Säkerhetsledningens delområden
Personalens arbetsuppgifter och kompetens
Identifiering av faror och riskbedömning
Underhåll
Hantering av undantagstillstånd
Mätning av verksamheten
När farliga kemikalier hanteras och upplagras på anläggningen, ska anläggningen målmedvetet upprätthålla och utveckla säkerhetsverksamhet. Risker för hälsa, miljö och egendom ska beaktas i verksamheten. Anläggningens funktionsduglighet och säkerhetsnivå ska kunna påvisas tillförlitligt.
Säkerställande av säkerheten förutsätter systematiska ledningsåtgärder, uppföljning under användningstiden och bedömning av åtgärder för upprätthållande och utvecklande av säkerheten.
Fungerande ledning är, systematisk planering baserat på kontinuerlig utveckling, säkerhetsarbete och regelbunden bedömning av åtgärderna.
Personalen ska få tillräcklig information om följande:
För omfattande kemikalieanläggningar ska det utnämnas ansvariga personer, så som driftsövervakare för kemikalierna och motsvande driftsövervakare för flytgas på flytgasanläggningar. Driftsövervakarna ska med godkänt resultat klara av den examen som Tukes ordnar. Mer information finns på sidan om driftsövervakning.
Personalen ska få utbildning och handlingsdirektiv gällande farliga kemikalier regelbundet.
Faror orsakade av kemikalierna och konsekvenser av eventuella olyckor måste bedömas regelbundet vid anläggningen och vid behov uppdateras, särskilt i samband med ändringar i verksamheten. Identifierade faror ska tas i beaktande i planeringen, driften och i handlingsdirektiven.
En välfungerande plan för förebyggande underhållsarbete omfattar följande:
För att visa att underhållsplanen genomförs, ska den som ansvarar för underhåll föra bok över det arbete som utförs.
Kemikalieanläggningarna ska ha ett skriftligt förfarande för ändringshantering, där det framgår hur risker relaterade till små och stora förändringar bedöms och hur deras hanteringsförfaranden utförs.. Delområden för hantering av ändringar är t.ex.:
Ledning och kommunikation
Identifiering av faror och bedömning
Besiktningar, tillstånd och dokumentering
Kemikalieanläggningen ska beredas för nödsituationer och en riskbaserad plan för olyckssituationer ska utformas. De åtgärder som ska vidtas vid olyckor och farliga situationer ska beskrivas i den interna räddningsplanen (Statsrådets förordning om övervakning av hanteringen och upplagringen av farliga kemikalier 685/2015, bilaga V ).
Mer information om den interna räddningsplanen och dess innehållskrav finns i anvisning Intern räddningsplan.
Kemikalieanläggningarna ska utveckla övervaknings- och utvärderingsförfaranden som är lämpliga för verksamheten, med vilka anläggningens funktionsduglighet och säkerhet kan visas. Tillförlitlig utvärdering av säkerhetsnivån förutsätter att säkerhetsmål- och ändamål fastställs. När målen och ändamålen har fastställts är det möjligt att jämföra den nuvarande situationen med målnivåerna. Kriterier och bedömningsmetoder kan variera beroende på bransch och verksamhetens omfattning, dvs beroende på mängden farliga kemikalier.
Nivån på kemikalie- och processäkerheten kan mätas med för- och efterhandsmätare. Mer information om mätning av processäkerheten hittar du bl.a. i Tukes-guide Processäkerhet- och mätning av den (på finska, pdf, 1,7 MB).
Förhandsmätare kan vara t.ex. förverkligade (%) av planerade:
Efterhandsmätare kan vara t.ex.:
Säkerheten han också mätas med mätare som inte direkt riktar sig till funktionaliteten och tillförlitligheten av anläggningens processer. Sådana mätare kan t.ex. vara olyckor och det-var-nära- situationer. Om kemikalieanläggningarna endast använder sig av sådana mätare, ska säkerhetsobservationer av kemikalier och deras resultat tydligt särskiljas från andra delområden.
Lag om säkerhet vid hantering av farliga kemikalier och explosiva varor 390/2005
Statsrådets förordning om övervakning av hanteringen och upplagringen av farliga kemikalier 685/2015
Statsrådets förordning om säkerhetskraven vid industriell hantering och upplagring av farliga kemikalier 856/2012
Statsrådets förordning om säkerhetskraven för flytgasanläggningar 858/2012