Usein kysyttyä KemiDigistä
KemiDigi on kemikaalitietoon keskittynyt verkkopalvelu. Se tarjoaa tietoa kemikaaleista sekä kuluttajille että ammattilaisille.
Yritykset voivat tehdä KemiDigin kautta erilaisia lakisääteisiä ilmoituksia viranomaisille. Tällaisia ovat esimerkiksi vaarallisiin kemikaaleihin liittyvät kemikaali-ilmoitukset ja vuosittaisten myyntimäärien ilmoittaminen.
KemiDigin taustalla työskentelee monia eri viranomaisia, kuten Turvallisuus- ja kemikaalivirasto, elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset sekä aluehallintovirasto.
Kirjautuminen järjestelmään ja käyttöoikeudet
-
KemiDigiin voi kirjautua Valitse kirjautumistapa - KemiDigi kaupparekisteriin merkitty yrityksen toimitusjohtaja, toimitusjohtajan sijainen, yrityksen nimenkirjoittaja tai yksityinen elinkeinonharjoittaja.
Mikäli kirjautujalla ei ole mitään näistä rooleista, yrityksen tulee ensin valtuuttaa käyttäjä asioimaan yrityksen puolesta KemiDigissä. Valtuuttaminen tehdään myöntämällä käyttäjälle Kemikaalitietojen hallinta -asiaan liittyvä Asiointivaltuus Suomi.fi-palvelussa: Valtuudet - Suomi.fi.
Jos yritys, yhdistys tai muu yhteisö ei voi omatoimisesti valtuuttaa Suomi.fi-valtuuksissa, viranomainen voi rekisteröidä valtuudet hakemuksen perusteella: Hakemuksella valtuuttaminen - Suomi.fi.
Katso lisää Suomi.fi-palvelun ohjeista.
Sisään kirjaudutaan ’Kirjaudu Suomi.fi-tunnistuksella’-kohdasta, käyttäen tunnistautumiseen varmennekorttia, mobiilivarmennetta tai pankkitunnuksia.
Valtuutuksiin liittyvissä ongelmissa voi olla yhteydessä Suomi.fi Kansalaisneuvontaan soittamalla numeroon 0295 535115.
Katso ohje KemiDigin käyttöönotto yrityksissä (pdf).
-
Henkilöstä, joka kirjautuu ensimmäisenä yrityksen edustajana KemiDigiin, tulee automaattisesti yrityksen KemiDigi-pääkäyttäjä ja hän saa myös kaikki oikeudet KemiDigin toimintoihin.
Yrityksen pääkäyttäjä antaa oikeuksia KemiDigin toimintoihin muille yrityksen käyttäjille. Pääkäyttäjä voi antaa myös pääkäyttäjäoikeuden muille eli pääkäyttäjiä voi olla yrityksellä useampia.
Seuraaville käyttäjille ei tule mitään oikeuksia KemiDigin toimintoihin ensimmäisessä kirjautumisessa. Pääkäyttäjän on käytävä lisäämässä tarvittavat oikeudet muille käyttäjille, myös seuraaville pääkäyttäjille.
-
Vain yrityksen pääkäyttäjä voi antaa KemiDigissä oikeuksia muille yrityksen käyttäjille.
Kun käyttäjälle on myönnetty valtuus Suomi.fi-palvelussa ja hän on kirjautunut ensimmäisen kerran KemiDigiin, hänen nimensä löytyy yrityksen tiedoista Käyttäjät-välilehdeltä, mutta hänellä ei ole mitään oikeuksia KemiDigin toimintoihin. Pääkäyttäjän on lisättävä käyttäjälle tarvittavat oikeudet.
Ulkomaalaisen käyttäjän järjestelmään lisäämisen yhteydessä pääkäyttäjä voi lisätä hänelle samalla myös oikeudet.
Yrityksen tietoihin päästään ylälaidasta yrityksen nimeä painamalla. Yrityksen tiedoissa on Käyttäjät-välilehti, jonka ylälaidassa on painike Muokkaa käyttöoikeuksia.
Tietyt toiminnot ovat ns. yrityskohtaisia ja niihin annetaan oikeudet ylärivin oikeuksissa. Huomaa, että osa oikeuksista annetaan toimipistekohtaisesti, kuten oikeus kemikaaliluetteloon ja yrityksen kemikaali-ilmoituksiin sekä biosideihin ja kasvinsuojeluaineisiin liittyviin määrätietoihin. Tällöin käyttäjän alle on valittava se toimipiste, jonka kemikaaliluetteloa käyttäjä saa muokata. Määrätietojen osalta yritys voi valita, haluaako ilmoittaa määrät päätoimipaikan alta yhdellä ilmoituksella vai koontina, kerättynä useammalta eri toimipaikalta. Normaalitilanteessa määrätiedot ilmoitetaan päätoimipaikalta, ja tällöin määrätieto-oikeuden omaavalle henkilölle on lisättävä päätoimipaikan tiedot toimipistekohtaan, ja valittava Määrätiedot-oikeus.
Seuraavan kirjautumisen yhteydessä käyttäjällä on annetut oikeudet käytettävissään.
Katso ohje KemiDigin käyttöönotto yrityksissä (pdf, 2,3 MB).
-
Yrityksen on ensin valtuutettava käyttäjä asioimaan yrityksen puolesta. Valtuuttaminen tehdään myöntämällä käyttäjälle Kemikaalitietojen hallinta -asiaan liittyvä asiointivaltuutus Suomi.fi-palvelussa. Tarkempi ohjeistus valtuuttamiseen on Suomi.fi-palvelun ohjeissa.
Kun käyttäjälle on myönnetty valtuus, hän pääsee kirjautumaan KemiDigiin Suomi.fi-tunnistamispalvelun kautta: Valitse kirjautumistapa - KemiDigi. Ensimmäisen kirjautumisen jälkeen hänen nimensä on tullut yrityksen KemiDigi-käyttäjiin mutta hänellä ei ole mitään oikeuksia järjestelmän toimintoihin. Yrityksen pääkäyttäjän tulee käydä lisäämässä käyttäjälle oikeuksia tarvittaviin toimintoihin KemiDigissä. Seuraavan kirjautumisen yhteydessä käyttäjällä on annetut oikeudet käytettävissään.
Yritys voi antaa valtuudet KemiDigiin kirjautumiseen haluamilleen käyttäjille, esimerkiksi konsultille. Valtuutetun henkilön ei tarvitse olla yrityksen työntekijä.
Katso ohje KemiDigin käyttöönotto yrityksissä (pdf, 2,3 MB).
-
Ulkomaalaisten käyttäjien tunnistamiseen on käytettävä Suomi.fi-palvelun Finnish Authenticator-tunnistuspalvelua. Aikaisemmin he kirjautuivat KemiDigiin käyttäjätunnuksella ja salasanalla.
Finnish Authenticator-sovelluksen käyttöönottoon löytyvät ohjeet Suomi.fi-palvelusta: Finnish Authenticator -sovelluksen käyttöönotto - Suomi.fi. Mahdollisissa ongelmissa voitte olla yhteydessä Suomi.fi organisaatioasiakkaiden asiakaspalveluun soittamalla numeroon 0295 53 5115.
Yritys voi antaa käyttöoikeudet omiin tietoihinsa haluamilleen käyttäjille, kuten esimerkiksi ulkomaalaiselle konsultille tai toisen yrityksen työntekijälle.
-
Yrityksen on itse poistettava käyttäjät, jotka eivät enää edusta yritystä KemiDigissä. Valtuuden saaneelta käyttäjältä on käytävä poistamassa valtuus Suomi.fi-palvelussa, jolloin käyttäjä ei pääse enää kirjautumaan KemiDigiin. Niin kauan kuin valtuus on voimassa, käyttäjä pystyy kirjautumaan sisään järjestelmään.
Pääkäyttäjä voi poistaa käyttäjän järjestelmässä ”Käyttäjät” välilehdellä painamalla käyttäjän nimeä, jolloin avautuu kyseisen käyttäjän käyttäjätiedot. Sivun ylälaidassa on painike ”poista käyttäjä”.
Huomaa, että vaikka käyttäjä on poistettu KemiDigin käyttäjistä, hän pääsee kirjautumaan sisään järjestelmään ja ilmestyy uudelleen yrityksen käyttäjiin ilman oikeuksia toimintoihin, jos häneltä ei ole poistettu valtuutta Suomi.fi palvelussa.
Katso ohje KemiDigin käyttöönotto yrityksissä (pdf).
Kemikaali-ilmoitukset
-
Kun uusi Y-tunnus on kirjattu YTJ-järjestelmään, tulevat uudella Y-tunnuksella olevat yrityksen tiedot automaattisesti KemiDigiin, kun yrityksen ensimmäinen käyttäjä kirjautuu järjestelmään. KemiDigiin jää myös vanhalla Y-tunnuksella oleva yritys lopettaneena yrityksenä, ja sillä olleet kemikaali-ilmoitukset jäävät kyseisen yrityksen tietoihin.
Kemikaali-ilmoitusten tiedot voidaan kopioida tarvittaessa automaattisesti järjestelmässä vanhan Y-tunnuksen alta uudelle Y-tunnukselle.
Vanhan Y-tunnuksen alla olevat kemikaali-ilmoitukset on passivoitava, koska kemikaalien markkinoille saattaminen päättyy tämän yrityksen osalta. Ne eivät passivoidu automaattisesti, kun Y-tunnus lakkaa olemasta voimassa tai kun kemikaali-ilmoitukset on siirretty automaattisesti järjestelmässä uudelle Y-tunnukselle.
Katso KemiDigin etusivun Ohjeet-osio kirjautumisen jälkeen.
-
Myös luvanvaraisista biosidi- ja kasvinsuojeluainevalmisteista tulee tehdä kemikaali-ilmoitus, jos kemikaali-ilmoituksen tekovelvoitteet täyttyvät. Kemikaali-ilmoituksen tekovelvoite noudattaa käyttöturvallisuustiedotteen laatimis- ja toimittamisvelvoitetta.
Kemikaali-ilmoituksen tekee kemikaalin suomalainen valmistaja tai maahantuoja, jolla on suomalainen Y-tunnus. Tämä yritys ei välttämättä ole biosidi- tai kasvinsuojeluainevalmisteen luvanhaltija, vaan valmisteen Suomeen maahantuoja.
Kemikaali-ilmoituksen laatijan on etsittävä valmisteen tiedot biosidi- tai kasvinsuojeluainerekisteristä kemikaali-ilmoituksen laatimisen yhteydessä. Kun tiedot on haettu biosidi- tai kasvinsuojeluainerekisteristä valmisteen kauppanimellä tai lupa-/rekisterinumerolla, luodaan samalla linkki kemikaalituoterekisterin ja kyseisten rekistereiden välille. Tämä helpottaa mm. valmisteen tietojen päivittämistä kemikaalituoterekisterissä.
Katso KemiDigin etusivun Ohjeet-osio kirjautumisen jälkeen.
-
REACH-asetuksen 3 artiklan 3 kohdan mukaan esineellä tarkoitetaan ”tuotetta, jolle annetaan tuotannossa erityinen muoto, pinta tai rakenne, joka määrittää sen käyttötarkoitusta enemmän kuin sen kemiallinen koostumus”.
Jotta voidaan määrittää, täyttääkö tuote REACH-asetuksen mukaisen esineen määritelmän, on arvioitava tuotteen tehtävää ja sen muotoa, pintaa tai rakennetta.
Tuotteen muotoa, pintaa ja rakennetta ei tule sekoittaa fyysisiin ominaisuuksiin, jotka ovat seurausta tuotteen valmistuksessa käytetyn materiaalin (käytettyjen materiaalien) kemiallisista ominaisuuksista. Esimerkkejä tällaisista materiaalin ominaisuuksista tai piirteistä ovat vaikkapa lohkeavuus, tiheys, taipuisuus, sähkönjohtokyky, kovuus, magneettisuus ja sulamispiste.
Jos tuote on aineen/seoksen ja esineen yhdistelmä (aine tai seos toimitetaan astiassa tai kantaja-aineessa), tuotteen aineesta/seoksesta on tarvittaessa laadittava kemikaali-ilmoitus (kuten puhdistuspyyhkeen sisältämä pesuaine, kynttilä tai tulostimen värikasetissa oleva muste).
Mutta jos tuotetta pidetään esineenä, johon aine/seos kuuluu kiinteästi (ts. aine/seos on kiinteä osa esinettä), tällöin kemikaali-ilmoitus ei ole tarpeen (kuten akussa oleva akkuhappo).Katso myös ECHA:n REACH-asetusta koskevat ohjeet (Esineissä olevien aineiden vaatimuksia koskevat ohjeet).
-
Järjestelmään kerätään ne tiedot, joihin on tarpeellista kohdistaa hakuja. Järjestelmään kirjattavat kentät on valittu sen mukaan, mitä tietoja eri viranomaiset tarvitsevat omassa työssään. Kyseisiin kenttiin voidaan kohdistaa erilaisia hakutoimintoja viranomaisen tarvitsemiin tietoihin sekä tehdä raportteja. Hakutoimintoja ei voida kohdistaa liitteenä olevaan PDF tiedostoon, ja siksi haettavat tiedot on pakko kysyä järjestelmässä erikseen.
-
Tällä hetkellä ei ole tiedossa sellaista teknistä ratkaisua, joka olisi tarpeeksi luotettava ja kustannustehokas siirtämään liitteenä olevasta PDF-tiedostosta tietoja järjestelmään. Asiaa tarkastellaan uudestaan, jos tekninen ratkaisu asian hoitamiseen löytyy.
-
Jokainen yritys, joka saattaa kemikaalin markkinoille, vastaa käyttöturvallisuustiedotteen toimittamisesta, sisällöstä ja kielivaatimuksista, vaikka yritys itse ei olisi käyttöturvallisuustiedotetta laatinut.
Jos käyttöturvallisuustiedotteessa on puutteita, tulee yrityksen ottaa yhteyttä käyttöturvallisuustiedotteen laatineeseen tahoon ja pyytää heitä tekemään korjaukset tai laatia oma käyttöturvallisuustiedote asianmukaisilla tiedoilla.
-
Luonnos on keskeneräinen kemikaali-ilmoitus, joka näkyy vain yrityksen käyttäjille, joilla on oikeus yrityksen kemikaali-ilmoitusten laatimiseen. Kun kemikaali-ilmoitus on julkaistu, se näkyy yrityksen kaikille käyttäjille, viranomaisille sekä muille KemiDigin käyttäjille sen mukaan, mitä ilmoittaja on valinnut kemikaali-ilmoituksen julkisuustasoksi. Julkisuustasolla tarkoitetaan kemikaali-ilmoituksen näkyvyyttä järjestelmän käyttäjille.
Julkaistu versio näkyy muille järjestelmän käyttäjille, vaikka kemikaali-ilmoituksesta olisi otettu uusi versio muokattavaksi. Uusi luonnos julkaistusta kemikaali-ilmoituksesta näkyy vain yrityksen käyttäjälle, jolla on oikeus kemikaali-ilmoitusten laatimiseen.
Uusi versio kemikaali-ilmoituksesta tulee näkyviin muille käyttäjille, kun uusi luonnos on julkaistu. Samalla aiemmin julkaistuna ollut vanhempi versio siirtyy kemikaali-ilmoituksen versiohistoriaan.
-
Kun yritys lopettaa kemikaalin markkinoille saattamisen, kemikaali-ilmoitus voidaan passivoida. Passivoitu kemikaali-ilmoitus jää järjestelmään ja se näkyy viranomaisille ja yritykselle, mutta ei muille järjestelmän käyttäjille.
Jos passivoitu kemikaali-ilmoitus on osana toisen yrityksen kemikaaliluetteloa, se säilyy kemikaaliluettelossa (tila vaihtuu passivoiduksi). Kemikaali voi olla muilla yrityksillä käytössä, vaikka maahantuoja on lopettanut kemikaalin markkinoille saattamisen. Toinen yritys ei voi kuitenkaan valita/lisätä omaan kemikaaliluetteloonsa passivoitua kemikaali-ilmoitusta.
-
Kemikaali-ilmoituksen laatija valitsee kemikaali-ilmoitusta tehdessään, kuinka kemikaali-ilmoitus ja sen liitteenä oleva käyttöturvallisuustiedote näkyvät muille KemiDigin käyttäjille.
Vaihtoehdot:
- tietoja ei voi poimia toisen yrityksen kemikaaliluetteloon.
- kemikaalin tiedot kohtien 1 (ilmoittaja) ja 2 (luokitus ja merkinnät) osalta ovat muiden yritysten käytettävissä niiden kemikaaliluettelossa.
- näiden lisäksi myös kohtien 3 (aineosatiedot), 9 (olomuoto ja pH) sekä 14 (kuljetuksen VAK-numero) osalta ovat muiden yritysten käytettävissä niiden kemikaaliluettelossa.
Lisäksi ilmoittaja voi valita, siirtyykö liitteenä oleva käyttöturvallisuustiedote toisen yrityksen kemikaaliluetteloon. Vaihtoehdot:
- ei näy muille
- näkyy muille kirjautuneille käyttäjille (toisille yrityksille)
- näkyy kaikille käyttäjille (myös julkisessa rekisterissä).
Vain uusin, julkaistu versio kemikaali-ilmoituksesta näkyy muille käyttäjille ja se voidaan valita toisen yrityksen kemikaaliluetteloon. Jos toisella yrityksellä on kemikaaliluettelossaan kemikaali-ilmoitus, josta julkaistaan uusi versio, tulee kyseiseen kemikaaliluetteloon huomioteksti siitä, että kemikaali-ilmoituksesta on saatavilla uudempi versio. Vanha kemikaali-ilmoituksen versio säilyy kuitenkin luettelossa niin kauan kunnes luettelon laatija päivittää kemikaalin tiedot luettelossaan.
-
Kemikaali-ilmoitusten tietojen siirto yritykseltä toiselle voidaan tehdä järjestelmässä automaattisesti. Siirretyt kemikaali-ilmoitukset jäävät myös siirtävän yrityksen tietoihin ja ne on passivoitava, jos kyseinen yritys ei saata enää näitä kemikaaleja markkinoille.
Kemikaali-ilmoitusten tietojen siirtämiseen voidaan käyttää myös järjestelmässä olevaa CSV-toimintoa.
Liitteenä olevat käyttöturvallisuustiedotteet eivät siirry tietojen mukana.
Katso KemiDigin etusivun Ohjeet-osio kirjautumisen jälkeen.
-
Listan laskutuksessa olleista kemikaali-ilmoituksista saa KemiDigin tarkennetusta hausta.
KemiDigin tarkennetussa haussa on Kemikaalit-osiossa hakukriteerinä ”Laskutettu, Tukesin viite” ja hakuehdoissa ”laskun viite”. ”Laskun viite” on nähtävissä laskulla.
Oikeaa viitettä käyttämällä listautuvat kaikki kyseisessä laskutuksessa olleet kemikaali-ilmoitukset. Laskutuslistan saa otettua järjestelmästä myös exceliin ja valittua listaan haluamansa sarakkeet.
Kemikaalitietojen käsittelymaksu määräytyy yrityksen kemikaalituoterekisterissä julkaistuna olevien kemikaali-ilmoitusten mukaan. Maksu on 26 €/kemikaali-ilmoitus, kuitenkin niin, että suurin laskutettava summa on 5200 € vuodessa.
-
Ei korvaa.
Aiemmin myrkytystietokeskuksille tehtävä ilmoitus on toteutunut Suomessa samalla, kun yritys on toimittanut Tukesille KemiDigin kautta kemikaali-ilmoituksen vaarallisista ja vaaraa aiheuttavista kemikaaleista. Jatkossa ilmoitus myrkytystietokeskuksille tehdään CLP-asetuksen liitteen VIII mukaisesti ECHA:n ylläpitämän PCN-portaalin kautta.
Kansallinen kemikaali-ilmoituksen toimitusvelvollisuus kemikaalituoterekisteriin KemiDigissä säilyy ennallaan, ja ilmoitus tehdään eri käyttötarkoitusta varten kuin PCN-portaalin kautta tehtävä ilmoitus myrkytystietokeskuksille.
Kemikaali-ilmoituksilla ilmoitettujen kemikaalien määrätiedot
-
Määrätiedot kysytään jokaisen vuoden alussa edellisenä vuonna markkinoille saatetuista kemikaaleista.
Määrätietoilmoitus muodostuu järjestelmään automaattisesti eikä sitä voi muokata. Jos kemikaalista on ollut julkaistuna kemikaali-ilmoitus kysytyn vuoden aikana kemikaalituoterekisterissä, kemikaalista tulee määrätietoilmoitukselle viimeisin kysyttynä vuonna julkaistu kemikaali-ilmoituksen versio.
Vapaaehtoisesti tehdyistä kemikaali-ilmoituksista ei kysytä määriä.
Yrityksen kemikaali-ilmoitukset tulee pitää ajan tasalla. Ennen vuoden vaihdetta kannattaa tarkastaa, että kaikki kyseisenä vuonna markkinoille saatetut kemikaalit on ilmoitettu kemikaalituoterekisteriin, jotta määrätietoilmoituksella on tarvittavat kemikaalit vuoden vaihtuessa.
-
Määrä ilmoitetaan tonnimääränä seuraavasti:
- 0-0,1 tonnin välillä sekä biosidivalmisteista ja kasvinsuojeluaineista määrä ilmoitetaan 0,001 tonnin eli kilogramman tarkkuudella
- 0,1–1 tonnin välillä määrä ilmoitetaan 0,1 tonnin tarkkuudella
- 1–100 tonnin välillä määrä ilmoitetaan 1 tonnin tarkkuudella
- 100–1 000 tonnin välillä määrä ilmoitetaan 10 tonnin tarkkuudella
- > 1 000 tonnin määrä ilmoitetaan ± 10 %:n tarkkuudella.
-
Määrät kysytään kemikaaleista, jotka yrityksen ilmoituksen mukaan ovat olleet markkinoilla kysytyn vuoden aikana eli niistä kemikaaleista, joista on ollut julkaistuna kemikaali-ilmoitus kysyttynä vuonna yrityksen toimesta.
Määrätietoilmoitus muodostuu järjestelmässä automaattisesti eikä sitä voi muokata.
Jos kemikaalia ei ole saatettu markkinoille kysytyn vuoden aikana, vaikka kemikaali-ilmoitus on ollut julkaistuna rekisterissä, voi määrätietoilmoitukselle laittaa rastin ruutuun "Ei valmistettu eikä maahantuotu". Tieto ei siirry määrätietoilmoitukselta kuitenkaan kemikaali-ilmoituksiin, eli kemikaali-ilmoitus täytyy passivoida kemikaali-ilmoitusosiossa, jos yritys on lopettanut kemikaalin markkinoille saattamisen.
-
Määrätietoilmoituksen Markkinoilla olon aika -sarakkeeseen tulee se aikaväli, jolloin kyseinen kemikaali-ilmoitus on ollut julkaistuna kemikaalituoterekisterissä yrityksen toimesta sen vuoden aikana, mistä määrätieto kysytään.
Biosidivalmisteet ja kasvinsuojeluaineet – rekisterit ja määrätiedot
-
KemiDigi sisältää mm. biosidirekisterin, kasvinsuojeluainerekisterin ja rekisterin kemikaali-ilmoituksista.
Kasvinsuojeluainerekisteristä löytyvät kasvinsuojeluaineasetuksen mukaisesti Suomessa hyväksytyt kasvinsuojeluaineet.
Biosidirekisteristä löytyvät kemikaalilain (599/2013), biosididirektiivin (98/8/EY) tai -asetuksen (EU/528/2012) mukaisesti Suomessa hyväksytyt biosidivalmisteet. Biosidivalmisteella voi olla myös koko EU:n kattava unionin lupa. Unionin luvan saaneet biosidivalmisteet löytyvät Euroopan kemikaaliviraston (ECHA) sivuilta.
KemiDigin kautta biosidivalmisteista ilmoitetaan vuosittain myös kemikaalilain 22 §:n mukaiset tiedot Suomessa markkinoille saatettujen ja markkinoilla saataville asetettujen sekä käyttöön saatettujen biosidivalmisteiden määristä, myös silloin kun valmistetta ei ole saatettu markkinoille lainkaan. (Sosiaali- ja terveysministeriön asetus kemikaalien määrätietojen toimittamisesta, 1118/2020).
Kasvinsuojeluaineiden luvanhaltijat ovat velvollisia vuosittain ilmoittamaan Suomessa markkinoille saattamiensa kasvinsuojeluaineiden myyntimäärät Tukesille. Myyntimäärät tulee ilmoittaa KemiDigin kautta kaikista kasvinsuojeluaineista, jotka ovat olleet kasvinsuojeluainerekisterissä kyseisenä vuonna. Ilmoituksessa on myös mainittava, jos valmistetta ei ole saatettu markkinoille lainkaan. (Kasvinsuojeluaineasetus (EY) N:o 1107/2009 artikla 67 1107/2009 ja asetus torjunta-aineita koskevista tilastoista (EY) N:o 1185/2009 1185/2009).
-
Jos yritykselläsi on Y-tunnus, kirjautuminen KemiDigiin tapahtuu Suomi.fi-tunnistusta käyttäen.
Katso ohje KemiDigin käyttöönotto yrityksissä (pdf) sekä kysymys ”Kuinka kirjaudun sisään KemiDigiin”. Lisätietoa valtuuksista Suomi.fi-palvelun ohjeista.
Ilman suomalaista Y-tunnusta olevan yrityksen ja ulkomaalaisten käyttäjien tunnistamiseen on käytettävä Suomi.fi-palvelun Finnish Authenticator-tunnistuspalvelua. Aikaisemmin KemiDigiin sisäänkirjautuminen tapahtui käyttäjätunnuksella ja salasanalla.
Finnish Authenticator-sovelluksen käyttöönottoon löytyvät ohjeet Suomi.fi-palvelusta: Finnish Authenticator -sovelluksen käyttöönotto - Suomi.fi.
Mahdollisissa ongelmissa voit olla yhteydessä Suomi.fi-organisaatioasiakkaiden asiakaspalveluun soittamalla numeroon 0295 53 5115.
-
Biosidivalmisteiden ja kasvinsuojeluaineiden määrätiedot ilmoitetaan KemiDigi-järjestelmän kautta aina seuraavan vuoden maaliskuun loppuun mennessä. Määrät on ilmoitettava kilogrammoina edellisen kalenterivuoden ajalta.
-
Määrät on ilmoitettava kilogrammoina kilogramman tarkkuudella.
-
Biosidivalmisteiden ja kasvinsuojeluaineiden määrätiedot ilmoittaa kirjautunut KemiDigin käyttäjä, joka on kyseisen biosidivalmisteen tai kasvinsuojeluaineen luvanhaltija tai kyseisen luvanhaltijan valtuuttama taho.
-
Määrätietolomakkeelle siirtyvät biosidirekisteristä kyseisenä vuonna hyväksytyt biosidivalmisteet, joilla on kansallinen lupa Suomessa ja joissa kirjautuneena käyttäjänä olevan taho on luvanhaltijana.
Kasvinsuojeluaineiden määrätietolomakkeelle siirtyvät kasvinsuojeluainerekisteristä kyseisenä vuonna hyväksytyt valmisteet, joilla on kansallinen lupa Suomessa ja joissa kirjautuneena käyttäjänä olevan taho on luvanhaltijana.
Lomakkeelle ei voi lisätä valmisteita. Mikäli jokin valmiste puuttuu listalta, ota yhteyttä sähköpostitse biosidivalmisteet: biosinfo(a)tukes.fi tai kasvinsuojeluaineet: ppp(a)tukes.fi.
-
Määrätietolomakkeeseen tulee markkinoilla olon aika -sarakkeeseen aika, jonka aikana kyseisellä biosidivalmisteella tai kasvinsuojeluaineella on ollut lupa olla markkinoilla Suomessa kysytyn vuoden aikana eli markkinoilla olo sen vuoden aikana, mistä määrätieto kysytään.
-
Unionin luvalliset valmisteet eivät löydy KemiDigin biosidirekisteristä, vaan ne löytyvät vain Euroopan kemikaaliviraston (ECHA) sivuilta.
Määrätiedot näistä valmisteista ilmoitetaan vain kemikaali-ilmoituksen kautta. Ensimmäinen suomalaisen Y-tunnuksen omaava yritys tuotteen toimitusketjussa on velvollinen tekemään kemikaali-ilmoituksen Suomen markkinoille saattamastaan tuotteesta. Kemikaali-ilmoituksen määrätiedot voi ilmoittaa kemikaali-ilmoituksen tehnyt taho.
Näillekin biosidivalmisteille määrätiedot tulee ilmoittaa myös kemikaali-ilmoitusten määrätietolomakkeella kilogramman tarkkuudella. Huomioittehan tietojen kirjaamisessa, että määrätietojen keruuyksikkö on 1 tonni. Esimerkiksi, jos olette valmistaneet valmistetta 1 kilogramman, tulee se ilmoittaa Valmistusmäärä [t] -sarakkeessa arvolla 0,001.
-
Unionin luvan saaneet biosidivalmisteet löytyvät vain Euroopan kemikaaliviraston (ECHA) sivuilta.
Jos unionin luvallista biosidivalmistetta saattaa markkinoille Suomessa, valmisteen toimitusketjussa olevan ensimmäisen suomalaisen Y-tunnuksen omaavan yrityksen on tehtävä tarvittaessa kemikaali-ilmoitus, minkä jälkeen valmisteen tiedot löytyvät kemikaalituoterekisteristä KemiDigistä.