Tema för Tukes fyrverkerisäkerhetskampanj är #muistasuojalasit!

Tukes 27.12.2015 10.00
Pressmeddelande

Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) uppmanar igen nyårsfirarna att tänka på säkerheten när man använder fyrverkeripjäser. I fyrverkerisäkerhetskampanjen är fokus inställt på skyddsglasögon, som ger ett gott skydd mot ögonskador. Tukes utmanar offentliga personer och även alla andra att ta en bild av sig själv med skyddsglasögon på och publicera den på sociala medier med hashtaggen #muistasuojalasit. Tips för trygg avfyrning av raketer erbjuds också i Periscope som sänds måndagen den 28 december klockan 10. Programmet görs i samarbete mellan räddningsmyndigheten och polisen.

Tukes har på samma sätt som i fjol velat stötta kampanjen #muistasuojalasit genom att posta skyddsglasögon bland annat till offentliga personer, myndigheter och andra samarbetspartner och bett dem delta i utmaningen. Denna gång uppmuntrar Tukes till användning av skyddsglasögon även genom att samarbeta med en s.k. youtuber. Eetu Pesonen alias Eeddspeaks uppmuntrar att använda skyddsglasögon i en video som kommer att publiceras under mellandagarna. Youtubern Eeddspeaks är en av de populäraste i Finland. Eeddspeaks-kanalen på YouTube har över 208 000 prenumeranter.

– Genom att i vår kampanj använda påverkare som unga följer hoppas vi nå centrala riskgrupper när det gäller användningen av fyrverkeripjäser. Vi tror också på exemplets makt och hoppas att offentliga personer genom att skydda ögonen visar exempel för unga, säger kommunikationsdirektör Johanna Salomaa-Valkamo på Tukes.

Tukes vill genom sin kampanj påminna om att raketer ska hanteras försiktigt, anvisningarna följas och ögonen skyddas. Nyårsraketer är explosiva varor som alltid är förenade med risker. I december 2009 blev skyddsglasögon obligatoriska för dem som avfyrar raketer. Genom att använda skyddsglasögon kan de flesta ögonskadorna undvikas. Skyddsglasögon rekommenderas varmt även för åskådarna. Skyddsglasögon säljs på samma ställen som nyårsraketer.

Antalet ögonskador som krävt sjukhusvård har i huvudsak minskat de senaste åren. Vid senaste årsskiftet inträffade ändå 17 ögonskador som krävde sjukhusvård i samband med raketer. Sex av de drabbade var barn och vissa även åskådare. Ingen av de vuxna som fick skador använde skyddsglasögon.

Se Periscope-sändningen 28.12 kl. 10: Vinkit turvalliseen ilotulitteiden ammuntaan (Tips för säker raketskjutning) - på finska

Från och med klockan 10 måndagen den 28 december har Tukes en direktsändning i Periscope där representanter för Tukes, räddningsmyndigheten och polisen ger tips för hur raketer används på ett säkert sätt. Periscope ägs av Twitter och är en social strömningstjänst som förmedlar rörliga bilder.

Sändningen kan följas live via iPhone- och Android-mobilenheter samt via datorns webbläsare. Periscope finns på www.periscope.tv.

Du hittar Tukes på Periscope med @Tukesinfo.

Tukes har aktivt fört kampanj för säker användning av fyrverkeripjäser sedan 2000. Tukes övervakar fyrverkeripjäserna vad gäller säkerhet, överensstämmelse med kraven och import samt svarar för marknadsövervakningen av fyrverkeripjäser. Användningen av fyrverkeripjäser övervakas av polisen och försäljningen av räddningsmyndigheterna.

Länk:
Video om skyddsglasögon som görs tillsammans med experten Katri med Tant Blomsterhatt https://www.youtube.com/watch?v=zEoxIgpmo1s

Mer information:

Kommunikationsdirektör Johanna Salomaa-Valkamo, tfn 029 5052 481

e-post: [email protected]

Kanaler för kampanjen:

Webbplats: www.ilotulitus.info och www.tukes.fi

Facebook: www.facebook.com/turvallisuusjakemikaalivirasto 

Instagram: @tukesinfo

YouTube: www.youtube.com/tukesinfo 

Twitter: www.twitter.com/tukesinfo 

Periscope: @Tukesinfo, http://www.periscope.tv/tukesinfo