Grundande av produktionsanläggning och utredning om verksamhetens tillståndsplikt

Produktionsanläggningen ska ta i beaktande kemikaliesäkerheten under alla skeden i anläggningens livscykel, från grundandet av anläggningen till anläggningens nedläggning.

Grundande av anläggning

En produktionsanläggning som lagrar eller hanterar farliga kemikalier i stor utsträckning behöver Tukes tillstånd. Uppskatta med hjälp av kemikalieförteckningen och relationstalet, om verksamheten är omfattande eller inte.

Ansök om det erforderliga tillståndet för omfattande verksamhet i god tid, minst 8 månader innan ibruktagningen av den nya verksamheten. Den information som krävs för en tillståndsansökan presenteras i denna anvisningen (på finska). Vid utformandet av ansökan kan du kan använda ansökningsblanketten. Behandlingen av ansökan innefattar skeden för begäran av prövningar och utlåtanden.

Om mängderna farliga kemikalier på din anläggning är små, betraktas aktiviteten som mindre omfattning och det är tillräckligt med en anmälan till räddningsmyndigheterna.

Grundande av produktionsanläggning förutsätter att man utreder olycksriskerna orsakade av kemikalier. Beroende på olyckans konsekvensområde bestäms anläggningens placering. Vid placeringen ska man beakta bebyggd miljö, natur- och grundvattenområden samt områdets planläggning. Omgivningens sårbarhet uppskattas med kriterier som Tukes har fastställt (pdf, 1,5 MB, på finska).

Projektering och byggande av anläggning

I bra anläggningsplanering beaktas risk- och säkerhetsanalyser samt de lösningar och handlingsdirektiv som utformats på basis av dem, för att minska risken för olyckor.

Du kan välja vilket riskanalysförfarande som används, men förfarandet ska vara lämpligt för den verksamhet som granskas och för verksamhetens omfattning. Framför skriftligt i tillståndsansökan vilka förfaranden som har använts och vilka slutsatser som har uppnåtts med hjälp av dem.

I planering av anläggning ska följande saker beaktas:

  • Identifiera speciellt de ställen i verksamhet där läckage kan uppstå och bedöm konsekvenserna av de eventuella läckagen.
  • Hitta lösningar för att förebygga läckage och för att begränsa konsekvenserna av läckage.
  • Motivera i ansökan tillräckligheten av de medel som använts, eller varför de inte behövs.
  • Observera följande i riskanalysen:
    • anordningarnas integritet, varför anordningen inte läcker?
    • störningar i processerna
    • hantering av läckage 
    • antändningskällor och förebyggande av dem.
    • förhindrande av spridning av bränder, explosioner och giftiga gaser
    • kemikalier och t.ex. tryck och ånga.

De säkerhetskrav som ska följas i anläggningarna baseras på förordningar och på de åtgärder som hittats genom anläggningens riskbedömning. (Lag om säkerhet vid hantering av farliga kemikalier och explosiva varor 390/2005Länk till en annan webbplats, Öppnas i en ny flik ja Statsrådets förordning om säkerhetskraven vid industriell hantering och upplagring av farliga kemikalier 856/2012Länk till en annan webbplats, Öppnas i en ny flik). Anläggningarna kan även uppfylla säkerhetskraven genom att följa olika tekniska standarder ja anvisningar, genom att följa dem uppfylls bestämmelsernas krav.

Såhär skapar du en kemikalieförteckning

Kemikalieförteckningar upprätthålls i KemiDigi-systemet. Mer information

Såhär beräknar du relationstal

Med räknaren på KemiDigi kan du ta reda på verksamhetens omfattning.

Ansök om tillstånd från Tukes för verksamheten i god tid innan byggarbetets påbörjan. Målsatt behandlingstid för tillstånd för ny anläggning är 8 månader.

Om verksamheten faller under den tillåtna gränsen, men överskrider anmälningsgränsen, meddela det lokala räddningsverket om verksamheten.

Kemikalieförteckning

Ta reda på kemikalens maximala upplagsvolym, farlighetsklass, kategori och klausuler. De farliga egenskaperna hittar du i säkerhetsdatabladet vid punkt 2.1. Säkerhetsdatabladet får du från kemikalieleverantören.

Exempel på säkerhetsdatabladets punkt 2.1:

2. Identifiering av faran

2.1. Ämnets eller blandningens klassificering 1272/2008 (CLP)

Flam. Liq. 1, H224
Asp. Tox. 1, H304
Skin Irrit. 2, H315
STOT SE 3, H336
Muta. 1B, H340
Carc. 1B, H350
Repr. 2, H361
Aquatic Chronic 2, H411

En bild från det ställe i säkerhetsbladet där kemikaliens farliga egenskaper framkommer.

En bild från det ställe i säkerhetsbladet där kemikaliens farliga egenskaper framkommer.

I exemplet beskriver t.ex. ”Flammable liquid” farlighetsklassen, nummer 1 som följer beskriver dess kategori, och ”H224” farlighetsklausulen.

När du använder en blandning som du har berett genom att blanda minst ett ämne som är klassificerat som farligt med andra ämnen ska du ta reda på blandningens klassificering.

En vattenutspädd kemikalie är ett exempel på en sådan blandning. Du får hjälp av kemikaliens leverantör eller andra experter i kemikalieklassificering. Ju ofarligare kemikalien är, desto mindre skyldigheter har du.

Kemikaliers maximala upplagsmängd beräknas utifrån cisternernas helhetskapacitet, även om cisternerna aldrig skulle fyllas helt. Även kemikalier i processanordningar ska tas i beaktande.

Grunderna för beräkning och exemplet