Hoppa till innehåll

Över 2 200 farliga produkter har avlägsnats från den europeiska marknaden genom EU-samarbete

Mediatiedote
Utgivningsdatum 7.7.2020 12.37
Pressmeddelande

År 2019 anmäldes totalt 2 243 produkter som konstaterats vara farliga till det europeiska varningssystemet för farliga produkter, Safety Gate. Finland anmälde 117 farliga produkter till systemet.

Flest anmälningar gjordes om leksaker, där faran till exempel bestod av små delar som kan lossna och kemikalier. Näst mest anmälningar gjordes om motorfordon. På tredje plats kom kläder, textilier och accessoarer och på fjärde plats elapparater och elutrustning.

Europeiska kommissionen publicerade siffrorna för 2019 under ett webbinarium den 7 juli. 

 Finland anmälde 117 farliga produkter till systemet

Den största produktgruppen i de 117 anmälningar som Finland gjorde var leksaker. Näst mest anmälningar gjordes om elapparater och elutrustning och på tredje plats kom kosmetika.

Av de finländska anmälningarna gjordes 75 av Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes), som fungerar som en av de nationella myndigheterna och samordnar verksamheten i Finland.

Anmälningar görs på basis av enskilda marknadstillsynsfall och utifrån resultaten av tillsynsprojekt.

Säkerhets- och kemikalieverket genomförde i fjol till exempel ett tillsynsprojekt som utredde säkerheten hos färger för tatuering och permanent pigmentering. Projektet resulterade i att anmälningar om åtta produkter skickades till varningssystemet Safety Gate.

Som enskilda tillsynsfall lät Säkerhets- och kemikalieverket dessutom testa bl.a. två billyftar i den förmånligaste prisklassen och en verkstadslyft som alla konstaterades ha avsevärda brister. Även dessa anmäldes till systemet.

Safety Gate är en bra databank för företag och konsumenter

Sammandrag av anmälningar om farliga produkter har publicerats i Safety Gate-systemet sedan 2005. Man kan bläddra bland informationen i systemet med till exempel sökord, namn på produktgrupper eller enskilda varumärken. På webbplatsen kan man kontrollera om en viss produkt har dragits bort från marknaden i ett annat land och bl.a. undersöka vilka slags faror som har konstaterats i olika produktgrupper.

De nästan 30 000 anmälningarna i systemet är en nyttig databank för både konsumenter och företag. På webbplatsen publiceras varje vecka ett sammandrag av de senaste anmälningarna som kan beställas till den egna e-posten som sådant eller i skräddarsydd form.

Mer information:
Överinspektör Jenni Mutka tfn 029 5052 077, [email protected]

Bilagor:

Europeiska kommissionens årsrapport och statistik över farliga produkter 2019

Veckorapporter över farliga produkter

Varningssystemet Safety Gates sökfunktion

Prenumerera på veckorapporten till din e-post

Tillbaka till toppen