Näthandel och splittrad reglering en utmaning för kemikalietillsynen
I den färska forskningsrapporten betonas behovet av att utveckla analytiska testmetoder, förbättra övervakningsverktygen, främja samarbetet mellan myndigheterna samt ingripa i utmaningar i anslutning till övervakningen av näthandel och import.
I forskningsprojektet för partnerskapsprogrammet för riskbedömning av kemikalier PARC (European Partnership for the Assessment of Risks from Chemicals) har rapporten "Report on current screening and enforcement structures" färdigställts. Rapporten redogör för hur marknadskontrollen av kemikalier numera utförs inom EU och vilka utmaningar tillsynen medför. Rapporten ger förslag på hur tillsynen över kemikalier kan förbättras. Informationen har samlats in för rapporten till exempel genom enkäter och intervjuer med tillsynsmyndigheterna i medlemsländerna. Tukes deltog i beredningen av rapporten. Rapporten publicerades 10.3.2025.
Sammanfattning av rapportens slutsatser och rekommendationer
I rapporten identifierades bland annat följande utmaningar i marknadskontrollen av kemikalier:
- Brist på harmoniserade analytiska metoder för att identifiera kemikalier i produkter: Detta försvårar en enhetlig kontroll av produkternas överensstämmelse med kraven.
- Övervakning av webbutiker och produkter som importeras: aktörerna i webbutikerna kan vara belägna utanför EU, varvid de nationella myndigheternas behörighet inte omfattar dem. Dessutom försvårar de komplicerade gränsöverskridande leveranskedjorna säkerställandet av överensstämmelse med kraven.
- De nationella resurserna är begränsade: myndigheterna har inte tillräckliga ekonomiska eller personella resurser för att utföra kemiska analyser eller kontroller.
- Kemikalielagstiftningens komplexitet: De spridda skyldigheterna i EU-lagstiftningen kan vara svåra att förstå och övervaka för både företag och myndigheter.
- Dessutom kan bristen på effektiva påföljder försämra tillsynen över regleringen.
I rapporten ges till exempel följande rekommendationer:
- Utveckling av analytiska testmetoder: harmoniserade och standardiserade metoder för allt fler ämnen och ämnesgrupper, såsom PFAS-föreningar.
- Utveckling av digitala verktyg: till exempel skräddarsydda nätkryp för att hitta produkter i webbutiker (web crawlers), system baserade på artificiell intelligens för att automatisera tillsynsuppgifter, kemikaliedatabaser och digitala produktpass som kan erbjuda information om produkternas kemiska innehåll.
- Ökat samarbete mellan myndigheterna: i synnerhet för att effektivisera övervakningen av näthandeln och dela god praxis. Det är också viktigt att öka näthandlarnas medvetenhet om skyldigheterna i kemikalielagstiftningen samt till exempel kraven i EU:s nya förordning om digitala tjänster (DSA) och den allmänna produktsäkerhetsförordningen (GPSR).
- Stärkande av de ekonomiska resurserna och personalresurserna: skulle möjliggöra ett tillräckligt antal inspektioner och kemiska analyser för myndigheterna samt rekrytering och utbildning av sakkunnig personal.
Forskningsrapport: Report on current screening and enforcement structures (pdf)
Läs mer om PARC-programmet (på engelska): PARC-konsortiets webbplats
Mer information: överinspektör Petteri Talasniemi, tfn +358 295 052 104, [email protected]