Hyppää sisältöön

Tukes löysi useista kosmetiikkatuotteista kiellettyjä aineita

Mediatiedote
Julkaisuajankohta 10.6.2024 12.25
Tiedote

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) valvontahankkeessa useista kosmetiikkatuotteista löytyi kiellettyä PFAS-yhdistettä eli perfluorinonyylidimetikonia. Kiellettyä ainetta sisältävät tuotteet olivat silmänrajauskyniä, huultenrajauskyniä ja hiustenhoitotuotteita. Tuotteet olivat myynnissä verkkokaupassa, ja yritykset poistivat ne vapaaehtoisesti myynnistä.

PFAS-yhdistettä käytetään tuotteissa muun muassa parantamaan niiden vedenkestävyyttä. Aineen käyttöä on rajoitettu kuluttajatuotteissa sen aiheuttamien ympäristöriskien vuoksi. 

Tukes selvitti, onko Suomen verkkokaupoissa myynnissä olevissa kosmeettisissa valmisteissa kemikaalilainsäädännöllä kiellettyjä per- ja polyfluorattuja alkyyli- eli PFAS-yhdisteitä. Valvontaa tehtiin osittain yhteistyössä Ruotsin kemikaaliviranomaisen (Kemikalieinspektionen) kanssa, koska yhden verkkokaupan vastuutoimijat olivat Ruotsissa. Markkinavalvonta toteutettiin osana Euroopan kemikaaliviraston (ECHA) koordinoimaa valvontahanketta.

- Hankkeessa tarkastelimme yhteensä yli 2000 verkkokaupassa myynnissä olevan kosmetiikkatuotteen ainesosaluetteloa. 29 tuotetta tilattiin tarkempaan tarkasteluun, ja niistä 23 tuotetta sisälsi kiellettyä ainetta, kertoo Tukesin ylitarkastaja Petteri Talasniemi

- Kosmetiikan ainesosia säädellään sekä EU:n kosmetiikka-asetuksella että REACH- ja POP-asetuksella. Kosmetiikka-asetus sääntelee ainesosia terveyteen kohdistuvien riskien näkökulmasta ja muu kemikaalilainsäädäntö ympäristöriskien näkökulmasta, toteaa Talasniemi.  

PFAS-yhdisteitä käytetään laajasti eri tarkoituksiin 

•    PFAS-yhdisteitä käytetään vettä, likaa ja rasvaa hylkivien ominaisuksien takia muun muassa vaatteiden, pesu- ja puhdistusaineiden, kosmetiikan, suksivoiteiden ja lattiavahojen valmistuksessa.
•    Osa PFAS-yhdisteistä on erittäin pysyviä: yhdisteet hajoavat ympäristössä hyvin huonosti. Kun PFAS-yhdisteet joutuvat ympäristöön, ne voivat kulkeutua kauas päästöpaikasta. PFAS-yhdisteitä esiintyy Suomessa yleisesti kaikkialla ympäristössä.
•    Koska PFAS-yhdisteiden käyttö on yleistä, ihmiset altistuvat niille elintarvikkeiden, kulutustuotteiden ja ympäristön kautta.
•    Tällä hetkellä on tietoa vain tiettyjen PFAS-yhdisteiden haittavaikutuksista ihmisille ja ympäristölle. 
•    EU:ssa valmistellaan parhaillaan laajempaa kemikaalirajoitusta koskemaan kaikkia PFAS-yhdisteitä.

Lisätietoja:
ylitarkastaja Petteri Talasniemi, p. 029 5052 104
sähköposti on muotoa [email protected]

Linkit: 
Suomalaisista verkkokaupoista myynnistä poistetut tuotteet löytyvät Vaaralliset tuotteet -rekisteristä
Fluoratut yhdisteet 
PFAS-yhdisteet 

 
Sivun alkuun