Viallisista ilotulitteista tullut ennätysmäärä ilmoituksia

Tukes
2.1.2017 15.38
Tiedote

Kuluttajien ilmoituksia viallisesti ja vaarallisesti toimineista ilotulitteista on uudenvuoden jälkeen tullut Turvallisuus- ja kemikaalivirastoon (Tukes) moninkertainen määrä aiempiin vuosiin verrattuna.

Maanantai-iltapäivään mennessä Tukesin verkkosivuilla olevan palautelomakkeen kautta ilmoituksia oli saapunut jo lähes sata, kymmenistä eri tuotteista. Aiempina vuosina ilmoituksia on tullut enimmillään noin 30. Tuotevirheiden ja vaaratilanteiden suuri määrä on yllätys.

- On tärkeää, että kuluttajat lähettävät meille ilmoituksia vaarallisista tuotteista. Käymme nyt ilmoitukset läpi ja selvitämme, millaisia vikoja ja ongelmia tuotteissa on havaittu. Ilmoitusten suuren määrän takia kaikkiin ilmoituksiin ei heti pystytä vastaamaan, mutta olemme yhteydessä kaikkiin yhteystietonsa jättäneisiin, ryhmäpäällikkö Kurt Kokko Tukesista kertoo.

Tukes pitää välttämättömänä kehittää ilotulitetoimialan omavalvonnan prosesseja. Alan maahantuojat kutsutaan lähiaikoina koolle keskustelemaan, miten laadunvarmistusprosesseja parannetaan, jotta kuluttajien käyttöön ei pääsisi viallisesti toimivia tuotteita. Tiedonkulkua viallisista tuotteista maahantuojalta jälleenmyyjille on saatava täsmällisemmäksi ja sujuvammaksi, ja kaikki jälleenmyyjät pitää tavoittaa. Myös tiedotusta kuluttajille on tarpeen kehittää.  Virheellisistä tuotteista tullaan tekemään erilliset selvitykset.

Ilotulitteilla ei ole ennakkohyväksyntää

Ilotulitteiden laatuongelmat ovat hämmentäneet myös kuluttajia, joista monet ovat ihmetelleet, miten markkinoilla voi olla myynnissä virheellisiä tuotteita. Monet ovat luulleet, että viranomaiset ennakkotarkastavat ilotulitteet ennen kuin ne päätyvät kauppojen hyllyille.

- Kansallinen hyväksyntämenettely ilotulitteille loppui heinäkuussa 2010, jonka jälkeen pikku hiljaa markkinoilla on siirrytty CE-merkittyihin ilotulitteisiin.  Ilotulitteita valvotaan nykyisin pistokokeilla samoin kuin muitakin tuotteita yleensä EU-alueella, Kokko sanoo.

Tuotteiden turvallisuudesta vastaa aina yritys: valmistaja, maahantuoja, tai jälleenmyyjä. Ilotulitteet valmistetaan pääosin Kiinassa, jossa myös tuotteiden turvallisuustestaukset pääosin tehdään. Maahantuojan vastuulla on varmistaa, että tuotteet täyttävät niille asetetut turvallisuusvaatimukset.

Uudenvuoden päivän tietojen perusteella silmävammojen kokonaismäärä on tänä vuonna jäämässä verrattain pieneksi, mutta vakavilta vammoilta ei säästytty tänäkään vuonna.

- Suojalasien tärkeyttä pitää edelleen pitää esillä vammojen vähentämiseksi.

Ilmoita viallisesta ja vaarallisesta tuotteesta

Lisätietoja:

Kurt Kokko, ryhmäpäällikkö, Tukes, puh. 029 5052 128

[email protected]