Hur bekämpar man insekter hemma?
Bland biocidprodukterna finns två typer av insektsmedel. De är medel som kan döda insekter alternativt medel som lurar bort insekterna. Insektsgifterna som dödar är i sig farligare för miljön än medlar som bara lurar insekterna bort. Det behövs tillstånd för att lansera insektsmedel på marknaden. Produkter som har godkänts enligt kemikalielagen och biocidförordningen i Finland finns i biocidregistret. Insektsgifterna finns i produkttyp 18 och avskräckande medel i produkttyp 19.
Användning av insektsmedel
Det bästa skyddet mot insekter är täckande klädsel. På gårdar kan man också försöka minska mängden myggor genom att ta bort platser med stillastående vatten där de förökar sig. Myggor trivs inte heller på öppna platser.
- Läs tillverkarens bruksanvisning och iaktta doserings- och appliceringsanvisningarna.
- Använd insektsmedel endast på ställen som inte kan täckas med kläder.
- Det rekommenderas inte att man använder produkten i ansiktet. Använd inte produkten på små barns hud.
- Förvara produkterna utom räckhåll för barn och separat från livsmedel och djurfoder.
- Observera att vissa produkter (t.ex. sådana med det verksamma ämnet DEET) kan skada kläder.
Insektsbekämpning inomhus
Ibland kan det finnas flygande och krypande insekter, såsom flugor och myror, inomhus. Insekter kan också hittas i köksskåp. Bekämpa insekter främst genom att städa bort särskilt matrester och med till exempel limfällor. En städad och välskött bostad faller inte skadeinsekter i smaken. Om du använder insektsgifter ska du
-
följa anvisningarna för preparatet
-
välja insektsgiften efter den insektsart som ska bekämpas
-
inte använda preparatet i barns närvaro och inte låta barn använda preparatet
-
ta sällskapsdjuren ut ur rummet som ska behandlas och täcka över akvariet
-
vid behov vädra utrymmena efter behandlingen.
Förekomsten av vägglöss och kackerlackor har ökat i Finland på grund av turismen. Det är svårt att på egen hand få bukt med de här insekterna. Vanligen förlänger hemmaknepen problemet, och i värsta fall sprids insekterna till grannen. Om du upptäcker vägglöss i din bostad, ska du anlita professionell skadedjursbekämpning omedelbart. Om du bor i ett radhus eller höghus ska du också genast kontakta disponenten, eftersom vägglöss och kackerlackor sprider sig från en bostad till en annan.
Så här undviker du att få in vägglöss i ditt hem
På resan
- Sök på inkvarteringen efter tecken på vägglöss i sängen eller soffan, dvs. små svarta prickar på madrassen och i sängens eller soffans konstruktioner.
- Förvara inte resväskan under eller nära sängen. Lägg tvätten i en plastpåse och töm den hemma direkt i tvättmaskinen.
- Om du på morgonen har små kliande bett, kan detta vara ett tecken på vägglöss.
Hemkomst från resan
-
Om du misstänker att du har övernattat på en inkvartering där det finns vägglöss, ska du tvätta kläderna omgående eller lägga de artiklar som du haft med dig på resan i frysen.
-
Om möjligt, packa de kläder som du hade med dig på resan och resväskan till exempel i en sopsäck innan du kommer inomhus och lägg sopsäcken i frysen. Sprid inte ut resgodset i bostaden.
När du köper begagnade möbler eller kläder
-
Kontrollera före köpet om det finns tecken på vägglöss i möblerna.
-
Värme- eller kylbehandla begagnade möbler om möjligt.
-
Tvätta begagnade kläder tillräckligt varmt (60°C).
Läs mer: Vägglöss sprids via resgods och begagnade möbler
Kan du skilja på den långsprötade silverfisken och silverfisken?
Den långsprötade silverfisken är en ganska ny art i finländska hem och ofta förväxlas den med den för oss mer bekanta silverfisken. Det kan vara svårt att skilja på dem, eftersom den långsprötade silverfisken till utseendet är mycket lik silverfisken. Silverfisken trivs som känt på fuktiga platser och därför hittar man den vanligtvis på badrumsgolvet. Den långsprötade silverfisken tål bättre lägre luftfuktighet och dess förekomst är inte begränsad till bostadens våtutrymmen.
Den långsprötade silverfisken (vänster) är hårigare till utseendet och har längre analspröt än silverfisken (höger).
Bekämpning
För människan är den långsprötade silverfisken ofarlig. Det orsakar mycket sällan skador på bostaden eller dess lösöre. Det finns alltså ingen anledning till oro om du hittar långsprötade silverfiskar i bostaden. Men somliga kanske tycker att det är obehagligt. Så här gör du om du upptäcker långsprötade silverfiskar:
- Se till att bostaden är ren. Håll kökets arbetsytor och golvlister rena. Dammsug smulor och matrester även bakom spisen och andra svåråtkomliga ställen.
- Bekämpa och följ upp de långsprötade silverfiskarnas förekomst med klisterfällor.
- Bekämpa inte själv långsprötade silverfiskar med insekticider. Att bekämpa långsprötade silverfiskar med gift är mycket svårt och lyckas sällan med de insekticider som säljs i butiker.
- Om det finns många långsprötade silverfiskar eller om du behöver göra dig av med dem helt och hållet, kan du ta kontakt med en skadedjursbekämpare. Se till att bekämpningen utförs genom beten, inte genom att bespruta, eftersom produkter som fungerar som beten är effektivare än preparat som sprutas.
- Om du bor i ett bostadsbolag ska du kontakta disponenten. Det är viktigt att ta reda på hur utbredd den långsprötade silverfisken är och samtidigt utrota den från alla bostäder.
Förutom långsprötade silverfiskar och silverfiskar kan man i Finland även påträffa ugnssmyg, Ctenolepisma lineata och Ctenolepisma calvum, som liksom långsprötade silverfiskar och silverfiskar är ofarliga för människor. Alla ovannämnda hör till insektsordningen silverborstsvansar.
Insektsbekämpning utomhus
Utomhus finns många slags flygande och krypande insikter, och nästan alla av dem är ofarliga för människan. Insekterna är en viktig del av naturens mångfald och nödvändiga för ekosystemets funktion. Insektsgifter gör ingen åtskillnad mellan olika insektsarter. Då du sprider ut insektsgift utomhus påverkar det alla insekter inom behandlingsområdet. Tänk alltså efter noga innan du bekämpar insekter utomhus, för de
- är pollinatörer
- är nedbrytare
- förebygger spridning av invasiva främmande arter
- utgör en viktig näringskälla för många djur
- förbättrar jordmånen.
Frågor och svar
-
I enlighet med EU:s biocidförordning, som trädde i kraft 2012, bedöms riskerna med de verksamma ämnena i myggmedel och utifrån bedömningen fattas beslut på EU-nivå huruvida respektive verksamma ämne ska godkännas, begränsas eller förbjudas. För närvarande har riskbedömningen för en del verksamma ämnen blivit färdig och beslut har fattats om deras godkännande, för andra verksamma ämnen pågår arbetet fortfarande. Inget av de verksamma ämnena i myggmedel på EU-marknaden har förbjudits.
Efter beslut om godkännande av verksamma ämnen har man varit tvungen att söka tillstånd hos medlemsländerna för produkter som innehåller det aktuella ämnet. Vissa av de insektsmedel som är godkända på den finländska marknaden har godkänts i enlighet med EU:s biocidförordning. Vissa av produkterna väntar fortfarande på ett beslut om godkännande av det verksamma ämnet, så de har godkänts enligt den nationella kemikalielagen.
De myggmedel som för närvarande är godkända för den finländska marknaden innehåller samma verksamma ämnen som tidigare. Halterna av verksamma ämnen varierar i produkterna. I utbudet finns även produkter där halterna av verksamma ämnen är de samma som i produkter som fanns på marknaden för till exempel 10 år sedan.
-
Detta är möjligt därför att effekten av produkter som godkänts enligt kemikalielagen inte kontrollerades lika noggrant som EU:s biocidförordning numera kräver. Vissa produkter har godkänts för marknaden enligt den nationella kemikalielagen. För dessas del har man inte tidigare krävt så omfattande undersökningar av effekten som i dag och man har inte nödvändigtvis tagit ställning till medlens verkningstid.
Då verkställigheten av EU:s biocidförordning framskrider krävs undersökningar för alla produkter som visar hur effektiva de är. Undersökningarna av produkternas effekt görs under kontrollerade laboratorieförhållanden. Om ett medel utlovar skydd i fem timmar, får inte ens en mygga sticka under provtiden på fem timmar. Antalet myggor och myggarter, hur stor lockelse personen utövar på dem eller till exempel svettning under fysisk aktivitet kan påverka upplevelsen av hur effektivt eller ineffektivt ett myggmedel är.
-
I Finland får man endast sälja och använda sådana biocidprodukter som Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) har godkänt. Användning av produkter köpta utomlands är lagstridigt i Finland, om de inte har Tukes godkännande. Man identifierar en godkänd produkt utifrån Tukes tillståndsnummer. De godkända produkterna finns antingen i KemiDigi biocidregistret.
Tullen har till uppgift att se till att icke-godkända biocidprodukter inte kommer in i Finland. För Tullens del innebär detta övervakning av biocidprodukter som importeras från såväl länder utanför EU som från andra EU-länder. Tullen beslagtar otillåtna utländska produkter, som antingen ska returneras till landet de kom från eller förstöras här av importören, på importörens bekostnad.
-
I Finland är det tillåtet att sälja och använda endast insektsmedel och insektsgift som är godkända av Tukes. Produkterna ska ha en etikett på finska och svenska och på dessa ska Tukes tillståndsnummer stå. De preparat som Tukes har godkänt finns i KemiDigis Biocidregister.
I kemikalielagen och biocidförordningen finns föreskrivet om insektsmedel. 5 kap. i kemikalielagen 9.8.2013/599 berör försäljning av biocidprodukter. Insektsrepellent (avvisande funktion) och insektsgift (dödande funktion) räknas till biocidpreparat. I 27 § kap. 5 står följande:
”Biocidprodukter får inte släppas ut på marknaden eller användas utan att produkten godkänts, om inte något annat föreskrivs nedan eller i biocidförordningen. Beslut om godkännande fattas av Säkerhets- och kemikalieverket.”Det pågår en övergångstid mellan den nationella lagstiftningen och biocidförordningen, då en del av produkterna på marknaden är godkända enligt nationell lagstiftning och en del är godkända enligt biocidförordningen.
-
De insektsmedel och insektsgift som inte har godkänts av Tukes är olagliga i Finland. Ingen kontrollerar säkerheten hos olagliga produkter eller ansvarar för deras säkerhet eller verkning. En sträng lagstiftning gäller för biocidprodukter just för att de är farliga kemikalier. Om du beställer produkter som saknar tillstånd kan du inte vara säker på vilka kemikalier och hur mycket av dem de innehåller. Om du använder produkter som inte godkänts av Tukes riskerar du dessutom din hälsa och den omgivande miljön.
-
Köp endast produkter som Tukes godkänt och följ anvisningarna för dem. Produkterna är säkra endast då bruksanvisningarna följs. Produkterna som Tukes godkänner ska påvisas vara effektiva för att de ska kunna godkännas för användning. I biocidförordningen har väldigt stränga krav fastställts för effektivitet. Numera krävs det påvisad effektivitet även för nationella produkter.
-
Biocidprodukter, som myggmedel också räknas som, håller en begränsad tid. På förpackningen framgår uppgiften om hur länge medlet går att använda. Därefter kan sammansättningen på myggmedlet förändras och det är kanske inte längre effektivt eller säkert att använda. Eftersom myggmedel är farliga kemikalier ska de göras av med som farligt avfall. Tomma förpackningar kan sorteras som blandavfall.
-
Permetrin är inte ett insektsmedel utan ett effektivt insektsgift som dödar de insekter som kommer i beröring med det. Permetrin har klassificerats som mycket giftigt för vattenlevande organismer och orsakar långvariga skadliga effekter på miljön. Därför godkänns inte permetrin alls numera för någon användning där den kan hamna i miljön. Produkter som innehåller permetrin är i allmänhet endast godkända som produkter för inomhusbruk. Om till exempel kläder behandlas med permetrin hamnar kemikalierna i våra vatten vid regn eller från tvättmaskinen via avloppssystemet. Detta är ytterst skadligt för miljön och dessutom olagligt: I Finland finns inga permetrinpreparat som är godkända för behandling av friluftskläder.
-
Man känner inte helt till funktionsmekanismerna bakom insektsmedel. Enligt nuvarande forskningsdata kan de kemikalier som används som insektsmedel påverka insekters luktreceptorer på många olika sätt. Störningar i luktreceptorerna påverkar i sin tur luktreceptorneuronerna vilket leder till störningar i insekternas beteende.
-
Insektsgift, d-alletrin och pralletrin används som verksamma ämnen i förångare. Dessa ämnen är nervgift för insekter. Apparaternas funktion är baserad på att insekterna känner av giftet i luften och försöker undvika det. Bedömningen om dessa verksamma ämnen pågår fortfarande på EU-nivå, så för närvarande har vi ännu inga noggranna uppgifter om riskerna för andra organismer vid användning av dessa preparat.
Giftet avmattas snabbt i luften, så det kan antas att effekterna förblir lokala. Riskerna för omgivningen är sannolikt störst på platser där apparaten används oavbrutet på samma ställe längre stunder. Extra försiktighet bör vidtas nära små vattensystem, för de verksamma ämnena har klassificerats som mycket farliga för vattenlevande organismer, långvariga skadeverkningar. För att minimera riskerna har produkterna märkts med varningstext: ”Farligt för bin” och ”Bruk nära blommande växter och bikupor är förbjudet”.
-
Det finns inget entydigt svar på detta. Olika verksamma ämnen fungerar på olika sätt och halten av dem varierar mellan olika insektsmedel. På marknaden finns alltså produkter som innehåller olika mängder verksamma ämnen.
-
Preparaten är effektiva och säkra att använda, men vissa av de verksamma ämnena kan irritera hud och ögon. Dessutom kan vissa produkter innehålla sensibiliserande ämnen till exempel som doftämne. Läs etiketten på produkten och följ alltid anvisningarna. Om du får symptom av ett medel ska du sluta använda det.
-
Alla fästingmedel på marknaden är säkra om du använder dem enligt anvisningarna.
Fästingmedlens verkningstid baseras på tester som genomförts på frivilliga personer i ett laboratorium.Fästingar sprider farliga sjukdomar och det är bra att komma ihåg att inget fästingmedel ger fullständigt skydd. Det bästa sättet att skydda sig mot fästingar är att använda täckande kläder.
-
Vi rekommenderar inte hemmagjorda medel. Du kan inte vara säker på hur trygga de är om du inte förstår kemin och egenskaperna i ämnena som används eller ämnenas eventuella synergieffekter. Effekten av hemmagjorda medel känner man inte heller till.
Eteriska oljor är också kemikalier på samma sätt som godkända verksamma ämnen. I godkända verksamma ämnen finns både beståndsdelar från växter och syntetiska ämnen. Säkerheten och effekten av godkända verksamma ämnen har undersökts genom omfattande undersökningar.
Om du vill skydda dig från fästingar eller andra insekter med hjälp av annat än kläder ska du använda butikernas produkter. De är bedömda av sakkunniga och ansvaret för produkten och säkerheten ligger hos företaget som släpper ut produkten på marknaden.
-
Produkterna är säkra för människor om de används enligt anvisningarna. I förångande apparater används oftast gift mot myggor, d-alletrin eller pralletrin. De fungerar som nervgift mot insekter. Vid användning på fel sätt kan produkterna dock vara farliga även för människor. Sitt inte i direkta närheten av apparaten och undvik att andas in ångan.
Tukes har bedömt risken med apparater som fungerar med giftdynor vid användning där apparaten används utomhus på en jämn yta, såsom till exempel på en terrass.
En del av apparaterna marknadsförs som transportabla. Tukes har inte bedömt riskerna vid sådan användning där apparaten transporteras med någonstans.