EU-kommissionens meddelande: Nytt EU-pris som hyllar mästare på produktsäkerhet

26.2.2019 10.25
Pressmeddelande

I dag lanserar Europeiska kommissionen ett nytt produktsäkerhetspris för att belöna företag som utmärker sig på området produktsäkerhet. Vi välkomnar företag – stora som små – att ansöka om detta pris i kategorierna ”försäljning på nätet” och ”barnavårdsprodukter”. Priserna kommer att delas ut i september av EU:s kommissionär med ansvar för konsumentfrågor, Věra Jourová.

Alla konsumenter förväntar sig och förtjänar säkra produkter. Detta nya pris kommer att uppmärksamma företag som sätter produktsäkerheten i centrum för sin verksamhet och som går längre än EU:s krav. Det är till för nyskapande företag som investerar i att göra sina produkter och tjänster säkrare och på så sätt höjer standarden på konsumentskyddet i hela Europa.

Věra Jourová, EU:s kommissionär med ansvar för rättsliga frågor, konsumentfrågor och jämställdhet:
Vi vill uppmuntra fler företag att prioritera produktsäkerheten och skydda våra barn, familjer och vänner. Det finns fortfarande för många farliga produkter som återkallas eller orsakar skada. Produktsäkerhetspriset är en möjlighet för företag att bli belönade för att de anstränger sig lite extra för sina kunders säkerhet.

Försäljning på nätet och barnavårdsprodukter i fokus

I år kan företag ansöka om pris i två kategorier:

Försäljning på nätet: Denna kategori är till för företag som säljer på nätet och som fäster särskild vikt vid säkerheten hos de produkter som de erbjuder. Vi är ute efter bästa praxis och processer, exempelvis när det gäller att återkalla farliga produkter eller upptäcka dem innan de går till försäljning.

Barnavårdsprodukter: Denna kategori är till för företag som sätter barns säkerhet i främsta rummet. Det kan exempelvis röra sig om hur de utformar en spjälsäng, på ett kreativt sätt berättar om risker för sina kunder, erbjuder utmärkt service efter köp eller integrerar produktsäkerhet i leveranskedjan och produktens livscykel.

Erkännande till företag, stora som små

Tolv priser kommer att delas ut: sex i kategorin ”försäljning på nätet” och sex i kategorin ”barnavårdsprodukter”. Ett guld-, silver- eller bronspris kommer att delas ut till tre små och medelstora företag och tre större företag i respektive kategori.

Vinnarna kommer att ta emot sitt pris från kommissionär Věra Jourová under en ceremoni i Bryssel i september, och kommer att få tillfälle att utbyta idéer och bästa praxis med andra företag inom samma bransch.

Ansök direkt för att vinna ett pris!

För att ansöka måste företaget ha sitt säte i något av de 31 länderna inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EU:s 28 medlemsländer plus Island, Liechtenstein och Norge). Företag som vinner ett pris kommer att få allmänt erkännande, ökat anseende och en chans att positionera sig som en branschledare inom produktsäkerhet.

Det går att ansöka fram till och med den 7 april 2019.

Ansök om priset på nätet

Webbplatsen för EU:s produktsäkerhetspris:

Presskontakter: [email protected]

Kuluttajatuotteet