Hoppa till innehåll

Tukes utreder ridolycka i Pemar

Mediatiedote
Utgivningsdatum 26.8.2022 12.32 | Publicerad på svenska 1.9.2022 kl. 8.01
Pressmeddelande

Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) utreder ett dödsfall i samband med ridning som skedde i Pemar 21.8.2022. En dressyrryttare omkom efter att ha fallit från sin hästs rygg i ett ridstall. Hästens bett hade gått sönder.

Ridtjänster omfattas av konsumentsäkerhetslagen (920/2011) enligt vilken tjänsteleverantören ska säkerställa tjänstens kundsäkerhet. Tukes övervakar leverantörer av ridtjänster som ridskolor och stall med heltidsskötsel. Tukes övervakar även säkerheten hos allmänna konsumtionsvaror som hästutrustning. 

Tukes utreder bettens säkerhet och på vilket sätt tjänsteleverantören har följt konsumentsäkerhetslagen. I utredningen av ärendet samarbetar Tukes med polisen och Finlands Ryttarförbund rf. Tukes informerar om eventuella observationer angående tjänstens säkerhet efter att ärendet har behandlats.

Tukes övervakar att konsumentsäkerhetslagen följs i tjänster som riktar sig till konsumenter. Mer information om konsumentsäkerhetslagens krav på tjänsteleverantörer finns på Tukes webbplats. På Tukes webbplats finns även information om krav på ridtjänster och Tukes anvisningar för ridtjänsters säkerhet (på finska).

Mer information: 
överinspektör Kielo Kestinmäki
tfn 029 5052 095
e-post: [email protected]
 

Tillbaka till toppen