Miten torjut hyönteisiä kotioloissa?
Hyönteisten torjuntaan on olemassa kahdenlaisia valmisteita: hyönteiskarkotteita ja hyönteismyrkkyjä. Lähtökohtaisesti hyönteisiä karkottavat valmisteet ovat ympäristölle vähemmän haitallisia kuin hyönteismyrkyt, joiden tehtävä on tappaa.
Molemmat valmistetyypit tarvitsevat luvan ennen markkinoille pääsyä. Suomessa kemikaalilain ja biosidiasetuksen mukaisesti hyväksytyt valmisteet on lueteltu biosidirekisterissä. Hyönteismyrkyt löytyvät valmisteryhmästä 18 ja hyönteiskarkotteet valmisteryhmästä 19.
Hyönteiskarkotteiden käyttö
Paras suoja hyönteisiä vastaan on peittävä vaatetus. Kotipihalla hyttysiä voi myös yrittää vähentää poistamalla seisovan veden altaat, joissa hyttyset lisääntyvät. Hyttyset eivät myöskään viihdy avoimella pihalla. Huomioi nämä asiat, jos käytät hyönteiskarkotteita:
- Lue valmisteen käyttöohje ja noudata annettuja annostelu- ja levitysohjeita.
- Käytä karkotteita vain tarvittaessa ja vain kohtiin, joita ei voi peittää vaatteilla.
- Valmistetta ei suositella levitettäväksi kasvoihin. Älä käytä valmistetta pienten lasten iholle.
- Säilytä valmisteet lasten ulottumattomissa ja erillään elintarvikkeista ja eläinravinnosta.
- Huomioi, että jotkut valmisteet (esim. DEET-tehoainetta sisältävät) voivat vaurioittaa vaatteiden materiaalia.
Hyönteisten torjunta sisätiloissa
Sisätiloissa voi joskus olla lentäviä ja ryömiviä hyönteisiä, kuten kärpäsiä ja muurahaisia. Hyönteisiä saattaa löytyä myös keittiön kaapeista. Tärkein keino torjua hyönteisiä on siivota ruuantähteet ja muu lika. Myös liima-ansoja voi käyttää hyönteisten torjunnassa. Siisti ja hyvin hoidettu asunto ei ole tuhohyönteisten mieleen.
Jos käytät hyönteismyrkkyjä:
- Noudata valmisteiden käyttöohjeita.
- Valitse hyönteismyrkky torjuttavan lajin mukaan.
- Älä käytä valmistetta lasten läsnä ollessa, äläkä anna valmistetta lasten käyttöön.
- Vie lemmikit pois käsiteltävästä huoneesta ja peitä akvaariot.
- Tuuleta tilat tarvittaessa käsittelyn jälkeen.
Lutikoiden ja torakoiden esiintyminen Suomessa on lisääntynyt matkailun myötä. Niiden torjunta kotikonstein on haastavaa. Yleensä se vain pitkittää ongelmaa ja saattaa pahimmillaan levittää hyönteiset naapuriin. Jos havaitset lutikoita asunnossasi, turvaudu heti ammattimaiseen tuholaistorjuntaan. Jos asut rivi- tai kerrostalossa, ota heti yhteyttä myös isännöitsijään, koska lutikka ja torakka leviävät myös asunnosta toiseen.
Näin ehkäiset lutikoiden leviämistä kotiisi
Matkalla
- Tarkista majapaikassa, näkyykö sängyssä tai sohvassa merkkejä lutikoista: pieniä mustia pilkkuja patjassa ja sängyn tai sohvan rakenteissa.
- Älä säilytä matkalaukkua sängyn lähellä tai alla. Laita pesuun menevät vaatteet muovipussiin ja tyhjennä kotona suoraan pyykkikoneeseen.
- Jos ihollasi on aamulla pieniä kutisevia puremajälkiä, se voi olla merkki luteista.
Matkalta kotiin palattaessa
- Jos epäilet yöpyneesi paikassa, jossa oli lutikoita, pese kaikki vaatteet tai pakasta mukana olleet tavarat.
- Jos mahdollista, pakkaa matkalla mukana olleet vaatteet ja matkalaukku jo ulkona esimerkiksi jätesäkkiin ja vie ne jätesäkeissä pakastimeen. Älä levittele matkatavaroita asunnossa.
Ostaessasi käytettyjä huonekaluja tai vaatteita
- Ennen ostopäätöstä, tarkista, näkyykö huonekalussa merkkejä lutikoista.
- Lämpö- tai kylmäkäsittele käytetyt huonekalut, jos se on mahdollista.
- Pese käytetyt vaatteet riittävän kuumassa lämpötilassa (60 °C).
Lue myös: Lutikka leviää matkatavaroissa ja käytetyissä huonekaluissa
Erotatko paperitoukan sokeritoukasta?
Paperitoukka on melko uusi laji suomalaisissa kodeissa ja monesti se sekoitetaan meille tutumpaan sokeritoukkaan. Toukkien erottaminen voi olla haastavaa, sillä paperitoukka muistuttaa ulkonäöltään hyvin paljon sokeritoukkaa. Sokeritoukka viihtyy tunnetusti kosteissa paikoissa ja siksi sen yleensä löytää kylpyhuoneen lattialta. Paperitoukka sietää paremmin alhaisempaa ilmakosteutta, eikä sen esiintyminen rajoitu asunnon kosteisiin tiloihin.
Paperitoukka (vasen) on olemukseltaan karvaisempi ja sen peräsukaset ovat pidemmät kuin sokeritoukalla (oikea).
Paperitoukan torjunta
Ihmiselle paperitoukka on vaaraton. Se aiheuttaa hyvin harvoin tuhoa asunnolle tai sen irtaimistolle. Syytä huoleen ei siis ole, jos paperitoukkia löytyy asunnosta. Jotkut voivat kuitenkin kokea sen epämiellyttäväksi. Jos havaitset paperitoukkia, toimi näin:
- Pidä huolta asunnon siisteydestä. Pidä keittiön työtasot ja lattialistat puhtaana. Imuroi muruset ja ruuantähteet myös lieden takaa ja muista vaikeapääsyistä paikoista.
- Torju ja seuraa paperitoukkien esiintyvyyttä liima-ansoilla.
- Älä torju paperitoukkia itse hyönteismyrkyillä. Paperitoukkien torjunta myrkyillä on hyvin vaikeaa ja onnistuu harvoin kaupan hyönteismyrkyillä.
- Jos paperitoukkia on paljon tai niistä täytyy päästä kokonaan eroon, ota yhteyttä tuholaistorjujaan. Varmista, että torjunta tehdään syötittämällä, eikä ruiskuttamalla, sillä syöttivalmisteet toimivat ruiskutettavia valmisteita paremmin.
- Jos asut taloyhtiössä, ota yhteyttä isännöitsijään. On tärkeää selvittää, kuinka laajalle paperitoukka on levinnyt ja hävittää se samanaikaisesti kaikista asunnoista.
Paperitoukan ja sokeritoukan lisäksi Suomessa voi tavata myös uunitoukkia, paanutoukkia ja kalvastoukkia, jotka ovat paperitoukkien ja sokeritoukkien tapaan ihmisille vaarattomia. Kaikki edellä mainitut kuuluvat toukkasukahäntäisten hyönteislahkoon.
Hyönteisten torjunta ulkona
Ulkona lentää ja ryömii monenlaisia hyönteisiä, jotka ovat lähes poikkeuksetta ihmiselle vaarattomia. Hyönteiset ovat tärkeä osa ympäristömme monimuotoisuutta, ja ne ovat oleellisia ekosysteemimme toiminnan kannalta. Hyönteismyrkkyjen vaikutukset eivät rajaudu torjuttavaan lajiin vaan ulos levitettävä myrkky vaikuttaa kaikkiin käsittelyalueen hyönteisiin. Harkitse siis tarkkaan ennen kuin torjut hyönteisiä ulkona, koska ne mm.
- toimivat pölyttäjinä
- toimivat hajottajina
- ehkäisevät haitallisten vieraslajien leviämistä
- ovat tärkeä ravinnonlähde monille eläimille
- parantavat maaperää.
Lue myös lisätietoja Tukesin tiedotteista:
- Eläimille tarkoitettujen hyönteismyrkkyjen ja -karkotteiden myynti: vain hyväksyttyjä valmisteita saa myydä ja käyttää
- Muista, että hyttysmyrkyt ovat vaarallisia pölyttäjille – käytä vain Tukesin hyväksymiä valmisteita
- Muurahaismyrkyt ovat vaarallisia pölyttäjille – mieti, onko käyttö todella tarpeen
- Älä altista itseäsi tai ympäristöäsi turhille riskeille – käytä vain Tukesin hyväksymiä hyttyskarkotteita ja noudata käyttöohjeita
- Vältä turhaa biosidien käyttöä hyönteisten torjunnassa
Usein kysyttyä
-
Vuonna 2012 voimaan tulleen EU:n biosidiasetuksen mukaisesti hyttyskarkotteiden tehoaineiden riskit arvioidaan ja arvioinnin perusteella tehdään EU-tason päätös kunkin tehoaineen hyväksymisestä, rajoittamisesta tai kieltämisestä. Tällä hetkellä osasta tehoaineita on valmistunut riskinarvio ja niiden hyväksymisestä on tehty päätös, osalle tehoaineista työ on vielä kesken. EU-markkinoilla olevien hyttyskarkotteiden tehoaineista ei yksikään ole tullut kielletyksi.
Tehoaineiden hyväksymispäätösten jälkeen kyseistä ainetta sisältäville valmisteille on pitänyt hakea lupaa jäsenmaista. Suomessa markkinoille hyväksytyistä karkotevalmisteista osa on hyväksytty EU:n biosidiasetuksen mukaisesti. Osa valmisteista odottaa vielä tehoaineen hyväksymispäätöstä, joten ne on hyväksytty kansallisen kemikaalilain mukaisesti.
Suomessa tällä hetkellä markkinoille hyväksytyissä hyttyskarkotevalmisteissa on samoja tehoaineita kuin aikaisemminkin. Valmisteissa tehoaineiden pitoisuudet vaihtelevat. Valikoimista löytyy myös valmisteita, joissa tehoaineiden pitoisuus on sama kuin esimerkiksi 10 vuotta sitten markkinoilla olleissa valmisteissa.
-
Tämä on mahdollista sen vuoksi, että kemikaalilain mukaisesti hyväksyttyjen valmisteiden tehokkuutta ei tutkittu yhtä tarkkaan kuin EU:n biosidiasetus nykyisin edellyttää. Osa valmisteista on hyväksytty markkinoille kansallisen kemikaalilain mukaisesti. Näiden osalta ei aiemmin ole vaadittu niin laajoja tehokkuustutkimuksia kuin nykyään eikä vaikutusaikoihin ole välttämättä otettu kantaa.
EU:n biosidiasetuksen toimeenpanon edetessä kaikista valmisteista vaaditaan tutkimukset, joilla osoitetaan valmisteiden tehokkuus. Tutkimukset valmisteiden tehokkuudesta tehdään kontrolloiduissa laboratorio-olosuhteissa. Jos valmiste lupaa suojan viideksi tunniksi, yksikään hyttynen ei kokeessa saa pistää tuon viiden tunnin aikana. Hyttysten esiintymismäärä ja hyttyslajit, henkilön houkuttelevuus hyttysille tai vaikkapa hikoilu aktiivisen liikunnan aikana voi vaikuttaa kokemukseen karkotteiden tehokkuudesta tai tehottomuudesta.
-
Suomessa saa myydä ja käyttää vain sellaisia biosidivalmisteita, jotka Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on hyväksynyt. Ulkomailta ostettujen valmisteiden käyttö Suomessa on lainvastaista, ellei valmiste ole Tukesin hyväksymä. Hyväksytyn valmisteen tunnistaa Tukesin lupanumerosta. Hyväksytyt valmisteet löytyvät KemiDigin biosidirekisteristä.
Tullin tehtävänä on valvoa, että hyväksymättömiä biosidivalmisteita ei tuoda Suomeen. Tullin osalta tämä tarkoittaa sekä EU:n ulkopuolelta että toisista EU-maista tuotavien biosidivalmisteiden valvontaa. Tulli pidättää ulkomailta tilatut luvattomat valmisteet ja tällaiset valmisteet on joko palautettava Suomen alueen ulkopuolelle tai hävitettävä täällä maahantuojan toimesta ja kustannuksella.
-
Suomessa saa myydä ja käyttää vain Tukesin hyväksymiä hyönteiskarkotteita ja hyönteismyrkkyjä. Tuotteen myyntipakkauksessa pitää olla tiedot suomeksi ja ruotsiksi sekä siinä on oltava Tukesin lupanumero. Tukesin hyväksymät valmisteet löytyvät KemiDigi:n Biosidirekisteristä.
Hyönteiskarkotteista on säädetty kemikaalilaissa ja biosidiasetuksessa. Kemikaalilain 9.8.2013/599 5 luku koskee biosidivalmisteiden myyntiä. Hyönteiskarkotteet (toimintatapa: karkottaa) ja hyönteismyrkyt (toimintatapa: tappaa) luetaan biosidivalmisteiksi. 5 luvun 27 § sanoo näin:
”Biosidivalmistetta ei saa saattaa markkinoille eikä käyttää ilman valmisteen hyväksymistä, ellei jäljempänä tai biosidiasetuksessa toisin säädetä. Hyväksymisestä päättää Turvallisuus- ja kemikaalivirasto.”Käynnissä on siirtymäaika kansallisen lainsäädännön ja biosidiasetuksen välillä, jolloin osa valmisteista on markkinoilla kansallisen lainsäädännön mukaan hyväksyttynä ja osa biosidiasetuksen mukaan hyväksyttynä.
-
Jos hyönteiskarkotteet tai -myrkyt eivät ole Tukesin hyväksymiä, ne ovat laittomia Suomessa. Kukaan ei tarkista laittomien valmisteiden turvallisuutta, eikä vastaa niiden turvallisuudesta tai tehokkuudesta. Biosidivalmisteita koskee tiukka lainsäädäntö nimenomaan siksi, että ne ovat vaarallisia kemikaaleja. Jos tilaat luvattomia valmisteita, et voi olla varma mitä kemikaaleja ne sisältävät ja kuinka paljon. Jos käytät valmisteita, jotka eivät ole Tukesin hyväksymiä, riskeeraat lisäksi oman terveytesi ja ympäristön.
-
Osta vain Tukesin hyväksymiä valmisteita ja noudata niiden käyttöohjeita. Valmisteet ovat turvallisia vain, kun noudatat käyttöohjeita. Tukesin hyväksymien valmisteiden tulee osoittaa tehokkuutensa, jotta ne voidaan hyväksyä käyttöön. Biosidiasetuksessa on määritelty erittäin tiukat vaatimukset tehokkuudelle. Myös kansallisilta valmisteilta vaaditaan nykyään tehokkuuden todistamista.
-
Biosidivalmisteet, joita hyttyskarkotteetkin ovat, säilyvät rajatun ajan. Pakkauksen kyljessä on tieto siitä, mihin asti karkote on käyttökelpoinen. Tämän jälkeen hyttyskarkotteen koostumus voi muuttua, eikä se välttämättä ole enää tehokas tai turvallinen käyttää. Koska hyttyskarkotteet ovat vaarallisia kemikaaleja, tulee ne hävittää vaarallisena jätteenä. Tyhjät pakkaukset voi laittaa sekajätteeseen.
-
Permetriini ei ole karkote, vaan voimakas hyönteismyrkky, joka tappaa sen kanssa kosketuksiin joutuvat hyönteiset. Permetriini on luokiteltu erittäin myrkylliseksi vesieliöille ja se aiheuttaa pitkäaikaisia haittavaikutuksia ympäristössä. Tästä syystä permetriiniä ei nykyään hyväksytä mihinkään sellaiseen käyttöön, josta se voisi kulkeutua ympäristöön. Permetriiniä sisältävät valmisteet ovatkin yleensä vain sisäkäyttöön hyväksyttyjä valmisteita. Jos permetriinillä käsittelee esimerkiksi vaatteita, sateessa tai pesukoneesta viemäristön kautta kemikaalia joutuu vesistöön. Tämä on ympäristölle erittäin haitallista ja lisäksi lainvastaista: Suomessa ei ole yhtäkään permetriinivalmistetta, joka olisi hyväksytty ulkoiluvaatteiden käsittelyyn.
-
Hyönteiskarkotteiden toimintamekanismeja ei täysin tunneta. Tämänhetkisen tutkimustiedon perusteella karkotteina käytetyt kemikaalit voivat vaikuttaa monilla eri tavoin hyönteisten hajureseptoreihin. Häiriöt hajureseptoreissa puolestaan vaikuttavat hajureseptorineuroneihin, joka johtaa häiriöihin hyönteisten käytöksessä.
-
Höyrystimissä on käytetty tehoaineina hyönteismyrkkyjä, d-alletriinia ja pralletriinia. Nämä aineet ovat hyönteisille hermomyrkkyjä. Laitteiden toiminta perustuu siihen, että hyttyset aistivat ilmassa olevan myrkyn ja pyrkivät välttämään sitä.
Tehoaine d-alletriini on nykyisin kielletty. Pralletriinin arviointi on valmistunut EU-tasolla, mutta tällä hetkellä meillä ei ole vielä tarkkaa tietoa valmisteiden käytön riskeistä muille eliöille.
Myrkky laimenee ilmassa nopeasti, joten oletettavasti sen vaikutukset jäävät paikallisiksi. Riskit ympäristölle ovat todennäköisesti suurimmat paikoissa, joissa laitetta käytetään samassa kohdassa pitkiä aikoja yhtäjaksoisesti. Erityistä varovaisuutta kannattaa noudattaa pienten vesistöjen lähellä, sillä tehoaineet on luokiteltu erittäin vaarallisiksi vesieliöille, pitkäaikaisia haittavaikutuksia. Riskien minimoimiseksi valmisteisiin on merkitty varoituslauseet: ”Vaarallista mehiläisille” ja ” Käyttö kukkivien kasvien ja mehiläispesien lähellä kielletty”. Huomioi myös, että Thermacell on hyväksytty käytettäväksi vain rakennusten ulkopuolella, kuten terasseilla tai pihoilla. Täten käyttö pihapiirin ulkopuolella esimerkiksi marjametsässä on kielletty.
-
Tähän ei ole yksiselitteistä vastausta. Eri tehoaineet toimivat eri tavoin ja niiden määrät vaihtelevat karkotteen mukaan. Markkinoilla on siis valmisteita, joissa on erilaisia määriä tehoainetta.
-
Valmisteet ovat tehokkaita ja turvallisia käyttää, mutta osa tehoaineista saattaa ärsyttää ihoa tai silmiä. Lisäksi joissain valmisteissa saattaa olla herkistäviä aineita esim. hajusteina. Tutustu valmisteen etikettiin ja noudata aina käyttöohjeita. Jos saat oireita jostain karkotteesta, lopeta sen käyttö.
-
Kaikki markkinoilla olevat punkkikarkotteet ovat turvallisia, kun käytät niitä käyttöohjeiden mukaan. Punkkikarkotteiden suoja-ajat perustuvat laboratoriossa vapaaehtoisille henkilöille tehtyihin kokeisiin.
Punkit levittävät vaarallisia tauteja ja on hyvä pitää mielessä, ettei mikään punkkikarkote anna täydellistä suojaa. Paras tapa suojautua punkeilta on käyttää peittävää vaatetusta.
-
Emme suosittele itsetehtyjä karkotteita. Et voi olla varma niiden turvallisuudesta, jos et ymmärrä käytettävien aineiden kemiaa ja ominaisuuksia tai aineiden mahdollisia yhteisvaikutuksia. Itsetehtyjen karkotteiden tehokkuudesta ei ole myöskään tietoa.
Myös eteeriset öljyt ovat kemikaaleja samoin kuin hyväksytyt tehoaineet. Hyväksytyissä tehoaineissa on sekä kasveista peräisin olevia ainesosia että synteettisiä aineita. Hyväksyttyjen tehoaineiden turvallisuus ja tehokkuus on tutkittu laajoilla tutkimuksilla.
Jos haluat suojata itseäsi punkeilta tai muilta hyönteisiltä muuten kuin vaatetuksen avulla, niin käytä kaupan valmisteita. Ne ovat asiantuntijoiden arvioimia ja vastuu valmisteesta ja sen turvallisuudesta on yrityksellä, joka saattaa valmisteen markkinoille.
-
Valmisteet ovat turvallisia ihmisille, kun käytät niitä käyttöohjeiden mukaan. Höyryttävissä laitteissa käytetään yleensä hyttysmyrkkyä, d-alletriinia tai pralletriinia. Ne ovat hermomyrkkyä hyönteisille. Väärinkäytettynä valmisteet voivat kuitenkin olla vaarallisia myös ihmisille. Älä istu laitteen välittömässä läheisyydessä ja vältä höyryn hengittämistä.
Tukes on arvioinut myrkkytyynyillä toimivien laitteiden riskin sellaisessa käytössä, jossa laitetta käytetään ulkona tasaisella pinnalle kuten esimerkiksi terassilla.
Osaa laitteista markkinoidaan mukana kuljetettavaksi. Tukes ei ole arvioinut riskejä sellaisessa käytössä, jossa laitetta kuljetetaan mukana.