Kosmetiikan kemikaalit

Kosmetiikkaan liittyviä luuloja ja väittämiä:

  • "Synteettisistä raaka-aineista valmistettu kosmetiikka koostuu lähinnä vedestä, mineraaliöljystä ja parafiinijohdannaisista. Luonnonkosmetiikka on täynnä tehoaineita, jotka hoitavat ja vahvistavat ihoa syvältä."
  • "Tämä voide lievittää kipua ja parantaa tulehduksen."
  • "Tukes on tarkastanut kaikki kosmeettiset valmisteet ennen kuin niitä saa myydä kaupoissa."

Sinikka osti markkinoilta ihovoiteen. Hän tarkisti etiketin ainesosaluettelosta, että valmiste ei sisällä metyyli-isotiatsolinonia, jolle hän tiesi olevansa allerginen. Ihovoiteen etiketissä ja sen mukana annetussa mainoslehtisessä luvattiin paljon: voide on apu iskiaskipuun ja päänsärkyyn, se pehmentää ihoa, tuoksuu ruusun terälehdiltä ja on täysin luonnonmukainen. Sinikka piti voiteen hintaa kalliina, mutta osti voiteen, koska ajatteli, että viranomaisethan ovat testanneet valmisteen koostumuksen ja hyväksyneet pakkausmerkinnät. Toivottua vaikutusta ei tullut useammankaan käyttökerran jälkeen, mikä harmitti Sinikkaa. Ruusulle voide onneksi tuoksui, ja Sinikka käytti voiteen loppuun, koska ei raaskinut heittää sitä pois.

Asiantuntija vinkkaa

Niin kuin Sinikkakin teki, pakkausmerkintöjen ainesosaluettelosta kannattaa katsoa, sisältääkö valmiste itselle sopimattomia ainesosia. Tämä on erityisen tärkeää varsinkin, jos tietää olevansa allerginen jollekin ainesosalle tai haluaa välttää esimerkiksi hajustettuja tuotteita.

Kannattaa kuitenkin huomioida, että markkinoilla on myös myyntiluvallisia kasvirohdosvalmisteita, joiden markkinoinnissa voidaan käyttää lääkinnällisiä väittämiä. Tällaisiin valmisteisiin ei kosmetiikkainsäädäntöä sovelleta. Sinikan ostama valmiste ei varmaankaan ole kasvirohdosvalmiste, vaan kosmeettinen valmiste, jota markkinoidaan virheellisin markkinointiväittämin.

Blogi: Luonnonkosmetiikka − lupaus turvallisuudesta vai ympäristöteko?

 

 

Video: Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) asiantuntija Anna Vuori (ylitarkastaja, kemikaalituotteet ryhmä: kosmetiikka) kertoo videolla mm. siitä, tarkistaako/testaako viranomainen kosmetiikkatuotteet ennen kuin niitä voi myydä kaupassa? (5 min 56 sek.)

Mikä on kosmeettinen valmiste?

Kosmeettisella valmisteella tarkoitetaan ainetta tai seosta, joka on tarkoitettu olemaan kosketuksissa ihmiskehon ulkoisten osien kanssa tai hampaiden ja suuontelon limakalvojen kanssa tarkoituksena yksinomaan tai pääasiassa näiden osien puhdistaminen, tuoksun muuttaminen, niiden ulkonäön muuttaminen, niiden suojaaminen tai pitäminen hyvässä kunnossa tai hajujen poistaminen.

Esimerkiksi ripsiliimat tai väriaineet, joita käytetään tatuoinneissa ja kulmakarvojen, ripsirajojen sekä huulten korostamisessa kestopigmentoinnilla, eivät ole kosmetiikkaa. Ne kuuluvat EU:n kemikaalilainsäädännön piiriin.

Rosa Centifolia ja muut INCI-nimet

Se, mitä merkintöjä kosmeettisten valmisteiden pakkausmerkinnöissä on ilmoitettava, perustuu EU-alueella yhteiseen kosmetiikkalainsäädäntöön:

  • EU:n kosmetiikka-asetus 

  • EU:n komission asetus kosmeettisia valmisteita esitettävistä väittämistä.

Lisäksi Suomessa kansallinen kosmetiikkalaki säätää suomen- ja ruotsinkielisistä pakkausmerkinnöistä.

Pakkausmerkinnöissä on oltava ainesosaluettelo ”ingredients”. Ainesosa merkitään valmisteen pakkauksiin käyttämällä ainesosan INCI-nimeä, eli nimeä, joka on luetteloitu kansainväliseen kosmeettisten ainesosien nimistöön. Kun pakkausmerkinnöissä käytetään INCI-nimiä, ne auttavat kuluttajaa, kuten Sinikkaa, tunnistamaan valmisteen sisältämät ainesosat, ostaa hän sitten valmisteen Suomesta tai muualta EU-alueelta. INCI-nimet ovat käytössä myös monissa EU-alueen ulkopuolisissa maissa.

Hajusteiden olemassaolo osoitetaan ainesosaluettelosta termillä ”parfum” tai ”aroma”. Ruusun tuoksua kuvaava INCI-nimi on esimerkiksi Rosa Centifolia. Herkistäviksi tunnistetut hajusteainesosat tulee lisäksi nimetä ainesosaluettelossa aineen INCI-nimellä. Tällaisia ainesosia on tällä hetkellä 26 kappaletta. 

Tukesin valvonta on tehonnut

Sinikka tiesi olevansa allerginen kosmetiikassakin käytetylle säilöntäaineelle metyyli-isotiatsolinonille, tuttavallisemmin MIT:lle (INCI: methylisothiazolinone). Aine on tunnistettu kosketusallergiaa aiheuttavaksi aineeksi, ja iholle jätettävissä kosmeettisissa valmisteissa kyseistä ainetta ei saa käyttää lainkaan. Aineen käyttö on arvioitu turvalliseksi poishuuhdeltavissa kosmeettisissa valmisteissa, kun sen enimmäispitoisuus on 0,0015 %.

Tukes on valvonnassaan todennut, että Suomessa toiminnanharjoittajat ovat myös reagoineet näihin muutoksiin ja poistaneet hyllyiltä lainsäädännön vastaisia metyyli-isotiatsolinonia sisältäviä valmisteita. Kun vuonna 2017 valvonnan haaviin jäi 68 lainsäädännön vastaista metyyli-isotiatsolinonia sisältävää valmistetta, oli tulos vuonna 2018 enää 22 valmistetta.

Myös kuluttaja voi tehdä ilmoituksen Tukesille vaatimuksen vastaisesta tuotteesta, eli tuotteesta, joka ei täytä sille asetettuja vaatimuksia. Tästä voit ilmoittaa vaarallisen tai puutteellisen tuotteen.

Miten kävi luulojen ja väittämien?

Lääkinnälliset väittämät eivät kuulu kosmetiikkaan. Kosmeettisen valmisteen tarkoitus ei ole lievittää sairauden oiretta tai parantaa sitä. Kosmetiikan käyttötarkoitus on esimerkiksi:

  • ihon puhdistaminen

  • ihon suojaaminen

  • ihon pitäminen hyvässä kunnossa.

Kosmetiikkaa käytetään myös tuoksun takia tai ulkonäön muuttamiseksi.

Tukes ei tarkista eikä hyväksy kosmeettisia valmisteita tai niiden markkinointiväittämiä ennen valmisteiden kauppaan tuloa. Vastuu siitä, että valmiste täyttää sille asetetut vaatimukset, on valmisteen vastuuhenkilöllä ja osin myös jakelijalla. Vastuuhenkilön nimi ja yhteystiedot löytyvät kosmeettisen valmisteen pakkausmerkinnöistä. Vastuuhenkilö on tavallisesti EU-maahantuoja tai valmistaja, kun valmistus tapahtuu EU-alueella.

Mitä tulee Sinikan ostaman valmisteen luonnonmukaisuuteen, kosmeettinen valmiste koostuu useammasta ainesosasta, raaka-aineesta. Ainesosat voivat olla luonnosta peräisin olevia tai synteettisesti valmistettuja.

Se, mistä valmiste koostuu, voi olla ihmiselle tärkeä ostoperuste. Vaatimukset ovat kuitenkin samat kaikille kosmeettisille valmisteille.

Jäikö jokin askarruttamaan? 

Meille voit lähettää kosmetiikan kemikaaleihin liittyvää palautetta tai kysymyksiä osoitteella: kosmetiikka(at)tukes.fi

Tästä voit ilmoittaa vaarallisen tai puutteellisen tuotteen.

Lisätietoa

Kosmetiikan merkinnät

Kosmetiikan markkinointiväittämät

Scientific Committee on Consumer Safety SCCS: Opinion on Methylisothiazolinone (MI) (P94)

Chemicals - Detergents - 26 allergenic substances (26 herkistäväksi tunnistettua hajuste ainesosaa)