Hyppää sisältöön

Yli 2200 vaarallista tuotetta pois Euroopan markkinoilta EU-yhteistyön avulla

Mediatiedote
Julkaisuajankohta 7.7.2020 12.37
Tiedote

Eurooppalaiseen vaarallisten tuotteiden Safety Gate -hälytysjärjestelmään ilmoitettiin vuonna 2019 yhteensä 2243 vaaralliseksi todettua tuotetta. Suomi ilmoitti järjestelmään 117 vaarallista tuotetta.

Eniten ilmoituksia tehtiin leluista, joissa vaarana olivat esimerkiksi pienet irtoavat osat ja kemikaalit. Toiseksi eniten ilmoituksia tehtiin moottoriajoneuvoista. Kolmanneksi nousivat vaatteet, tekstiilit ja asusteet ja neljänneksi sähkölaitteet ja -varusteet.

Euroopan komissio julkaisi vuotta 2019 koskevat luvut webinaarissa 7.7.  

Suomi ilmoitti järjestelmään 117 vaarallista tuotetta

Suomen lähettämissä 117 ilmoituksessa suurimpana tuoteryhmänä olivat lelut. Toiseksi eniten ilmoituksia tehtiin sähkölaitteista sekä -varusteista ja kolmanneksi kosmetiikasta.

Suomen ilmoituksista 75 tuli Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta (Tukes), joka toimii yhtenä kansallisista viranomaisista ja koordinoi toimintaa Suomessa.

Ilmoituksia lähetetään yksittäisten markkinavalvontatapausten ja valvontaprojektien tulosten perusteella.

Tukes selvitti viime vuonna valvontaprojektina esimerkiksi tatuointi- ja kestopigmentointivärien turvallisuutta. Projektin seurauksena Safety Gate -hälytysjärjestelmään lähetettiin ilmoitukset kahdeksasta tuotteesta.

Lisäksi Tukes testautti yksittäisinä valvontatapauksina muun muassa kaksi edullisimman hintaluokan autonnostinta ja yhden korjaamonostimen, joissa kaikissa todettiin huomattavia puutteita. Myös ne ilmoitettiin järjestelmään.

Safety Gate on hyvä tietopankki yrityksille ja kuluttajille

Safety Gate -järjestelmässä on julkaistu tiivistelmiä vaarallisten tuotteiden ilmoituksista vuodesta 2005 alkaen. Järjestelmän tietoja pääsee selaamaan esimerkiksi hakusanoilla, tuoteryhmien nimellä tai vaikkapa yksittäisellä tuotemerkillä. Sivustolta voi tarkistaa, onko tietty tuote poistettu markkinoilta toisessa maassa sekä muun muassa tutkia, millaisia vaaroja eri tuoteryhmissä on todettu.

Järjestelmän liki 30 000 ilmoitusta ovat hyödyllinen tietopankki sekä kuluttajille, että yrityksille. Sivustolla julkaistaan viikoittain viimeisimpien ilmoitusten yhteenveto, jonka voi tilata sellaisenaan tai tuunattuna omaan sähköpostiin.

Lisätietoja: Ylitarkastaja Jenni Mutka, p. 029 5052 077, sähköpostit muotoa: [email protected]

Liitteet:

EU:n komission 2019 vuosiraportti ja tilastot vaarallisista tuotteista

Vaarallisten tuotteiden viikkoyhteenvedot

Safety Gate -hälytysjärjestelmän hakutoiminto

Viikkoyhteenvedon tilaaminen omaan sähköpostiin