Näin haet kullanhuuhdontalupaa

Kullanhuuhdontaluvan hakemista varten sinun täytyy selvittää erilaisia tietoja alueesta, jolle haet lupaa. Lisäksi sinun täytyy esittää hakemuksessa suunnitelma kullanhuuhdonnan toteutuksesta sekä arvioida kullanhuuhdonnan vaikutuksia alueella. Kerromme hakemukseen tarvittavista tiedoista alla tarkemmin. Voit tutustua hakemuskaavakkeeseen alla olevasta linkistä.  
Siirry kullanhuuhdontalupahakemukselle.

Voit tutustua tehtyihin lupahakemuksiin ja lupapäätöksiin Päätökset ja kuulutukset -sivulla.  

Luo paikkatietoaineisto alueesta

Hakemukselle tarvitaan tiedot sen alueen koosta ja sijainnista, jonne kullanhuuhdontalupaa haetaan. Nämä tiedot kuvataan liittämällä hakemukselle paikkatietoaineisto alueesta. Voit tuottaa paikkatietoaineiston Paikkatietoikkuna-palvelussa. Palveluun täytyy luoda käyttäjätili, mutta sen käyttö on ilmaista.  

Siirry Paikkatietoikkuna-palveluun. 

Kuvaa edellytyksesi kullanhuuhdontaan 

Jotta hakemus voidaan hyväksyä, hakijalla täytyy olla riittävät taidot ja resurssit kullanhuuhdontaan. Kerro hakemuksella asiantuntemuksestasi, teknisestä suorituskyvystäsi sekä taloudellisista ja muista edellytyksistäsi toteuttaa sellaista kullanhuuhdontaa, johon olet hakemassa lupaa. 

Tässä yhteydessä hakemuksella kysytään myös tietoa muista hakemistasi tai sinulla voimassa olevista luvista, jotka liittyvät kullanhuuhdontaan. Näitä ovat esimerkiksi muut kullanhuuhdontaluvat ja niihin liittyvät mahdolliset ympäristölupaviranomaisen myöntämät luvat. 

Selvitä alueen käyttöä koskevat rajoitukset

Tietyt alueen ominaisuudet voivat estää kullanhuuhdontaluvan myöntämisen tai aiheuttaa rajoituksia lupaan. Tutustu alueeseen käymällä maastossa ja tutkimalla aluetta koskevia tietoja ennen hakemuksen tekemistä. 

Hakemuksessa sinun täytyy esittää seuraavat tiedot alueesta:  

  • Sijaitseeko alue luonnonsuojelualueella tai sen läheisyydessä? Löydät tiedot luonnonsuojelualueista Kaivosrekisterin karttapalvelusta. 
  • Onko alue asemakaava-alueella? Asemakaava voi estää kullanhuuhdontaluvan myöntämisen. Löydät tietoa kaavoituksesta kuntien verkkosivuilta. 
  • Onko alueella muita kaivoslain mukaisia esteitä (esim. talot ja muut rakennukset, muut kaivoslain tarkoittamat lupa-alueet, yli 35 000 voltin sähkölinjat, liikenne- ja kulkuväylät, alueet, joilla liikkumista on rajoitettu, puolustusvoimien käytössä olevat alueet)?

Kuvaa hakemuksella myös, miten aiot ottaa mahdolliset rajoitukset huomioon alueella toimiessasi. 
Huomioi myös erämaalaki ja saamelaiskulttuurin harjoittamisen edellytykset alueella. Toiminnasta yksin tai yhdessä muiden vastaavien lupien tai alueiden muiden käyttömuotojen kanssa ei saa aiheutua sellaista haittaa, joka olennaisesti heikentäisi edellytyksiä harjoittaa saamelaiselinkeinoja tai muutoin ylläpitää ja kehittää saamelaiskulttuuria.

Lisäksi viranomaiset arvioivat lupaprosessissa muita alueen ominaisuuksia, jotka voivat estää luvan myöntämisen (esim. voimassa oleva kaava tai muut kaivoslain 46 §:n mukaiset esteet) tai aiheuttaa rajoituksia lupaan. Rajoituksia lupaan voivat aiheuttaa esimerkiksi alueella esiintyvät suojellut kasvi-, lintu-, kala- tai hyönteislajit, harvinaiset elinympäristöt, muut merkittävät luontoarvot sekä muinaismuistolain piirissä olevat kiinteät muinaisjäännökset (esim. muinaiset asuinpaikat, hautapaikat, kiviröykkiöt ja lapinrauniot).  

Tee suunnitelma kullanhuuhdonnasta

Lupa-ajan pituus

Uutta kullanhuuhdontalupaa voi hakea enintään neljäksi vuodeksi. Myönnetylle luvalle voi hakea jatkoa enintään 10 vuodeksi. Kumpaakin lupaa haetaan samalla hakemuslomakkeella. 

Kuvaus toiminnasta alueella

Toiminta alueella täytyy suunnitella etukäteen ja kuvata hakemuksessa. 

Hakemuksessa sinun täytyy kuvata:

  • Käytettävä pinta-ala vuosittain
  • Toiminnan aikataulu: mitä suunnittelet tekeväsi alueella vuosittain 
  • Kullanhuuhdontaan käytettävä kalusto, laitteet ja menetelmät
  • Miten kulku alueelle järjestetään
  • Aiotaanko alueelle rakentaa tai tuoda asuntovaunu. Rakentamistarve täytyy aina perustella. Kansallispuistoissa (Lemmenjoen ja Urho Kekkosen kansallispuisto) Metsähallitus päättää rakentamisoikeudesta.  
  • Kaivannaisjätteen huoltosuunnitelma. Suunnitelman voi tehdä vapaamuotoisesti tai lomakkeella

Suunnitelma toiminnan lopettamisesta

Sinun täytyy suunnitella ja kuvata hakemuksessa, miten kullanhuuhdonta-alue kunnostetaan kullanhuuhdonnan loputtua. Alue täytyy kunnostaa mahdollisimman luonnonmukaiseen ja maisemallisesti tyydyttävään tilaan. Tähän kuuluu muun muassa:

  • Kaiken alueelle kuulumattoman materiaalin (mm. koneet, laitteet) poistaminen alueelta
  • Rakennusten ja rakennelmien poistaminen 
  • Jyrkkäreunaisten kuoppien loiventaminen
  • Kullanhuuhdonnan takia muuttuneen maanpinnan ennallistaminen niin, että kasvillisuus voi palautua 

Alueen siistimistä ei kuitenkaan voi jättää vain lupa-ajan loppuun, vaan maisemointia tulee tehdä kaivuun edetessä ja alue täytyy pitää siistinä koko lupakauden ajan. Erityisesti konekaivuussa maisemoimaton alue nostaa kullankaivuussa käytössä olevaa pinta-alaa ja voi merkittävästi nostaa   luvan mukaiseen toimintaan asetettavaa vakuutta.

Arvioi kullanhuuhdonnan vaikutukset

Sinun täytyy arvioida ja kuvata lupahakemuksessa, miten kullanhuuhdonta vaikuttaa ympäristöön ja miten aiot minimoida vaikutukset. Ota huomioon kaikki alla mainitut asiat. 

Vaikutus luontoon

  • Vaikutus alueen puustoon ja kasvillisuuteen
  • Vaikutus vesistöihin
  • Kaivuujälkien tasoitus maisemaan sopivasti niin, että alue ei poikkea muusta maisemasta merkittävästi

Kaivuujälkien tasoituksessa täytyy mahdollisuuksien mukaan huolehtia siitä, että jälkien päällä on tarpeeksi orgaanista ainesta, jotta ennallistuminen lähtee liikkeelle. 

Jätteiden ja romun asiallisesta käsittelystä täytyy huolehtia koko lupakauden ajan. Kaivuupaikalle ei saa jättää romua. 

Vaikutus poronhoitoon

  • Vaikutukset porojen liikkumiseen
  • Poronhoidon rakenteet alueella (esim. poroaita)
  • Kuljetusreitit 

Poronhoitoon liittyviä tietoja voit kysyä alueen paliskunnalta. Paliskunnalla on oikeus keskeyttää kullanhuuhdonta porojen liikuttelun ajaksi. 

Porojen joutuminen jyrkkäreunaisiin kaivuukuoppiin täytyy estää ja kaivannot täytyy merkitä tai luiskata niin, ettei niistä aiheudu vaaraa alueella liikkuville. Lupa-alueelle ei saa virittää puiden väliin naruja tai muuta vastaavaa, mikä voi aiheuttaa vaaratilanteita alueella liikkuville. Lisäksi kullanhuuhdonnan tarvikkeet täytyy varastoida alueella keskitetysti siten, ettei niistä aiheudu poronhoidolle haittaa.

Vaikutus saamelaisten oikeudelle ylläpitää ja kehittää alueella kieltään ja kulttuuriaan sekä harjoittaa perinteisiä elinkeinojaan

Tutustu saamelaiskulttuuriin ja saamelaisten toimintaan alueella ja arvioi, miten suunnittelemasi kullanhuuhdonta voi vaikuttaa siihen. Voit tutustua esimerkiksi Saamelaiskäräjien verkkosivuihin

Kullanhuuhdontahakemuksen käsittely

Kun Tukes on vastaanottanut kullanhuuhdontalupahakemuksen, arvioimme ensin, onko hakemuksessa kerrottu kaikki kaivoslain edellyttämä tieto. Tukes ei ota puutteellisia hakemuksia käsittelyyn. Jos samalle alueelle on päällekkäisiä hakemuksia, on etuoikeus sillä, joka on ensimmäisenä toimittanut kaikki hakemukseen tarvittavat tiedot.  

Jos hakemuksessa on kaikki tarvittavat tiedot, Tukes kuuluttaa hakemuksen. Hakemus julkaistaan Tukesin Päätökset ja kuulutukset -sivulla

Tukes pyytää hakemuksesta lausunnot viranomaisilta ja niiltä, joiden oikeuksiin kullanhuuhdonta voi vaikuttaa. Jos näissä lausunnoissa tulee esiin jotain sellaista, mitä hakija ei ole huomioinut hakemuksessaan, Tukes pyytää hakijalta selityksen. 

Kullanhuuhdontalupahakemuksen käsittelyaika on n. 6–12 kk. 

Tukes julkaisee kaikki päätökset verkkosivuillaan ja lisäksi hakija saa päätöksen postitse.