Med sommaren dyker guldbedragarna upp i gatubilden

Tukes 28.6.2011 9.00
Pressmeddelande

Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) som övervakar försäljningen av ädelmetallprodukter i Finland varnar konsumenterna för att köpa guld av gatuhandlare. Produkter som säljs som guld på gatan eller på parkeringsplatser är så gott som alltid förfalskningar eller stöldgods. Vid närmare undersökningar visar det sig oftast att produkten är av mässing.

Bedragare som försöker sälja smycken till ett otroligt billigt pris till förbipasserande är i farten särskilt sommartid. Ett smycke vars pris inte ens täcker priset för guldråvaran kan inte vara en äkta guldprodukt, om det inte är stöldgods.

Produkter som säljs i gatuhandeln är vanligen av mässing eller förgylld mässing och kan innehålla t.ex. bly eller nickel. Smycken har dessutom ofta förfalskade eller åtminstone missvisande stämplar. Man kan känna igen ett mässingssmycke på den metalliska lukten och en förgylld mässingsring på det klingande ljudet när man slår den lätt mot något. Äkta guld saknar lukt och klingar inte heller eftersom det är en mjuk metall.

– Om ett erbjudande är för bra för att vara sant är det sannolikt inte heller sant. Det är bäst att köpa ädelmetallprodukter av fackmän eller i specialaffärer, påminner fältinspektör Anneli Pärnänen på Tukes.

Mer information om märkningar på ädelmetallprodukter finns på Tukes webbplats: Smycken och andra ädelmetallprodukter

Information om stämplar på gamla smycken finns på: www.leimat.fi<http://www.leimat.fi>

Mer info: 

Marknadsinspektör Anneli Pärnänen, tfn 010 6052 637

Inspektör Kirsi Wiitala-Parma, tfn 010 6052 235

E-post: [email protected]