Hoppa till innehåll

Asbest hittades i filter till gamla gasmasker

Mediatiedote
Utgivningsdatum 20.11.2024 9.03 | Publicerad på svenska 20.11.2024 kl. 10.05
Pressmeddelande

Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) varnar försäljare och konsumenter för risken för asbest i filter till gamla gas- och folkgasmasker. Gamla gasmasker lämpar sig endast som samlarobjekt eller dekorationer och ska under inga omständigheter användas i ansiktet. Flera farliga filtermodeller för gasmasker har tagits ur försäljning på grund av risken för asbest.

Tukes lät testa sex olika gasmaskfilter vid Arbetshälsoinstitutet och tre av dessa innehöll asbest. Tukes informerade de företag som säljer filtren om testresultaten. Dessutom testade några företag gasmaskfilter själva. Sammanlagt fem olika filtermodeller och 37 filter har tagits ur försäljning i samarbete med företagen. Information om dessa finns i registret Farliga produkter.  

Följande filter innehöll asbest: Folkgasmask m39-filter samt dess två systermodeller, M/38 träningsfilter, M/36-filter och GP-7-filter. Dessutom lät Tukes testa följande gasmaskfilter, i vilka man inte hittade asbestfibrer: Kemira T-filter, Kemira VSS 61-RAK-filter och Kemira m/61-filter.  
 

I filtren till folkgasmasken m/39 hittades asbest.

Bild 1: I filtren till folkgasmasken m/39 hittades asbest.

Fibertyg från M/36-filtret som konstaterades innehålla asbestfibrer.

Bild 2: Fibertyg från M/36-filtret som konstaterades innehålla asbestfibrer.

Gasmasker säljs bland annat i webbutiker – företaget ansvarar alltid för säkerheten i sina produkter

Gasmasker är populära bland finländska samlare och de kan säljas till exempel i webbutiker, på auktioner och på loppmarknader. Dessutom kan de finnas i gamla lager i skyddsrum och ämbetshus, på vindar i hemmen eller på motsvarande ställen.

Tukes påminner om att gamla gasmasker endast lämpar sig som samlarobjekt eller dekorationer och att de inte ska användas i ansiktet.

Det är svårt att identifiera hälsofarliga och säkra filtermodeller för gasmask. Om filtret är gammalt kan det innehålla asbest. 

–  Försäljarna och köparna är inte väl förtrogna med riskerna för asbest i gamla filter till gasmasker. Alla filter till gamla gasmasker innehåller inte asbest, men ingen vet med säkerhet vilka material som använts i de gamla filtren. Filtrens konstruktion kan ha blivit skörare och då kan asbestfibrer eventuellt frigöras från filterpatronen i inandningsluften. Därför är det säkrast att undvika att hantera gamla filter. Filter till gasmasker som innehål-ler asbest förstörs som farligt avfall, säger Elina Vaahtovuo, överinspektör vid Tukes.

–  Företaget ansvarar alltid för den sålda produktens säkerhet och överensstämmelse med lagstiftningen.  Även filter till gasmasker som är avsedda som samlarobjekt ska uppfylla kraven i kemikalielagstiftningen. Företagen ansvarar för att säkerställa sina produkters säkerhet och överensstämmelse med lagstiftningen, till exempel med hjälp av dokumentation eller asbestanalyser. Försäljning av filter till gamla gas- och folkgasmasker kan orsaka en allvarlig hälsorisk om man inte känner till vilka ämnen de innehåller, fortsätter Vaahtovuo.

I marknadsföringsmaterial för gasmasker som säljs som samlarobjekt eller prydnadsföremål får man inte ge motstridiga uppgifter om produktens användningsändamål eller på något sätt framföra att produkten kan användas som personlig skyddsutrustning. 

Asbest kan orsaka allvarliga sjukdomar

Asbestfibrer klassificeras som cancerframkallande och kan vid inananding orsaka allvarliga sjukdomar i andningsorganen, såsom asbestos och lungcancer. Enligt kemikalielagstiftningen är det förbjudet att tillverka, släppa ut på marknaden och använda vissa asbestfibrer och sådana varor som medvetet tillsatts sådana fibrer.

Ytterligare information:
överinspektör Elina Vaahtovuo, tfn 029 505 2003
e-post i formen: [email protected]

Länkar:
Tukes: Skyddsutrustning som har tillverkats för militärt bruk 
Vetenskapsmuseet och Arbetshälsoinstitutet: Gasmasker och asbest – Månadens föremål – Vetenskapsmuseet Lå-gan (helsinki.fi)
Arbetshälsoinstitutet: Asbest (på finska) | Arbetshälsoinstitutet (ttl.fi) 

 

Tillbaka till toppen