Tukes erbjuder säkerhetsinformation i realtid via livesändningar

Tukes 29.6.2016 9.46
Pressmeddelande

Denna sommar kommunicerar Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) säkerhet på ett nytt sätt: genom regelbundna livesändningar varje vecka. Den första sändningen sker i dag, onsdag den 29 juni, från Sandstrands badstrand i Helsingfors klockan 14.30. Temat för sändningen är badstränder och deras säkerhet.

Sändningen kan följas direkt via Tukes Facebook-konto på adressen https://www.facebook.com/Turvallisuusjakemikaalivirasto/. Information om kommande livesändningar, sändningstider och sändningsteman ges via Tukes kanaler i sociala medier med hashtaggen #tukeslive.


- Med livesändningarna eftersträvar vi ett nytt sätt att kommunicera intressanta säkerhetsfrågor.  Med de regelbundna livesändningarna kan vi få finländarna intresserade av viktiga frågor som påverkar säkerheten i vardagen, säger Emmi Venäläinen som sommarjobbar vid Tukes kommunikation. Tillsammans med Tukes experter är hon redaktör för sommarens livesändningar om aktuella ämnen inom olika områden.

För sändningarna används Facebook Live-tjänsten. Förutom säkerhet på badstränder kommer livesändningarna att handla bland annat om köp i webbutiker och import. Intressanta teman utlovas varje vecka. I juli åker Tukes tillsammans med arbets- och näringsministeriet till SuomiAreena i Björneborg och gör en aktualitetssändning även därifrån.

Badstränder är konsumenttjänster

I den första sändningen tar Tukes tag i ett viktigt sommartema: säkerheten på badstränderna. Överinspektör Kaarina Kärnä från Tukes och en badvakt från Sandstrands badstrand informerar om ämnet.

- Badstränderna är konsumenttjänster som faller inom konsumentsäkerhetslagens tillämpningsområde. Enligt lagen får en konsumenttjänst, såsom verksamheten på en badstrand, inte medföra fara för någons hälsa eller egendom. På badstränderna ska det finnas övervakning och ändamålsenlig livräddningsutrustning som är i gott skick och tillgänglig. Även om till stor del samma säkerhetskrav gäller för badstränder som för simhallar och utebassänger, utgör badsträndernas större storlek och exempelvis hopptornen en särskild utmaning för säkerhetsförhållandena, säger Kaarina Kärnä.

Konsumenterna gör klokt i att ta reda på hurdan övervakning badstranden har, hur man kallar på hjälp samt hur  det ser ut med strandens egenskaper och utrustning, till exempel var det finns livbojar. Informationen ska finnas väl synlig på en informationstavla.

Tukes i sociala medier @tukesinfo eller Säkerhets- och kemikalieverket