Skaffa inte dålig julstämning på nätet

Mediatiedote 27.11.2019 7.30
Pressmeddelande

Var på din vakt när du handlar på nätet och kolla upp produktinformationen. På så sätt garanterar du ett gott julhumör både för dig själv och för gåvans mottagare. Utländska nätbutiker kan ha de billigaste julklapparna, men att beställa från dem kräver den största uppmärksamheten av konsumenten.

Readagen Black Friday, som kommit till Finland från USA, är startskottet för julsäsongen i butikerna. Att julhandla på nätet är ett alternativ som lockar många. Näthandel som helhet växer i snabb takt: Finsk Handel förutser att finländska konsumenters köp på nätet kommer att öka med cirka nio procent i år.

När man handlar på nätet är det svårare att säkerställa produkternas trygghet än i fysiska butiker. Därför är det viktigt att du bekantar dig både med informationen om produkten och informationen om nätbutiken.

Finländare köper varor i huvudsak från inhemska nätbutiker, men allt fler besöker också utländska nätbutiker. Produkter som säljs i utländska nätbutiker kan medföra risker som kan vara svåra att se bara genom att titta på produktbilden. Produkter som ser lika ut på bild kan ha väsentliga skillnader i säkerhetsegenskaperna.

Svårt att returnera produkter som beställts utanför EU

Produkter som är avsedda att säljas inom EU-området måste fylla de säkerhetskrav som gäller inom EU.

Om du beställer produkten som du vill ha från en nätbutik i Asien till ett mycket billigare pris är det mycket möjligt att produkten inte fyller kraven i EU:s produktlagstiftning. Tillsynsmyndigheter, såsom Tukes, har begränsade möjligheter att övervaka utländska nätbutiker. När du beställer på nätet från ett land som finns utanför EU finns det ingen ansvarig aktör i Europa som du kan returnera den farliga produkten till och kräva ersättning av.

Försäkra dig om att produkten är trygg också när du handlar i en fysisk butik

När du vill uppfylla julklappsönskningar lönar det sig alltid att kolla upp produktinformationen, även när du handlar i en fysisk butik. Om produkten kommer med högklassig information på finska och svenska bådar det gott om produktens säkerhet. CE-märkning på produkten är tillverkarens garanti för att produkten uppfyller kraven i de direktiv som reglerar produkten. Det lönar sig att vara särskilt noggrann när man handlar julklappar för barn. Det finns en minneslista som hjälper med att köpa trygga leksaker (på finska) på Tukes webbplats.

Minneslista för att julhandla på nätet

Var på din vakt särskilt när du handlar i utländska nätbutiker och kom ihåg följande saker.

  • Om ett erbjudande låter för bra för att vara sant, då är det antagligen det. Om produkten är betydligt billigare jämfört med andra motsvarande produkter, kan det vara att materialen eller säkerheten inte håller måttet. Produktens pris säger något om kvaliteten.
  • Lägg märke till det allmänna intrycket och språket på webbsidan. Om dina misstankar vaknar, handla med försiktighet.
  • Bekanta dig med leveransvillkoren och leta upp nätbutikens kontaktinformation. Om du inte hittar någon kontaktinformation, kan du råka ut för problem i fortsättningen.
  • Ta reda på hurdana omdömen produkten och webbsidan har fått. Kontrollera försäljarens pålitlighet genom att googla t.ex. “försäljarens namn + problems”.
  • Spara din beställning och gör alltid reklamationer i skriftlig form.

På sidan På eget ansvar finns tips för olika produktkategorier som berättar vad det lönar sig att komma ihåg när man handlar på nätet.

Mer information:

Direktör Tuiri Kerttula, tfn 029 5052 643, e-post [email protected]

Köp på nätet

Produktmärkningar