Hoppa till innehåll

Köp eller ge inte fyrverkeripjäser till minderåriga

Mediatiedote
30.12.2019 15.58 | Publicerad på svenska 2.1.2020 kl. 10.43
Pressmeddelande

Det är förbjudet i alla situationer för personer under 18 år att använda fyrverkerier, också i en vuxens sällskap. Bär ditt ansvar som vuxen och köp eller ge inte fyrverkeripjäser till minderåriga. Fyrverkerier orsakar ögonskador på minderåriga varje år.

Att sälja och överlåta fyrverkerier till personer under 18 år blev förbjudet enligt lagen år 2009. Samtidigt förbjöds innehav av fyrverkerier för minderåriga. Detta betyder att en minderårig inte får hantera fyrverkerier med sina vänner eller ens i en vuxens sällskap.

Minderåriga får ögonskador av fyrverkerier varje år

Även om det är förbjudet för minderåriga att skjuta fyrverkeripjäser, orsakar fyrverkerier ögonskador på minderåriga varje år. Vid årsskiftet 2018–2019 fick sammanlagt fyra minderåriga personer ögonskador av fyrverkerier. Två av dem hade själva hanterat fyrverkeripjäsen och två var åskådare. Vid årsskiftet 2017–2018 fick tre minderåriga ögonskador av fyrverkerier, en av dem hade skjutit fyrverkerier och två var åskådare. Sammanlagt inträffade det 12–13 fall av ögonskador som krävde sjukhusvård vid de ovannämnda årsskiftena.

- En minderårig kan vädja till att kompisen fick fyrverkerier, men vi uppmuntrar de vuxna: stå fast. Du är en ansvarsfull förälder som bryr sig när du inte köper eller överlåter fyrverkerier till ditt barn. De är sprängladdningar som kräver varsam hantering. En stund av nöje kan ge bestående men, säger direktör Tuiri Kerttula vid Tukes.

- Om du redan har köpt fyrverkerier för ditt barn, skjuta dem tillsammans så att du själv tar hand om att tända pjäserna. Kom också ihåg att alla närvarande ska ha skyddsglasögon.

Tukes kampanj påminner om skyddsglasögon och säkerhet

Tukes driver en fyrverkerisäkerhetskampanj och uppmuntrar även i år användare och åskådare av fyrverkerier att vara försiktiga och noggranna.

- Vi samarbetar med youtubern Hurhur och påminner om vikten att använda skyddsglasögon. Genom sociala medier vill vi också nå barn och unga, berättar kommunikationsdirektör Mirva Kipinoinen vid Tukes.

- Skyddsglasögon är ett lätt och enkelt sätt att skydda sig från tråkiga skador. Vi hoppas att #muistasuojalasit får spridning i sociala medier fram till nyårsaftonen, säger Kipinoinen.

Mer information:

Tukes påminner: Skyddsglasögon på för både den som avfyrar fyrverkerier och för åskådare (meddelande 19.12.2019)

Anvisningar för fyrverkerier

Direktör Tuiri Kerttula, tfn 029 5052 643

Kommunikationsdirektör Mirva Kipinoinen (fyrverkerisäkerhetskampanj), tfn 029 5052 119

E-postadresserna har formatet [email protected]