Tatuoinnit ja kestopigmentoinnit
Oikeassa tatuoinnissa väriaineet pistetään ihon sisään, jossa ne pysyvät useita vuosia. Tatuointeihin liittyvistä haitoista ja pitkäaikaisvaikutuksista on melko vähän tietoa.
Tatuointivärien koostumus tunnetaan huonosti, ja värit saattavat sisältää terveydelle vaaralliseksi luokiteltuja aineita. Tatuointiväreistä on löydetty esimerkiksi syöpää aiheuttavia, perimää vaurioittavia ja lisääntymiselle vaarallisia aineita. Euroopan unionin markkinoilta on poistettu useita tatuointivärejä, koska ne ovat sisältäneet vaaralliseksi luokiteltuja aineita, kuten atsovärejä, aromaattisia amiineja, polysyklisiä aromaattisia hiilivetyjä (PAH) ja raskasmetalleja (nikkeli, lyijy, kromi).
Tatuointivärit ovat kemikaaleja, joita säätelee kemikaalilainsäädäntö. Kemikaalilainsäädännön puitteissa on annettu tatuointi- ja kestopigmentointiväreissä käytettäviä aineita koskeva rajoitus. Rajoitusten tarkoitus on suojella kuluttajia ongelmallisten aineiden terveysriskeiltä, kun he haluavat tatuoinnin tai kestopigmentoinnin.
Rajoitus kieltää yli 4 000:n kemikaalin käytön tatuoinnissa ja kestopigmentoinnissa. Rajoitus suojaa kuluttajia aineilta, jotka ovat syöpää aiheuttavia, perimää vaurioittavia tai lisääntymiselle vaarallisia tai jotka herkistävät ihoa ja vahingoittavat silmiä. Monet näistä aineista ovat jo kiellettyjä tai niiden käyttöä on rajoitettu tuotteissa, kuten leluissa, tekstiileissä ja kosmetiikassa.
Säännökset astuvat voimaan 4.1.2022. Yhden sinisen ja yhden vihreän pigmentin osalta säännökset astuvat voimaan vuotta myöhemmin.
Tatuointivärit koostuvat useasta eri aineesta. Väriaineina tatuointiväreissä voidaan käyttää erilaisia metallisuoloja tai orgaanisia yhdisteitä. Lisäksi väreissä käytetään erilaisia apuaineita, kuten liuottimia.
Hennatatuoinnit
Hennatatuointi kestää iholla tietyn ajan. Hennalla koristellaan ihon pintaa toisin kuin oikeilla tatuointiväreillä, jotka pistetään ihon sisään. Hennavärit ovat myös kosmeettisia valmisteista, ja niitä säätelee kosmetiikkalainsäädäntö.
Nykyisen tiedon mukaan aitoa luonnonhennaa pidetään melko turvallisena, sillä luonnonhennalla tehtyyn hennatatuointiin liittyy huomattavasti matalampi allergiariski kuin mustaan hennaan.
Musta henna on sävyltään tummempaa kuin luonnonhenna, silmämääräisesti voi kuitenkin olla vaikeaa erottaa kumpi on kyseessä. Mustaan hennaan on voitu lisätä parafenyleenidiamiinia (PPD) värin tummentamiseksi ja sen pysyvyyden parantamiseksi. PPD on herkistävä kemikaali.
Samaa parafenyleenidiamiinia (PPD) tai sen johdannaisia käytetään myös hapettavissa hiusväreissä. PPD:lle voi herkistyä. Herkistymisen riski on suuri mustien hennatatuointien yhteydessä, koska väriaine on pitkään kontaktissa ihon kanssa. Herkistymisen jälkeen seuraava kontakti kyseisen aineen kanssa esimerkiksi hiustenvärjäyksen yhteydessä voi aiheuttaa voimakkaan allergisen reaktion. PPD:lle herkistynyt voi saada allergisia reaktioita myös muista aineista, jotka ovat rakenteellisesti samankaltaisia PPD:n kanssa. Tällaisia aineita ovat muun muassa tolueeni-2,5-dimaiini, 2-nitro-p-fenyleenidiamiini ja p-aminofenoli.
Kestopigmentoinnit ja microblading
Kuten tatuointivärit, myös kestopigmentointiin ja microbladingiin tarkoitetut värit ovat kemikaaleja, ja niitä säätelee kemikaalilainsäädäntö. Myös microblading- ja kestopigmentointiväreistä on löydetty raskasmetalleja sekä herkistäviä aineita.
Usein kysyttyä
-
Tuhansien vaarallisten aineiden käytölle tuli rajoitus tatuointi- ja kestopigmentointiväreissä. Rajoitus koskee mm. syöpää aiheuttavia ja perimää vaurioittavia aineita, lisääntymiselle myrkyllisiä aineita, ihoa herkistäviä aineita ja ärsyttäviä aineita. Aineille tuli tarkat enimmäispitoisuusrajat väreissä. Käytännössä jotkut aineet kiellettiin kokonaan.
Myös tatuointi- ja kestopigmentointivärien pakkausmerkintöihin tuli vaatimuksia, mm. pakkauksessa on oltava ainesosaluettelo. Lisäksi jatkossa tatuoijan on annettava ennen värin käyttöä pakkaukseen merkityt ja käyttöohjeisiin sisältyvät tiedot asiakkaalle.
-
Rajoitusta on valmisteltu Euroopan unionissa jo pitkään. Rajoituksella rajoitetaan sellaisten terveydelle vaarallisten aineiden käyttöä tatuointi- ja kestopigmentointiväreissä, joista saattaa ihon alle pistettäessä aiheutua haittaa terveydelle. Tällaisia aineita ovat esimerkiksi syöpää aiheuttavat, perimää vaurioittavat, lisääntymiselle vaaralliset, ihoa ärsyttävät, syövyttävät ja herkistävät aineet.
Useat rajoitetuista aineista ovat sellaisia, joiden käyttöä on jo nykyisellään rajoitettu ihon pinnalle laitettavissa kosmeettisissa valmisteissa. Rajoituksella varmistetaan, että tatuoinneissa käytetyt värit ovat turvallisia ja kansalaisia suojellaan samalla tavalla eri EU-maissa.
-
Tatuoijan on annettava sinulle tatuointiväristä pakkaukseen merkityt ja käyttöohjeisiin sisältyvät tiedot. Esimerkiksi ainesosaluettelosta voit tunnistaa aineet, joita sinua on mahdollisesti kehotettu välttämään allergioiden vuoksi. Varmista, että saat tiedot palvelussa käytetyistä väreistä ja niiden sisältämistä ainesosista esimerkiksi jälkihoito-ohjeiden yhteydessä.
-
Jos olet huolissasi tatuoinnistasi tai se aiheuttaa sinulle terveyshaittaa, esimerkiksi kutisee tai punoittaa, voit olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen.
-
Varmista, että saat riittävät ohjeet palveluntarjoajalta jo ennen toimenpidettä. Esimerkiksi jotkut sairaudet ja lääkitykset estävät tatuoinnin ja kestopigmentoinnin ottamisen. Keskustele terveydellisistä rajoituksista palveluntarjoajan ja tarvittaessa oman lääkärin kanssa.
Jälkihoito-ohjeet kannattaa katsoa läpi jo ennakkoon. Tatuointi ja kestopigmentointi vaativat asiakkaalta huolellista jälkihoitoa useita päiviä toimenpiteen jälkeen ja jälkihoitoon on tärkeää varautua.
Vastuullinen palveluntarjoaja kertoo mielellään osaamisestaan ja käyttämistään tuotteista – älä siis epäröi kysyä. Varmista myös, että saat nähtäväksi tatuoinnissa tai pigmentoinnissa käytettävien värien ainesosaluettelon ennen toimenpidettä. Näin sinulla on mahdollisuus esimerkiksi tunnistaa luettelosta aineita, joille tiedät olevasi allerginen.