Hoppa till innehåll

En gammal elapparat i dåligt skick kan orsaka brand

Mediatiedote
Utgivningsdatum 2.12.2024 8.00 | Publicerad på svenska 2.12.2024 kl. 12.26
Pressmeddelande

En gammal och sliten eller smutsig elapparat kan orsaka brand eller olycksfall. Varje år orsakar elapparater eller elinstallationer över 2 000 bränder i Finland, varav en del utvidgas till byggnadsbränder. Människor skadas och kan till och med omkomma i bränderna. Genom att sköta underhållet av elapparaterna i ditt hem och använda dem enligt bruksanvisningarna kan du förebygga både elbränder och elolyckor.

I fjol registrerades sammanlagt 2 260 bränder som börjat i elektrisk utrustning eller vid elinstallation i räddningsväsendets PRONTO-databas. Flest elbränder uppstod i elspisar eller -ugnar (860). Enligt PRONTO började ca 190 lampor, ca 100 elektriska bastuugnar, ca 80 mikrovågsugnar, ca 60 tvättmaskiner och ca 50 kylanordningar. Batteriet eller laddaren i småelektronik nämndes som antändningsorsak i 65 fall. 44 stycken bränder från luftkonditioneringsanläggningar eller ventilationskanaler hade registrerats i PRONTO. I denna grupp anges en del av bränderna från fläktarna. PRONTO-registret har ingen egen klassificering för fläktar. 

Orsaken till brand i en elapparat är ofta människans agerande: vårdslöshet, agerande i strid mot bruks- och installationsanvisningarna eller försummelse av underhåll av elapparaten. Dåligt skick, åldrande och fel i elapparaten ökar brandrisken. Även människans funktionsförmåga påverkar brandsäkerheten. Kan man till exempel använda elapparater rätt, förstår man apparaternas bruks- och säkerhetsföreskrifter, klarar man byta batteri i brandvarnaren, kalla på hjälp eller ta sig ut ur bostaden i en nödsituation.   

Kontrollera elapparaternas skick – byt ut en gammal apparat som är i dåligt skick mot en ny

För att hemmet ska hållas säkert måste man kontrollera skicket på elapparater och -anordningar och regelbundet underhålla dem. Observerade fel och brister ska åtgärdas. Detsamma gäller fritidsbostäder.

–    Konsumenten kan ha en föreställning om att elapparaten utan bekymmer kan användas till världens ände. I verkligheten slits elapparaterna i användning och når ett slut av sin livslängd. Om deras skick inte kontrolleras och underhållet inte utförs ökar risken för brand i anordning, säger Jukka Lepistö, överinspektör vid Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes). 

Vid fel på elektrisk utrustning som varit i bruk länge är varningssignaler ofta:

  • konstigt ljud från elapparaten, t.ex. att lamporna knastrar
  • apparatens brytare blir stel och/eller mörknar
  • signalljusen blinkar eller fungerar inte
  • apparatens ej önskade upphettning
  • apparatens komponenter mörknar.

Det lönar sig att byta ut en gammal elapparat som är i dåligt skick. På så sätt kan du minska brandriskerna hemma hos dig.  

Flest bränder uppstår vid vårdslös användning av spisen – fäst också uppmärksamhet vid fläktens skick

Cirka 800–900 elbränder per år orsakas på ett eller annat sätt av spisen. Orsaken till en spisbrand är mycket sällan ett fel som beror på själva spisen, oftast beror orsaken på människans vårdslöshet, oförsiktighet eller brådska. Den vanligaste orsaken till brand är att spisen glöms på eller av misstag kopplas på, varvid material på spisen eller i närheten antänds och branden i allmänhet sprids ganska snabbt till närliggande konstruktioner. 

En dåligt känd risk är bränder från äldre och hårt använda spisfläktar. Försäkringsbolagen har undersökt bränder som härstammar från spisfläktar med glidreglage och har kontaktat Tukes om denna oro. Tukes har testat de glidreglage som finns på marknaden, men det har inte upptäckts något fel i dem som skulle kräva att de dras tillbaka från marknaden. Problemet gäller uttryckligen spisfläktar där det har samlats fett och smuts under årens lopp och som har blivit defekta i användningen.

 – Spisfläkten ska rengöras regelbundet och dess skick ska följas upp. I gamla spisfläktar kan komponenter, bl.a. glidreglage, smutsas ned på insidan på ett ödesdigert sätt. En brand som antänds på spisen sprids lätt till spisfläkten när föroreningar som samlats på fläktens inre ytor antänds. Det lönar sig att byta ut en urgammal, dåligt fungerande fläkt mot en ny, säger Lepistö.

Kom ihåg grundreglerna

  • Använd elapparater rätt och endast under förhållanden och på platser som är avsedda för dem.
  • Följ bruksanvisningarna och se till att utrustningens användningsmiljö förblir i enlighet med anvisningarna.
  • Se till att följa upp skicket och underhålla apparaten tillräckligt.
  • Reparera defekta installationer utan dröjsmål och underhåll den defekta elapparaten eller byt till en ny.
  • Kom ihåg att vara försiktig med el, särskilt i fuktiga utrymmen och utomhus. 

Myndigheten kontrollerar inte elapparater på förhand 

Merparten av finländarna (89 % av undersökningen 2022) tror att myndigheten förhandsgranskar de elektriska apparater som kommer ut på marknaden. Det stämmer inte, utan den obligatoriska förhandsgranskningen av elektriska apparater upphörde för nästan 30 år sedan i och med anslutningen till Europeiska unionen. Numera kontrolleras riskbaserat produkter som redan finns på marknaden. Tukes skickar tvivelaktiga produkter som man har köpt in till testlaboratorier för testning. Utifrån testresultaten beslutar Tukes om nödvändiga fortsatta åtgärder.

Ansvaret för elektriska apparaters säkerhet vilar på importören, tillverkaren och säljaren. CE-märket på en elektrisk apparat är tillverkarens märkning som visar att tillverkaren anser att produkten uppfyller de krav som ställs på den och att produkten därför har fri rörlighet inom EU. 

En fungerande brandvarnare räddar människoliv 

En fungerande brandvarnare hjälper till att upptäcka branden i ett tillräckligt tidigt skede. Vid en brand har man bara några minuter på sig att lämna utrymmet, eftersom de giftiga brandgaserna kan döda mycket snabbt. Kontrollera regelbundet att brandvarnaren fungerar genom att trycka på testknappen och byt batteriet regelbundet, t.ex. på 112-dagen den 11 februari.

Mer information:
Överinspektör Jukka Lepistö, 029 5052 460
E-post enligt: [email protected]
 

Tillbaka till toppen