Hoppa till innehåll

Tukes hittade förbjudna ämnen i flera kosmetikaprodukter

Mediatiedote
Utgivningsdatum 10.6.2024 12.25
Pressmeddelande

I Säkerhets- och kemikalieverkets (Tukes) kontrollprojekt hittades den förbjudna PFAS-föreningen, det vill säga perfluorononyl dimethicone, i flera kosmetikaprodukter. Produkterna som innehöll det förbjudna ämnet var eyelinerpennor, läppkonturpennor och hårvårdsprodukter. Produkterna fanns till försäljning i webbutiker, och företagen avlägsnade frivilligt produkterna från försäljning.

PFAS-föreningen används i produkter bland annat för att förbättra deras vattenbeständighet. Användningen av ämnet har begränsats i konsumentprodukter på grund av de miljörisker det medför.
 
Tukes utredde huruvida kosmetikaprodukter som säljs i finländska webbutiker innehåller per- och polyfluorerade alkylsubstanser, det vill säga PFAS-föreningar som är förbjudna enligt kemikalielagstiftningen. Övervakningen skedde delvis i samarbete med Sveriges kemikaliemyndighet (Kemikalieinspektionen) eftersom de ansvariga aktörerna för en av webbutikerna fanns i Sverige. Marknadsövervakningen genomfördes som en del av ett övervakningsprojekt som samordnades av Europeiska kemikaliemyndigheten (ECHA).

- I projektet granskade vi ingrediensförteckningarna för mer än 2 000 kosmetikaprodukter som säljs i webbutiker. 29 produkter beställdes för närmare granskning, och 23 av dessa innehöll den förbjudna substansen, berättar Petteri Talasniemi, överinspektör för Tukes. 

- Ingredienser i kosmetika regleras både av EU:s kosmetikaförordning samt av REACH- och POP-förordningarna. Kosmetikaförordningen reglerar ingredienser ur ett hälsoriskperspektiv och den övriga kemikalielagstiftningen ur ett miljöriskperspektiv, konstaterar Talasniemi. 

PFAS-föreningar används omfattande för olika ändamål 

•    PFAS-föreningar används på grund av deras vatten-, smuts- och fettavvisande egenskaper bland annat vid tillverkningen av kläder, tvätt- och rengöringsmedel, kosmetika, skidvalla och golvvax.
•    En del PFAS-föreningar är ytterst beständiga: de är mycket svårnedbrytbara i miljön. När PFAS-föreningar kommer ut i miljön kan de transporteras långa vägar från utsläppsplatsen. PFAS-föreningar är vanligt förekommande i miljön i hela Finland.
•    Eftersom PFAS-föreningar används allmänt exponeras människor för dem via livsmedel, konsumtionsvaror och miljön.
•    För närvarande finns det endast information om de skadliga effekterna av vissa PFAS-föreningar på människor och miljön. 
•    I EU bereds för närvarande en mer omfattande kemikaliebegränsning som kommer att gälla samtliga PFAS-föreningar.

Mer information:

överinspektör Petteri Talasniemi, tfn 029 5052 104
e-postadresserna har formatet [email protected]

Länkar: 
Produkterna som dragits bort från finska marknaden kan ses i registret över farliga produkter
Fluorerade föreningar (på finska)
PFAS-föreninga (på finska)

 

Tillbaka till toppen