EU-kommissionen belönade framgångsrika aktörer inom produktsäkerhet för första gången - guld till Finland

Mediatiedote 27.9.2019 8.23
Pressmeddelande

Europeiska kommissionen har belönat företag för produktsäkerhet. Product Safety Award-priserna, som nu delades ut för första gången, överräcktes till vinnarna i Bryssel sent på torsdag kväll 26.9. Den finländska tillverkaren av barnkläder Reima fick guld i serien av stora företagen.

Med det nya priset vill kommissionen ge erkänsla till företag som gör särskilda satsningar på produktsäkerhet bl.a. genom att överträffa EU:s minimikrav.

Reima berättar att bolaget deltog i tävlingen med sitt varumärke Reima, dvs. med hela sin verksamhet.

- Vi utgår från att alla våra produkter alltid ska vara trygga för barnet. Dessutom medför vårt ansvar att vi ska sköta om arbetarskyddet och miljön i varje skede av produktionskedjan, berättar Reimas innovations- och ansvarsdirektör Shahriare Mahmood.

Reima kontrollerar produkternas mekaniska och kemiska säkerhet i varje skede av produktionen. Dessutom utvecklar företaget produkter som ökar barnets säkerhet. Som särskilda spetsprodukter i tävlingen lyfte företaget fram reflexhandskarna och myggskyddsdräkten.

I år hade tävlingen två serier: webbhandel och artiklar för barn. Företagen anmälde sig till tävlingen själva. Totalt 38 företag från 16 länder tävlade om priset. Från Finland deltog Reima.

Ansvar och säkerhet går hand i hand

Alla konsumenter väntar sig att få trygga produkter. Trots det upptäcker myndigheterna kontinuerligt farliga produkter som inte uppfyller lagstiftningens krav på marknaden i Europa.

Kommissionens produktsäkerhetspris är avsett för företag som fortlöpande utvecklar säkerheten av sina produkter och tjänster och som därigenom förbättrar konsumentskyddet runt om i Europa.

Product Safety Awards-priserna överräcktes av Věra Jourová från Europeiska komissionen.

Produkternas säkerhet är en del av ansvarsfull företagsverksamhet. Produkterna ska uppfylla lagens krav, men ett företag som kontinuerligt förbättrar sin verksamhet och överträffar kraven kan få konkurrensfördelar.

- Kommissionens nya produktsäkerhetspris ger synlighet åt en viktig sak. Det är naturligtvis särskilt fint att priset går till ett finländskt företag, säger arbetsminister Timo Harakka.

- Reima är ett företag som har långa traditioner men som samtidigt är i fas med vår tid. Reima har visat sig vara en avancerad aktör även i fråga om produktsäkerhet. Jag hoppas att den erkänsla som Reima fått fungerar som ett sporrande exempel också för andra företag, säger Harakka.

Produkternas säkerhet och överensstämmelse med kraven i Finland övervakas av Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes). Tukes vill uppmuntra företag till ansvarsfull verksamhet och kontinuerlig förbättring av verksamheten. År 2020 ger Tukes ut en ny inlärningsplattform om produktkunskap. Med plattformen kan företag ta reda på hur väl de känner lagstiftningen i sitt produktområde och få en beteckning med vilken de kan berätta om sitt ansvarsarbete för sina kunder.

Mer information:

Direktör Tuiri Kerttula, Produkter, tfn 029 5052 643, [email protected]

Emilia Tiuttu, ANM, tfn 0295047127, [email protected]

Fotografier