Hoppa till innehåll

Säkerhets- och kemikalieverket förnyar förbud för stall i Bjärnå: Perniön maastoratsastus får inte ordna ridlektioner eller -läger

Mediatiedote
25.9.2020 15.13 | Publicerad på svenska 1.10.2020 kl. 15.59
Pressmeddelande

Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) har förbjudit den enskilda näringsidkaren Katariina Kiviluoma att tillhandahålla ridtjänster. Kiviluoma har erbjudit tjänster under firmanamnet Perniön maastoratsastus. Tillhandahållandet av ridlektioner och -läger på stallet ska upphöra omedelbart. Dessutom förordnar Tukes företagaren att ta bort sina ridtjänster från marknaden. Detta betyder att reklam för Perniön maastoratsastus tjänster i t.ex. tidningar, på butikers anslagstavlor och företags webbplatser omedelbart ska upphöra.

Tukes har förbjudit verksamheten eftersom den tjänst företaget erbjuder för närvarande inte är trygg för kunderna. Tjänstens säkerhetsarrangemang är bristfälliga till exempel vad gäller organisering av terrängridning samt hästarnas hantering och utrustning. Tjänsten uppfyller därmed inte kraven i konsumentskyddslagen. 

Perniön maastoratsastus huvudsakliga målgrupp är barn, unga och oerfarna ryttare. Kraven på omsorgsfullt utförande och förutseende av faror betonas särskilt för tjänster som riktas till barn och unga. 

Tukes har tidigare utfärdat ett förbud för Perran Ratsutila Ky den 1 juni 2020. Bakom Perran Ratsutila Ky står samma företagare som tidigare har erbjudit liknande tjänster vad gäller omständigheter, innehåll och omfattning. Företagaren har i juli flyttat över ridverksamheten från Perran Ratsutila Ky till ett annat företag, dvs. som enskild näringsidkare.

Tukes har förbjudit företaget i fråga att tillhandahålla tjänster. Tjänsterna är inte trygga för kunder. Tukes råder kunder som har bokat ett läger eller ridlektioner att kontakta tjänsteleverantören direkt för återbetalning av eventuella avgifter. Vid behov kan kunden kontakta konsumentrådgivningen.

Även kunder kan anmäla farliga tjänster till Tukes

Om du som kund utnyttjar en tjänst som du anser vara för farlig, ska du först diskutera saken direkt med tjänsteleverantören. Om saken inte åtgärdas eller faran är mycket allvarlig ska du göra en anmälan till Tukes. Anmälningar görs med den blankett som finns på Tukes webbplats: https://marek.tukes.fi/ilmoitus.aspx.

Enligt konsumentsäkerhetslagen får tjänster inte orsaka fara. Tjänsteleverantörerna har flera lagstadgade skyldigheter som syftar till att trygga kundens säkerhet när tjänsterna används. Tukes övervakar säkerheten för konsumenttjänster.


Mer information

Överinspektör Kielo Kestinmäki, tfn 029 505 2095
Överinspektör, jurist Inna Kulla, tfn 029 505 2195
e-post: [email protected]

Tukes förbjuder Perran ratsutila i Bjärnå att tillhandahålla ridtjänster