
29.12.2017 8.12
Pressmeddelande

Skyddsglasögon skyddar effektivt mot gnistor från fyrverkeripjäser och eventuella pjäser som förirrat sig. Skyddsglasögon är obligatoriska för alla som skjuter raketer. Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) rekommenderar, att även åskådarna använder skyddsglasögon.

Förra årsskiftet orsakade raketer 12 ögonskador som krävde sjukhusvård. I fem fall flög raketer mot ansiktet. Antalet ögonskador var det näst lägsta sedan den nuvarande lagstiftningen om fyrverkeripjäser trädde i kraft i januari 2010.

- Om alla som sköt raketer och alla åskådare hade använt skyddsglasögon, skulle de allvarligaste skadorna ha undvikits helt. Skyddsglasögon är obligatoriska för alla som skjuter raketer, och de rekommenderas även för alla åskådare utomhus, säger överinspektör Mikko Ojala på Tukes.

För två år sedan, vid årsskiftet 2015–2016, var antalet ögonskador sammanlagt 29, och vid årsskiftet 2014–2015 var de sammanlagt 17.

Stötta fyrverkeritårtor och andra -pjäser väl

Nyårsraketer är explosiva varor som alltid är förenade med risker. För att minimera riskerna ska förstås skyddsglasögonen användas men även raketernas bruksanvisningar läsas och säkerhetsavstånd som anges i instruktionerna följas. Avfyrningsplatsen ska väljas med omsorg och raketerna stöttas ordentligt.

- Fyrverkeritårtor bör stöttas med exempelvis stenar, sand eller snö och vid raketskjutning bör en uppskjutningsställning användas, instruerar Ojala.

Endast vuxna får skjuta raketer

Vid förra årsskiftet var hälften, dvs. 6, av dem som fick en ögonskada minderåriga.

Det är förbjudet att sälja och överlåta fyrverkeripjäser till minderåriga. Säljarna övervakar åldersgränserna och föräldrarna ansvarar för att se till att minderåriga inte i något läge kommer över fyrverkeripjäser.

Dessutom gäller ett förbud mot användning av fyrverkeripjäser i berusat tillstånd.

Raketer får skjutas den 31 december klockan 18–02.

Det kan vara förbjudet att använda fyrverkeripjäser till exempel i stadsområden. Mer information finns på kommunernas och räddningsverkens webbplatser.

Mer information

överinspektör Mikko Ojala, tfn 029 5052 427
e-post i formatet: fö[email protected]